Trygg Trafikk og UP etterlyser nytt narkometer

Trygg Trafikk mener mange ruskjørere slipper unna fordi politiet kun er utstyrt med alkotest. Også UP etterlyser bedre verktøy, etter at de i fjor måtte vrake det såkalte narkometeret.

Mange promille-tatt i helgen.

I 17. mai-helgen mistenkte politiet på Sørlandet promillekjøring ved åtte tilfeller. UP-sjefen i Agder og Rogaland mener tallet er urovekkende høyt.

Fyllekjørerne ble avslørt ved tilfeldigheter, og uten at politiet hadde egne promillekontroller.

Krogstad får støtte fra distriktsleder i Trygg Trafikk i Vest-Agder Ole Rath.

– Hvis du bare ser på det tallet høres det ikke så forferdelig mange ut, men når man vet hvor få som faktisk blir kontrollert er det derimot et svært høyt tall, sier Rath til NRK.

Daglig 130.000 kjøreturer i rus

Ole Rath

Ifølge Ole Rath i Trygg Trafikk foretas det daglig rundt 130.000 kjøreturer i ruspåvirket tilstand. I 17. mai-helgen registrerte Agder-politiet åtte tilfeller med mistanke om promillekjøring.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Men det er ikke promillekjørerne som utgjør den største gruppen av ruskjørere. Ifølge Trygg Trafikk er det langt flere som kjører i medikament – og narkotikarus enn med alkohol i blodet.

– Daglig foretas det rundt 130.000 kjøreturer i en eller annen form for ruspåvirket tilstand. 30.000 av disse er promillekjøring. Den desiderte største gruppen er de som får skrevet ut medisiner fra fastlegene sine og som ikke klarer å håndtere dette på riktig måte, forteller Rath.

Rath minner om en større aksjon for noen år siden, der rundt 10.000 bilister ble stanset og kontrollert. Så mange som 6,7 prosent av dem var påvirket av rus, men bare et mindretall av alkohol.

«Man er ikke ute på veien alene. Derfor er det er trist at så mange gir blaffen»

Ole Rath, distriktsleder i Trygg Trafikk i Vest-Agder

Får ikke tatt alle med alkometer

Narkometer

Politifolk over hele landet tok i bruk dette narkometeret for å stanse rusede bilister. Den mørkeblå pinnen skulle brukes til å hente en spyttprøve fra munnen.

Foto: Utrykningspolitiet

Rath mener det derfor er et tankekors at politiet nå kun er utstyrt med alkometer.

– På denne måten har de kun mulighet til å ta de som er påvirket av alkohol. I 2014 burde man hatt mulighet til å ta gode spyttprøver for å avdekke de som er påvirket av andre rusmidler, sier han.

Politiet innførte i 2013 et narkometer for å ta spyttprøver og dermed avsløre de som kjører påvirket av medikamenter og narkotika.

Det skulle bli lettere å avsløre ruskjøring der folk var påvirket av noe annet enn alkohol, og politiet i hele landet gledet seg etter år med venting og utredning.

Måtte droppe narkometeret

Øystein Krogstad

Agder-politiet har registrert hele åtte tilfeller der det er mistanke om promillekjøring i løpet av 17. mai-helgen. UP-sjef i Agder og Rogaland Øystein Krogstad mener tallet er urovekkende høyt.

Foto: Pål Tegnander / NRK

UP fikk narkometer i sine 170 biler, men erfaringene var så dårlige at de måtte slutte å bruke testen. Den var lite pålitelig og praktisk vanskelig å bruke.

– Folk ble nervøse og tørre i munnen. Vattdotten krevde ganske mye spytt, så det ble utrivelig både for tjenestefolk og folk som skulle kontrolleres at vi måtte grave langt baki munnen, sier Krogstad.

UP-sjefen for sør- og Vestlandet er helt enig med Trygg Trafikk i at de gjerne skulle hatt et nytt apparat for slik testing:

– Vi venter i spenning, men vet ennå ikke når vi får noe nytt. Vi skulle gjerne hatt et slikt verktøy.

– Det er viktig at politiet nå får et produkt som er like bra og sikkert som alkometeret er, sier Rath.

Laster Twitter-innhold

25 prosent av dødsulykkene er rusrelatert

Å sette seg bak rattet når du er beruset, kan få alvorlige konsekvenser.

– 25 prosent av alle dødsulykkene på norske veier er rusrelatert. Kjører du fra Sørlandet til Oslo passerer du i snitt 25 bilister som er påvirket av rusmidler, forteller Rath.

Han mener dette bør få folk til å tenke seg om før de setter seg selv og andre trafikanter i fare.

– Disse bilistene er en stor fare i trafikken. Å vite at det er så mange på veien som er påvirket av rus, er en ganske ubehagelig følelse, sier Rath.

– Trist at så mange gir blaffen

Ved tre av tilfellene der politiet mistenkte promillekjøring i helgen, resulterte ferden i grøfta eller i autovernet.

Rath er ikke forundret over at det skjer ulykker.

– Når man er ruspåvirket har man ikke de samme kjøreegenskapene som man ellers har. Risikoen for at det går galt blir selvfølgelig større da. Man er ikke ute på veien alene. Derfor det trist at så mange gir blaffen.

Er det bare flaks at det ikke går riktig galt?

– I mange tilfeller er det nok det.

Nå tar Rath og Trygg Trafikk igjen til orde for at det skal bli påbudt med alkolås i alle biler.

– Vi skulle ønske at det var krav. Det hadde nok hjulpet på å få ned tallene. Men igjen, vi vet at det er mange som er påvirket av andre rusmidler. Å få alkolås i biler holder ikke, men det er en god begynnelse.

Laster Twitter-innhold

Se video

Ole Rath fra Trygg Trafikk er bekymret over antall promillekjørerere på veiene.