NRK Meny
Normal

– Bergenserne er etter hvert ganske oppgitte

Bergensforfatter Gunnar Staalesen langer ut mot byens politikere. – Latterlig, sier han om løsningen for Bybanen.

Gunnar Staalesen

OPPGITT: Gunnar Staalesen sier bergenserne er oppgitte over politikerne etter rotet i bybanesaken.

Foto: Ninja Benneche / NRK

Harald Schjelderup

TRIST: Harald Schjelderup (Ap) sier han er enig med Staalesen i at prosessen rundt bybanevedtaket har vært trist.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Fortatter og dramatiker Gunnar Staalesen har det siste året vært en aktiv debattant og kronikk- og leserbrevforfatter i Bergens aviser. Formålet har vært å få politikerne til å skjønne at Bybanen bør legges over Bryggen og ikke i tunnel gjennom sentrum.

– De eldste bygningene på Bryggen er fra 1700-tallet, og rekken med trehus er symbolet på Bergen. Jeg hører til dem som mener at å få vekk biltrafikken og legge en bybane gjennom dette området ville vitalisert Bryggen, sier Staalesen.

Men innsatsen hans for å tale Bryggens sak hjalp lite. Tirsdag denne uken vedtok politikerne i Bergen, med knappest mulig flertall, å legge banen i tunnel. Det skjedde etter mye rot innad i byrådet, bestående av partiene Høyre, Frp og KrF.

– Det har vært ganske frustrerende å se hvordan et så viktig prosjekt er blitt behandlet av de politikerne som sitter og styrer byen i øyeblikket, sier Staalesen.

– En latterlig løsning

Den prisbelønte forfatteren møtte Aps Harald Schjelderup, som er Staalesens meningsmotstander i trasevalget, til debatt i Ukeslutt.

Hør debatten mellom forfatteren og Ap-politikeren her.

– Jeg er langt på vei enig med Staalesen i at det har vært en trist prosess, sier Schjelderup.

– Det er en latterlig løsning som alle i Bergen skjønner er fiktiv og ikke gjennomførbar. Arbeiderpartiet har lagt seg på en populistisk linje og dolket sin gamle partileder Anne-Grethe Strøm-Erichsen i ryggen, mener Staalesen.

Schjelderup påpeker at det kun var 13 av 67 i bystyret som gikk inn for å legge banen over Bryggen. Staalesen mener bergenserne nå begynner å bli kraftig lei av byens politikere og spillet rundt Bybanen.

– Bergenserne er etter hvert ganske oppgitte. Først og fremst av Høyre og KrF, der det har vært veldig mye rot, mener Staalesen, som imidlertid frykter at rotet ikke er over ennå.

– Vi kommer nok tilbake til at det enten blir bane over Bryggen eller lang tunnel i Peter Motzfeldts gate, tror han.