NRK Meny
Normal

Snakker seg selv midt imot

- Vi har ingen interesse av å lage ny musikk, sa Kiss til NRK Hordaland i sommer. Men det var før AC/DC og Metallica solgte i bøtter og spann av sine nye plater.

Paul Stanley

SNUR KAPPENE ETTER VINDEN: Paul Stanley hadde sterke meninger i mai, men har nå snudd fullstendig. Her i aksjon på Koengen i Bergen 1. juni i år.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Gene Simmons i Kiss på Koengen

VIL HA PENGER: Gene Simmons, her på Koengen, vil ikke gi ut plater igjen før bransen har fått slutt på ulovlig nedlastning.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

De siste årene har den kjente amerikanske hardrockgruppen vært et rent konsertband, og så sent som i sommer erklærte sjefene Paul Stanley og Gene Simmons at fansen ikke kunne vente seg noen nye plater.

- Ikke interessert i nye sanger

På en pressekonferanse i tyske Oberhausen 8. mai svarte Stanley slik på NRK Hordalands spørsmål om hvorfor bandet ikke ville lage ny musikk:

- Min filosofi er at når du går på en konsert for å se bandet du elsker, da er du ikke interessert i å høre nye sanger. Du går ikke og ser Rolling Stones eller The Who for å høre deres nye låter. De klassiske hitene representerer minner fra folks liv. Uansett hvor bra de nye sangene våre måtte være, kunne de aldri ha konkurrert med klassikerne, sa Paul Stanley.

Selvsagt var også penger et moment, noe Gene Simmons ikke la skjul på da han overtok mikrofonen:

SE VIDEO: Lydverket Spesial - Pengemaskinen Kiss

- Per dags dato fins det i realiteten ikke noe plateindustri. Vi driver ikke med veldedighet. Så vi venter til plateindustrien enten er fullstendig død eller de har funnet ut en løsning på nedlastningsproblemet, sa Simmons til NRK Hordaland.

Lager ny plate likevel

Nå har pipen tydeligvis fått en annen lyd. For denne høsten har både Metallica og AC/DC opplevd en eventyrlig suksess med sine nye album, «Death Magnetic» og «Black Ice». AC/DC signerte en eksklusiv distribusjonsavtale i USA med kjøpesentergiganten WalMart, mens Guns N' Roses har gjort en lik avtale med BestBuy for «Chinese Democracy», som slippes 23. november.

Kiss Oberhausen

SAMLET MOT PLATEBRANSJEN: Eric Singer, Paul Stanley, Tommy Thayer og Gene Simmons svarer på NRKs spørsmål under pressekonferansen i Oberhausen 8. mai i år.

Foto: Stig Karlsen / NRK

Slikt legger man merke til når ens største helter ikke heter Led Zeppelin eller Rolling Stones, men Onkel Skrue og Rikerud.

Så nå har Paul Stanley gjort helomvending, ifølge den anerkjente rockefotografen Ross Halfin.

- Jeg spiste frokost med Paul nylig, og han fortalte meg at de muligens kommer til å lage et nytt album, som han selv skal produsere. Det blirsSkikkelig 70-talls Kiss-stil på platen, skriver Halfin i sin blogg på rosshalfin.com .

Paul Stanley med norsk flagg

PRODUSERER SELV: Nyinnspillinger av gamle hits har tydeligvis gitt Paul Stanley blod på tann. Her med norsk flagg på scenen i Oberhausen, Tyskland 9. mai i år.

Foto: Finn Håkon Rødland

På lavgir siden 1998

Kiss har ikke levert et nytt studioalbum siden «Psycho Circus», som kom ut høsten 1998. Platen ble flagget som det store comebacket for originalbesetningen, men i ettertid har det kommet frem at Tommy Thayer og Kevin Valentine spiller henholdsvis sologitar og trommer på det meste av platen i stedet for Ace Frehley og Peter Criss.

I 1999 bidro gruppen med Diane Warren-balladen «Nothing Can Keep Me From You» på filmmusikken til komedien «Detroit Rock City». Paul Stanley var eneste daværende Kiss-medlem som medvirket på låten. I 2003 overrasket gruppen ved å være med på Ramones-hyllesten «We’re A Happy Family», med låten «Do You Remember Rock & Roll Radio». Siden har det ikke vært hørt ny musikk fra gruppen, som tidligere i år slapp et samlealbum i Japan med meget omdiskuterte nyinnspillinger av 15 klassiske Kiss-låter.

Les vår anmeldelse av Kiss-konserten på Koengen i Bergen tidligere i år.