Hopp til innhold

Tømrere må gi seg før de er 30

Overgangen fra skole til arbeidslivet blir sjokkartet for utrente håndverkere. Nå vil byggbransjen legge om utdanningen for å forberede elevene på hverdagen.

Byggebransjen

KREVENDE: Håndverkere må være i god fysisk form for å unngå belastningsskader. (Arkivfoto)

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Seksjonssjef Arthur Tesdal

PEKER PÅ EGET ANSVAR: Seksjonssjef Arthur Tesdal ved byggfagutdanningen på Årstad videregående skole.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

– Den enkelte har selv ansvar for å sørge for at de er i god fysisk form, sier seksjonssjef for byggfag på Årstad videregående skole, Arthur Tesdal.

Han måtte selv gi seg som murer etter femten år i yrket på grunn av en prolaps. Det gjør ham likevel til veteran som håndverker i forhold til mange av de nyutdannede innen byggfagene.

Hva må gjøres for å få skoleelever i bedre fysisk form? Si din mening i kommentarfeltet under.

LES OGSÅ: Slik unngår du kneslitasje

– Trøbbel med knær og rygg

For hardt fysisk arbeid tærer kraftig på slappe og utrente unge kropper.

– Mange tømrere må gi seg før de har fylt 30 år. Vi har til stadighet noen som har problemer med knær og rygg, forteller Stein Otto Johannessen hos Byggmester Markhus.

En av dem som virkelig fikk kjenne overgangen fra skolebenken til tunge løft på byggeplassene på kroppen, er tømrerlærling Gjermund.

– De første dagene orket jeg nesten ikke stå oppreist da jeg kom hjem fra jobb. Jeg lå bare flatt ut på sofaen, forteller 18-åringen.

70 minutters trening i uken

Standard undervisningsopplegg innen byggfagene er to års utdanning, etterfulgt av to år som lærling i fulltidsarbeid. Under skoleårene er 70 minutters kroppsøving i uken den eneste organiserte fysiske treningen elevene får.

Kroppsøving på Årstad videregående skole

70 MINUTTER GYM: Dette er den fysiske treningen elevene på byggfag får i årene før de sendes ut i hardt arbeid.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

– Vi prøver å legge til rette for at elevene klarer å se en sammenheng mellom den utdanningen de har valgt og nødvendigheten av å holde seg i god fysisk form. Da må de kanskje gjøre noe på fritiden også, sier seksjonssjef Tesdal på Årstad videregående skole.

Tester ut ny modell

Byggnæringen har nå tatt initiativ til en omlegging av utdanningen innen byggfagene, hvor skole skal kombineres med arbeid allerede fra første utdanningsår. Hos Markhus prøver nå fire lærlinger ut denne modellen, mens fire andre går på standard undervisningsopplegg.

– Vi må gjøre noe med denne problemstillingen. Det er stor manko på tømrere, derfor må vi heve snittalderen for å beholde kompetansen lenger enn vi gjør nå, sier Johannessen.

LES OGSÅ: Stor mangel på lærlinger i byggfag

– Har fått trent opp ryggen

18 år gamle Gjermund er en av de fire lærlingene som kombinerere skole og jobb. Han mener ordningen er svært gunstig som forberedelse på hva som kreves fysisk i tømreryrket.

– I starten slet jeg med ryggproblemer. Men etter at jeg har jobbet en stund og fått trent opp ryggen, gikk det mye bedre, skryter 18-åringen.