NRK Meny
Normal

Slik reagerer Ronny på ekstremværets «herjinger» i Bergen

– Jeg tok fri fra jobb halve dagen fordi broen kanskje måtte stenge. Men når jeg kom hjem, var det nesten ikke vind, sier Ronny Tertnes. – En del folk i Bergen er visst litt skuffet, sier meteorologen.

Tor i Bergen

BLÅ HIMMEL: Himmelen over Nesttun i Bergen bar lite bud om ekstremvær klokken 16 fredag. Nesttun-beboer Ronny Tertnes merket da også lite til «Tor».

Foto: NRK / Ronny Tertnes

– Vi regner med at toppen akkurat nå er passert i Hordaland. Det vil fortsatt komme noen vindkast innimellom, men generelt går det nedover nå, sa statsmeteorolog Arnstein Tjøstheim ved Vêrvarslinga på Vestlandet til NRK klokken 19.15.

Han konstaterer at det er målt både sterk og full storm i Hordaland. Torsdag varslet Meteorologisk institutt orkan i Hordaland, og at også Rogaland kom til å bli rammet.

I stedet viste det seg at fylkene lenger nord på vestlandskysten ble hardest rammet av «Tor».

– Det er visst en del folk i Bergen som hadde ventet seg ekstremvær, og er litt skuffet. Men vinden fra sørvest pleier generelt ikke å treffe Bergen så hardt, sier Tjøstheim.

Sarkastisk hilsen til «Tor»

Meteorologene ba torsdag folk dra tidlig hjem fra jobb fredag. Men verken Askøybrua eller Sotrabrua ble stengt på grunn av sterk vind, slik mange trodde og fryktet ville skje. En av dem var Ronny Tertnes, som jobber på Askøy, og bor på Nesttun.

– Jeg tok fri fra jobb halve dagen fordi broen kanskje måtte stenge. Men når jeg kom hjem, var det nesten ikke vind, sier han.

For å uttrykke litt humor over at ekstremværet nærmest ikke var å se i Bergen, tok han et bilde av en veltet campingstol og laget teksten «Vi skal reise oss igjen». Bildet er plukket opp av mange på Facebook, og kopieres og deles i høyt tempo av folk som mener det er et godt bilde på dagens «ekstremvær».

– Tror ikke vi tok for hardt i

Folk i Bergen er altså lite rammet av uværet, og skadene har heller ikke vært så store som først fryktet i andre deler av Hordaland.

– Gikk dere for hardt ut med varselet i sør, Tjøstheim?

– I går hadde vi jo Rogaland inne i varselet, og at det skulle bli orkan i Hordaland, men det ble det ikke. Men det er jo veldig mye vind lenger nord, så generelt tror jeg ikke vi tok for hardt i, sier statsmeteorologen.

– Var kanskje ikke ekstremvær

Etter at «Tor» har forlatt Norge, skal meteorologene evaluere uværet for å kategorisere det.

– I Hordaland var det kanskje ikke ekstremvær, selv om jeg akkurat nå vil tippe at det vipper over grensen til å bli kategorisert som det. Vi går gjennom observasjoner og skader i ettertid for å se om været virkelig var ekstremt, sier statsmeteorolog Tjøstheim.

I Sogn og Fjordane har skadene vært store på bygninger, mens i Hordaland har det for det meste handlet om veltede trær.

Politiet melder om få oppdrag. For brannvesenet har det vært litt flere, men få alvorlige.

– Det har vært spesielt mye på Askøy. I tillegg er det et par tak som har blåst av uthus. Ellers har vi ikke hatt de store oppdragene, og det har ikke vært noen voldsomt store ødeleggelser, sier vaktkommandør Ole Jakob Hartvigsen ved 110-sentralen.

Få de siste oppdateringene her:

Få skademeldinger

Kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg forsikring opplyser fredag kveld om få skademeldinger i Hordaland.

– Vi hadde fryktet flere hundre skader, på bakgrunn av værvarselet. Men det er snakk om rundt 20. Hovedsaklig er det små takskader, der takplater og takstein har løsnet, sier Irgens.

Nesten 5000 fast på Flesland

Ekstremværet hadde ved 19-tiden ført til 42 kansellerte flyavganger på Flesland.

Det har rammet tusenvis av passasjerer.

– Mellom 10000 og 15000 har blitt forsinket, og opp mot 5000 har ikke kommet seg av gårde, sier Øystein Skaar i Avinor.

– Nå ser det ut som det skal roe seg litt utover kvelden. Så vi håper de fleste kommer seg hjem i dag, sier han.

Fly gir opp landing på Flesland

Siste video

Aune og Vebjørn Sand med lågterskel kunstutstilling i Bergen.
Programleder er Mariann Reikerås.