NRK Meny
Normal

Vil stoppe leiespekulanter i norske boligstrøk

SV-politiker Karin Andersen mener det er uakseptabelt at boliger kjøpes opp og leies ut som hotell. – Dette må stoppes, sier hun.

Karin Andersen

IKKE AKSEPTABELT: Karin Andersen fra SV mener reglene må strammes inn slik at boliger ikke kan kjøpes opp og brukes til næringsvirksomhet.

Foto: Stig Weston / SV

Mandag fortalte NRK om leiligheter som kjøpes opp av et privat firma og drives som hotell. Dette skal være en ny trend i boligmarkedet i flere norske byer.

Ber om innstramming

Karin Andersen (SV) i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget sier de har prøvd å få til endringer i hvordan boliger skal forvaltes.

– Utleie av bolig som hotell, og «hyblifisering» av leiligheter er ikke akseptabelt. Dette ble behandlet i en sak i Stortinget tidligere i år, men mitt parti fikk ikke medhold.

Andersen mener det må strammes inn på reglene slik at boliger ikke kan kjøpes opp og brukes til næringsvirksomhet.

– Vi trenger boliger i Norge, da må det ikke bli slik at folk ikke får seg bolig fordi de er kjøpt opp og leies ut som hotell. Det må et klart regelverk til som kommuner kan forholde seg til, sier hun.

Forskrifter

– Normal utleie av boligen som i en ferie er greit. Når det går så langt at det er ansatte der, mener jeg det går over grensen. Skal det drives utleie på denne måten, må det bygges for det. De må ikke bruke det som er satt av til boliger, sier Andersen.

Ove Trellevik (H) sitter også i kommunal- og forvaltningskomiteen og mener mer rettferdig beskatning er et av tiltakene som kan hjelpe.

Ove Trellevik

LIKE VILKÅR: Stortingsrepresentant for Høyre Ove Trellevik mener det må være like regler dersom boliger leies ut kommersielt.

– I regjeringens forslag til budsjett har vi med at alle leieinntekter over 20.000 kroner pr. år skal beskattes. Det kan bidra til like vilkår for dem som driver utleie av boliger som næring.

Hoteller må i dag ha et tjuetalls tilsyn for å kunne drive, alt fra brann til heistilsyn.

– Drives boligutleie som næring, mener jeg de må ha like vilkår. Markedet må ha like regler, sier Trellevik.

Konkurransevridning

Han skjønner at naboer synes det er ugreit når naboleiligheten drives som hotell. Men dersom leiligheten i kommuneplanen er definert og godkjent som bolig, er utleie som næring brudd på svært mange kommuneplaner, understreker Trellevik.

– Det er viktig å skille mellom privat utleie i en ferie eller kort periode og kommersiell drift. Vi må unngå konkurransevridning, sier Trellevik.

Det er en eiendomsinvestor fra Oslo som disponerer 37 leiligheter i Damsgårdssundet og driver dem som hotellrom.

Han har ikke ønsket å la seg intervjue av NRK, men han har tidligere uttalt til eiendomsmagasinet Estate at han i løpet av få år vil disponere over 500–600 leiligheter over hele landet.

I den første versjonen av denne saken sto det at investoren disponerte over 40 leiligheter. Det er nå rettet til 37.

Boligannonse Damsgård
Foto: Skjermdump

Siste video

Se 30 timers sending oppsummert på 63 sekunder.
Programleiar: Jan Børge Leirvik