Ellen fikk plutselig 40 nye hotellnaboer

BERGEN (NRK): Naboleilighetene disponeres av et privat firma og drives som hotell. Kommunen mener slik virksomhet er i ferd med å bli et nasjonalt problem.

Ellen Liljedahl Stavseth

UTRYGG: – Vi ønsker å fortsette å bo her, og angrer ikke på at vi kjøpte. Men vi trenger mer forutsigbare forhold, sier Stavseth.

Foto: NRK

Hotelldrift på denne måten er nemlig i ferd med å bli en ny trend i boligmarkedet i flere store norske byer. Investorer kjøper opp leiligheter og leier dem ut via hotellsider på nettet.

I Bergen frykter beboerne i det nye bygget i Damsgårdsveien, like ved Puddefjorden, for sikkerhet og dårligere bomiljø etter at firmaer har etablert seg i sameiet deres, med det de mener er ren hotelldrift.

– Driften skaper uforutsigbarhet. Vi ønsker å fortsette å bo her, men da trenger vi trygge omgivelser, og forutsigbare forhold.

Det sier styremedlem i Sameiet Damsgårdsveien 73-75, Ellen Liljedahl Stavseth.

Omgår regelverket

For å forhindre at firmaer kjøper seg opp i sameier, er det ikke mulig for ett firma å kjøpe mer enn to leiligheter i samme sameie. Men ved å opprette flere AS, kan regelverket omgås.

Tor-Magne Birkeli i BOB Eiendomsutvikling AS mener dette er bekymringsfullt.

– Det er ingenting som forhindrer en investor i å etablere flere slike aksjeselskap. Da ødelegges forutsetningen for beboerne.

Det er ifølge beboerne i området slik en eiendomsinvestor fra Oslo har mulighet til å disponere 37 leiligheter i Damsgårdssundet, og drive dem som hotellrom.

– Det er mange som kommer og går inn og ut av bygget. Det er litt spesielt å møte hotellansatte i gangene, folk som vasker og kommer med håndduker, sier Stavseth.

Hun mener driften skaper et utrygt bomiljø.

– Datteren min og jeg har flere ganger måttet løpe ut på gaten på natten på grunn av feilutløste brannalarmer, sier hun.

Investoren ønsker ikke å la seg intervjue av NRK, men har i e-poster til NRK opplyst at selskapet eier tolv leiligheter fordelt på seks boligsameier. De øvrige 25 leilighetene leier selskapet.

Investoren opplyser videre at de fleste leilighetene leies ut i noen uker eller måneder av gangen til bedriftsmarkedet. Han har tidligere uttalt til eiendomsmagasinet Estate at han i løpet av få år vil disponere over 500–600 leiligheter over hele landet.

Boligannonse Damsgård
Foto: Skjermdump

Nasjonalt problem

Leilighetene leies ut via hotellsider som Hotels.com, og kan leies i perioder ned til to dager om gangen.

Byråd for byutvikling i Bergen kommune, Anna Elisa Tryti, sier at hun er oppmerksom på trenden, men mener at de mangler verktøy for å kunne regulere det.

– Dette er blitt et nasjonalt problem for alle de store byene. Her trenger vi sterkere virkemidler både juridisk og økonomisk, sier hun.

I den første versjonen av denne saken sto det at investoren disponerer over 40 leiligheter. Det er nå rettet til 37.