NRK Meny
Normal

Kjempesteinen ødela 60 meter rasgjerde og laget halv meter dyp grop i E16

Vegvesenet har mye arbeid foran seg før E16 i Voss kan gjenåpnes etter steinraset.

Steinras på E16, mellom Sivletunnelen og Stalheimstunnelen

KJEMPESTEIN: Steinen har laget en grop som er rundt en halv meter dyp i E16 mellom Sivletunnelen og Stalheimstunnelen i Voss.

Foto: Hallgrim Hals / NRK

Like før midnatt natt til mandag gikk det et steinras på E16 mellom Sivletunnelen og Stalheimstunnelen.

Etter at Statens vegvesens geolog hadde vært på stedet mandag morgen, ble det raskt klart at man minst ville bruke hele mandagen på å få veien gjenåpnet. Det er lokal omkjøring for biler under 3,5 tonn. Men stengingen medfører lange omveier for tungtrafikken, som må kjøre over Hardangervidda eller Vikafjellet.

Tirsdag forteller Vegvesenets byggeleder Bente Bergstø at E16 også blir stengt til onsdag. Og det kan gå flere dager før veien åpner for normal trafikk.

– Kan det gå hele uken?

– Det er litt for tidlig å si. Vi jobber i alle fall på spreng for at veien skal åpnes tidligst mulig, sier Bergstø.

Klokken 15.45 tirsdag ettermiddag melder Vegvesenet at E16 tidligst åpner torsdag.

Steinras på E16 mellom Sivletunnelen og Stalheimstunnelen

HELIKOPTER: Vegvesenet skal inn med helikopter for å spyle fjellsiden der raset gikk.

Foto: Hallgrim Hals / NRK

Bolter fast steinblokker og spyler fra helikopter

Mesta sitt klatrelag var i hele går i fjellsiden ved rasstedet for å få ned og sikre løse steinblokker. De fortsetter arbeidet sitt tirsdag.

– Det er en del løse blokker som må sikres og boltes. De må bruke dagen, sier Bergstø.

Til onsdag har Vegvesenet bestilt helikopter som skal brukes til å spyle fjellsiden etter at den manuelle renskingen er gjennomført.

– Det er ikke flyvær i dag, men det er meldt bra i morgen. Vi satser på å starte med en gang det er lyst. Helikopteret skal spyle ned løsmasser, slik at fjellsiden blir så ren som mulig, sier byggelederen.

Ødela rasgjerde og laget halv meter dyp grop

Den største steinblokken som raste ned sent mandag kveld er på størrelse med en stor personbil. Raset har gjort stor skade både på rassikringen i fjellsiden og veibanen. Dermed må Vegvesenet gjøre utbedringsarbeid også der.

– Rasgjerdet oppi lien må repareres, det er ca. 60 meter av det som er skadet. Den store steinen må sprenges og fraktes bort, det vil ikke ta så lang tid. Men det er en halv meter dyp grop i veien der steinen har truffet, så der må vi utbedre veibanen, sier Bergstø.

Rasgjerdet har foreløpig lavest prioritet. Når Vegvesenet har fått bort kjempesteinen, håper de å kunne åpne E16 i ett felt forbi gropen i veien.

– Vi håper å få fjellsiden så ren som mulig, slik at vi kan sette på trafikk i ett kjørefelt før rasgjerdet er fikset, sier Bergstø.

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.