Hopp til innhold

Norske tamiler stemples som terrorister

Syv tamilske organisasjoner som opererer fra Norge er satt på den srilankiske regjeringens «terrorliste». – Folk hjemme er redde for å bli arresterte hvis de har kontakt med oss, sier Vithya Nareshkumar (24) i Tamil Youth Organisation i Bergen.

Vithya Nareshkumar og Kavery Radhakrishnan

PÅ TERRORLISTE: Studentene Vithya Nareshkumar (24, t.v.) og Kavery Radhakrishnan (23) i Tamil Youth Organisation i Bergen er opptatt av rettferdighet for tamilene. – For meg betyr det ingenting om jeg trygt kan besøke Sri Lanka eller ikke, sier Radhakrishnan.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Mahinda Rajapaksa

TERRORLISTE: Presidenten i Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, anklager 16 tamilorganisasjoner i utlandet for å drive terrorisme.

Foto: DINUKA LIYANAWATTE / Reuters

– Vi våknet opp og så i avisen at vi og 15 andre tamilske organisasjoner var forbudte, sier Vithya Nareshkumar (24).

Hun og Kavery Radhakrishnan (23) er Tamil Youth Organisation sine koordinatorer i Bergen. Organisasjonens mål er å ivareta tamilske og norsktamilske ungdommers interesser.

Nå er de en av 16 tamilske organisasjoner som har fått plass på en lite attraktiv liste: Den srilankiske regjeringen anklager dem for å være terrorister, og forbyr innbyggerne å ha kontakt med dem.

– Kan bli behandlet som kriminelle

Syv av organisasjonene opererer i Norge. Flere mener listen fra regjeringen i Sri Lanka er hevn for en fersk FN-resolusjon som skal etterforske grove krigsforbrytelser på øyen.

Resolusjonen er den tredje etter krigshandlingene i landet som varte frem til 2009. Menneskerettighetsaktivister anslår at om lag 40.000 mennesker ble drept under den siste offensiven mot geriljagruppen Tamiltigrene (LTTE).

De mange tamilske organisasjonene kjemper for å få stilt srilankiske krigsforbrytere for retten, men plasseringen på terrorlisten vanskeliggjør arbeidet.

Jeg kan også bli buret inne for å ha gitt dette intervjuet.

Thomas Alosious

– Det skaper et skille mellom oss tamiler i utlandet og dem hjemme i okkupert Eelam, fordi de er redde for å motta hjelp, eller å hjelpe oss, fordi de da kan bli behandlet som kriminelle og arrestert, sier Nareshkumar.

– Stemples som terrorist hvis du sier sannheten

Thomas Alosious, talsmann for organisasjonen Transnational Government of Tamil Eelam, sier forbudet har flere konsekvenser.

– Det innebærer at de kan konfiskere eiendommen din hvis du har noe på Sri Lanka, og at du får innreiseforbud. Jeg kan også bli buret inne for å ha gitt dette intervjuet, for eksempel, sier Alosious.

Han mener terrorlisten inngår i en lang rekke ikke-demokratiske handlinger fra regjeringen.

– Hvis du sier sannheten om Sri Lanka, så blir du stemplet som terrorist og forræder, sier han.

Sri Lanka avviser resolusjonen

Den væpnede konflikten mellom singaleserne og tamilene hadde pågått i nesten 30 år frem til den ble avsluttet i 2009.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Srilankiske styrker i Sampur-området

BORGERKRIG: LTTE-geriljaen ble knust av srilankiske regjeringssoldater i 2009.

Foto: GEMUNU AMARASINGHE

Nå går FNs mennskerettighetsråd lenger enn før: De har vedtatt å gjennomføre en internasjonal granskning av krigshandlingene, fordi FN fant at myndighetene på Sri Lanka ikke har gjort jobben godt nok.

På en måte er det Norge som nå blir demonisert gjennom denne terrorlisten.

Bruce Kapferer, professor, UIB

– Vi avviser kategorisk denne resolusjonen, sa Sri Lankas FN-ambassadør i Geneve, Ravinatha Aryasinha, da vedtaket ble gjort.

Resoulsjonen utfordrer suvereniteten til et av FNs medlemmer, ifølge ham. I hovedstaden Colombos gater vakte også FN-granskningen sterke følelser. Folk tok til gatene for å fordømme beslutningen.

Ber Norge protestere

Og få dager etter at FN-granskingen ble vedtatt, satt Sri Lankas utenriksminister de tamilske organisasjonene på terrorlisten. I Norge mener de å være terrorstemplet for å ha hjulpet FN med å dokumentere menneskerettighetsbrudd under borgerkrigen.

Morten Høglund (Frp)

AVVENTER: Statssekretær i UD, Morten Høglund (Frp), sier regjeringen ikke vil komme med noen reaksjoner mot de srilankiske styresmaktene.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Vi samler informasjon om krigsforbrytelser som ble utført, og gjør mye lobbyvirksomhet, særlig i vestlige land. Derfor havnet vi på denne listen nå, sier Panchakulansingam Kandiah, til daglig seksjonsoverlege på Haukeland universitetssykehus, i Norwegian Council of Eelam Tamil.

De og andre tamil-organisasjoner i Norge mener norske myndigheter bør ta opp terrorstemplingen med Sri Lankas regjering.

– Utenriksdepartementet må uttale klart og tydelig at det ikke er akseptabelt å underkue en frigjøringskamp, sier Kandaiah.

Han håper statsminister Erna Solberg kommer på banen, fordi hun tidligere har markert seg som en støttespiller for tamilene. Solberg vil foreløpig ikke kommentere saken, og henviser til Utenriksdepartementet (UD).

UD vil ikke ta affære

Statssekretær i UD, Morten Høglund (Frp), sier de vil få klarhet i fakta i saken før de gjør noe.

– Dette er relativt ferskt. Og det er jo ikke bare et spørsmål om hva norske myndigheter alene kan gjøre, men også hva man kan gjøre i samarbeid med andre land som er i samme situasjon, og deler den samme bekymringen.

Bruce Kapferer

NORGES PRESS SKAPER TRØBBEL: Bruce Kapferer mener Norges press for en avtale i sin tid på Sri Lanka, nå vanskeliggjør diplomatiet.

Foto: UIB

– Når vi har fått klarhet i disse forholdene, så er det naturlig å vurdere hvordan vi kan assistere, sier han.

– Norge blir demonisert

Bruce Kapferer, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen, tror diplomatiet i saken kan bli vanskelig for den norske regjeringen.

Han påpeker at det tamilske miljøet her hjemme var sterke pådrivere for krigsinnsatsen, noe regjeringen på Sri Lanka har bitt seg merke i.

– Så på en måte er det Norge som nå blir demonisert gjennom denne terrorlisten, mener Bruce.

Han synes listen er et tegn på at lite har endret seg på Sri Lanka når det gjelder ytringsfrihet de siste årene.

– Dette er en videreføring av propagandaen vi så under krigen. Regjeringen prøver å stoppe visse typer informasjon, og å så tvil om disse organisasjonene før høringene i FN. De forsøker å assosiere den sivile tamilske befolkningen med LTTE, noe som ikke er riktig, sier professoren.