NRK Meny
Normal

Streik truer pasienthotell: – Fare for liv og helse

Helse Bergen frykter for pasientenes liv og helse dersom pasienthotellet ved Haukeland sjukehus må stenge. Hotellet ønsker dispensasjon fra streiken, men NHO sier nei.

Haukeland Hotell

VANSKELIG SITUASJON: Dersom streiken fortsetter for de ansatte ved pasienthotellet ved Haukeland sjukehus, må de stenge klokken 12. Det frykter Helse Bergen skaper fare for liv og helse.

Foto: Helse Bergen

Foreløpig er hotellet fortsatt åpent, men ingenting er avklart enda. Dersom de ikke får beskjed om dispensasjon snart, må hotellet stenge.

Det bekymrer Askjell Utaker, divisjonsdirektør i Helse Bergen.

– Vi er redd for pasientenes liv og helse. Hvis vi får tatt ut en kapasitet på 160–170 pasientrom, så sier det seg selv at dette blir en veldig vanskelig situasjon for oss, sier Utaker.

Frist for å søke om dispensasjon

NHO går ikke med på å søke om dispensasjon fra streiken, selv om de som driver hotellet har søkt.

streikevakter haukeland pasienthotell

STREIKEVAKTER: Streiken pågår ved pasienthotellet ved Haukeland Sjukehus pågår. Helse Bergen frykter konsekvensene hvis streiken varer lengre.

Foto: Halvor Folgerø / NRK

– Vi har vurdert søknaden nøye, og den blir ikke sendt videre til fellesforbundet, da det er fellesforbundet som har valgt å ta ut disse sykehushotellene, og vi må regne med at de bevisst har valgt som de gjorde, sier Jostein Hansen i NHO Reiseliv.

Grunnlaget for dispensasjon er ikke i tråd med de regler og retningslinjer og praksiser NHO har, siden fellesforbundet bevisst har valgt å ta ut et sykehotell, og at det da kan gå ut over syke og svake, ifølge Hansen.

Ansvaret for liv og helse legger NHO over på Fellesforbundet.

– Det er Fellesforbundet som har valgt å gjøre dette, sier Hansen.

Fellesforbundet har valgt å ta ut pasienthotellet i streik fordi de er bundet av samme tariffavtale som de andre hotellene. Men hvis det er fare for liv og helse, må de søke om dispensasjon.

– Vi i fellesforbundet er ikke interessert i å sette liv og helse i fare, sier Clas Delp i Fellesforbundet.

– Vi venter bare på en dispensasjonssøknad fra pasienthotellet ved Haukeland Sjukehus, så skal de få den innvilget på minuttet, sier Delp.

streikevakter haukeland pasienthotell

ØNSKER DISPENSASJON: Hotellet og Helse Bergen ønsker dispensasjon fra streiken, men NHO har sagt nei. De mener Fellesforbundet bevisst har valgt å ta ut pasienthotellet i streik.

Foto: Halvor Folgerø / NRK

Meget alvorlig situasjon for sykehuset

Inntil videre går pasienter til behandling som planlagt. Klokken 14.30 får NRK opplyst av driftssjefen at hotellet vil holde åpent til tirsdag, men med noe redusert kapasitet og drift.

De friskeste pasientene blir flyttet til andre hoteller i byen, mens de resterende pasientene blir fordelt rundt 100 av 170 rom på hotellet.

Helse Bergen er ikke en part i streiken, kun rammet av den. De har oppfordret partene til å finne en løsning som gjør at hotellet ikke må stenges.

– Vi er vant til å respektere arbeidskonflikter mellom arbeidsgivere og arbeidstakere, men at en går inn i sykehusvirksomheten så tungt som dette, det er en uvanlig situasjon for oss, sier Utaker.