NRK Meny
Normal

Slutter på medisiner for å få kjøre bil

Reglene for medikamentbruk ved bilkjøring er blitt strengere, og langt flere må slutte å kjøre bil. Men for mange er bilkjøringen så viktig at de i stedet kutter ut medisinene.

Trafikkontroll

FIREDOBLING AV SAKER: Langt flere får inndratt førerkortet etter at Helsedirektoratet skjerpet reglene for medikamentbruk.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Martin Haugen, assisterende fylkeslege i Hordaland

STERK ØKNING: Assisterende fylkeslege Martin Haugen forteller om en dobling i antall førerkortsaker i Hordaland etter regelinnskjerpingen.

Foto: Siri Kleiven Strøm / NRK

– Mange har sluttet med vanedannende medikamenter. Dette ble en vekker for dem, sier Martin Haugen, assisterende fylkeslege i Hordaland.

For fire år siden innskjerpet Helsedirektoratet reglene for medikamentbruk ved bilkjøring. Leger, psykologer og optikere ble tvunget til å være strengere i vurderingen av om pasientene oppfyller helsekravene til å beholde førerkortet.

– Da de presiseringene kom i 2010, ble man veldig tydelige på hvilke medikamentmengder som representerte grensene for å kunne ha førerkort. Da viste det seg at ganske mange pasienter ikke oppfylte helsekravene, sier Haugen.

De siste årene har helsetjenestene blitt bedre til å følge opp personer som ikke oppfyller helsekravene. Det har ifølge fylkeslegen ført til at flere har kuttet medikamentbruken, men også medført en sterk økning i tallet på førerkortsaker hos fylkesmennene.

Dobbelt så mange saker

I Hordaland var det i 2009, året før reglene ble innskjerpet, 1.376 slike saker. Bare i løpet av første halvår i år var tallet kommet opp 1.336, noe som nesten innebærer en dobling.

– Det kan være anfall med bevissthetstap, hendelser som har skadet synet, rusproblemer som påvirker kjøreferdighetene, diabetes og hjerte- og karsykdommer, sier Haugen om innholdet i de ulike sakene de får på bordet.

Resultatet av de innskjerpede reglene er uansett at færre såkalte «høyrisikosjåfører» får lov til å ferdes på veiene.

Vikeplikt, rødlyskjøring og feltskifte

Terje Oksnes, UP

FORNØYD: – Flere risikoførere ute av trafikken betyr en bedring av trafikksikkerheten, sier UP-sjef Terje Oksnes.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Det gleder Terje Oksnes, leder for Utrykningspolitiet (UP) på Vestlandet.

– Ja, helt klart. Flere risikoførere ute av trafikken betyr en bedring av trafikksikkerheten, sier han.

UPs statistikker er ifølge Oksnes dårlig egnet til å konkludere med hvorvidt de innskjerpede reglene har ført til færre trafikkuhell. UP-sjefen forteller at tallet på bilister som stanses i ruspåvirket tilstand holder seg stabilt fra i fjor til i år.

– Hvis man er påvirket av medikamenter blir man mer uoppmerksom, noe som typisk kan føre til brudd på vikeplikten, rødlyskjøring og feil feltskifte. Det skaper trafikkfarlige situasjoner, sier Oksnes.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.