Vil innføre kjøttfri dag i kantinene

Miljøpartiet De Grønne forslår å innføre en såkalt kjøttfri mandag i alle kommunale kantiner i Bergen. Ikke alle er positive til forslaget.

Sondre Båtstrand

MINDRE KJØTT: Sondre Båtstrand vil innføre kjøttfrie mandager i kommunale kantiner.

Foto: MDG

Kjøttfri mandag ble foreslått på et bystyremøte for tre år siden, men ble da nedstemt. I dag arbeider Sondre Båtstrand, bystyremedlem i Miljøpartiet De Grønne, med et nytt privat forslag.

– Jeg har bedre forhåpninger i denne perioden. Det nye byrådet har lovet at de skal ta hensyn til dyrevern i innkjøp og få Norges grønneste storby, det passer veldig fint med kjøttfri mandag, sier Båtstrand.

Kun vegetar

For å få bergenserne til å spise mindre kjøtt, lanserer Miljøpartiet to punkter:

– Vi vil at det skal tilbys kun vegetariske retter i kommunale kantiner på mandager. Bystyret skal gå i front med vegetarmat på bystyremøtene, foreslår han.

Det å ha en kjøttfri mandag for å gjøre Bergen grønnere, er ikke alle politikerne enige i.

Forslaget om en vegetarmandag i alle kommunale kantiner fikk seks stemmer i et bystyremøte i 2013. De kom fra SV og Rødt, i tillegg til De Grønne.

Slik hørtes det ut da politikerne diskuterte kjøttfri dag januar 2013:

– Dette er et tiltak som er lett å gjennomføre og kan gi stor effekt, men som krever politisk vilje, mener Båtstrand.

Skeptisk

Partiene som NRK har snakket med, sier at de verken er for eller imot fullstendig kjøttfri mandag.

– Jeg mener folkeopplysning er nok. Vi kan ikke dirigere folk fra A til Å, sier nestleder i komiteen for miljø og byutvikling, Tor Woldseth.

Tor Woldseth

Tor Woldseth fra Frp er nestleder i komiteen for miljø og byutvikling i Bergen. Han mener folkeopplysing er nok.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Han tror ikke kjøttfrie dager vil ha noen stor effekt på miljøet.

– Jeg vet ikke om du bevarer så veldig mye mer miljø om du spiser grønnsaker eller har en kjøttfri dag, sier Woldseth.

– Kan gi store resultater

Båtstrand hevder likevel at en dag uten kjøtt og fisk på bergenserne, kan utgjøre en forskjell.

– Kjøttforbruket har en veldig stor miljøbelastning og står for 18 prosent av klimagassutslippene, sier han.

Helsedirektoratet anbefaler nordmenn å maksimalt spise 500 gram rødt kjøtt eller bearbeide produkter av rødt kjøtt per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg.

– Klimapanelet regner med at kutt i kjøtt én gang i uken sparer miljøet for 170 kilo Co₂ i året, sier Båtstrand.