Hopp til innhold

Jusprofessor: – Dette er problematisk

Menneskerettighetsekspert Jørgen Aal mener politiet bør finne alternativer til å lenke syv tiltalte menn på hender og føtter inne i rettssalen.

Lenket på hender og føtter

FESTET RUNDT LIVET: Såkalte «body cuffs» består av to håndjern og to fotjern, som stikker ut av et beltet som de tiltalte bærer rundt livet.

Foto: Magnus Aamo Holte / NRK

Lenket på hender og føtter

UVERDIG: – Dette er uverdig, krenkende og forhåndsdømmende. Det er helt vilt, mener advokat Øystein Storrvik.

Foto: Magnus Aamo Holte / NRK

Også tirsdag møtte de syv tiltalte mennene i den omfattende narkotikarettsaken opp i retten iført lenker på hender og føtter.

De strenge restriksjonene skyldes at politiet frykter at uvedkommende skal forsøke å ta seg inn i rettssalen eller at de tiltalte mennene gyver løs på hverandre.

Rettssaken er den mest bevoktede rettssaken i Bergen noensinne, og i Norges-sammenheng er det kun Nokas-saken og 22. juli-rettssaken som kan måles seg i sikkerhetstiltak og antallet involverte politifolk.

– Flere av de tiltalte frykter hverandre, sa aktor og statsadvokat Benedicte Hordnes i retten i går, da hun forsvarte politiets bruk av lenker.

Bør brukes minst mulig

Lenket på hender og føtter

BØR UNNGÅS: Jusprofessor Jørgen Aal mener fot- og håndjern må brukes minst mulig, av hensyn til rettens atmosfære og verdighet.

Foto: Magnus Aamo Holte / NRK

Jusprofessor Jørgen Aal ved Universitetet i Bergen reagerer på politiets bruk av hånd- og fotjern, såkalte «body cuffs».

– Det er problematisk. Å bruke lenker inne i retten forstyrrer både den atmosfære og verdighet som skal råde inne i rettssalen, sier Aal til NRK.

Professoren har tidligere forsket på hvordan rettsstaten forholder seg til menneskerettighetene.

Aal viser til Nokas-saken, hvor den Europeiske torturkommisjonen anmoder Stavanger tingrett om å droppe fotlenkene som de tiltalte fant svært ubehagelige å bære inne i retten.

– Slikt bør brukes minst mulig, når ingen andre realistiske tiltak står til rådighet. Politiet bør strekke seg langt for å finne alternativer til dette, slår han fast.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Gulating Lagmannsrett

BEVÆPNET: Polititjenestemenn står bevæpnet med både pistol og maskinpistol utenfor Gulating lagmannsrett mandag.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

Selv massemorderen Anders Behring Breivik slapp å bruke lenker i retten våren 2012. Da han kom inn i rettssalen, ble håndjernene han bar låst opp.

Opprør blant forsvarerne

I går samlet alle forsvarerne seg i saken til opprør i et forsøk for å få fjernet lenkene.

– Min klient nekter å forklare seg uten at jernene tas av. Salen kryr av politifolk, det må da være mulig å ordne noe slik at han kan slippe, sa Ole-Petter Grythe Hoff.

Et midlertidig kompromiss ble nådd, hvor de tiltalte får lenkene låst opp når de sitter i vitneboksen. Resten av tiden må de ha lenkene på, kom tingrettsdommer Arne Fortun frem til.

I dag leverte advokat Øystein Storrvik en formell anke til Gulating lagmannsrett, som støttes av de andre forsvarerne.

«Bruken av håndjern og fotjern under hele hovedforhandlingen må anses som brudd på EMK artikkel 3 om umenneskelig eller nedverdigende behandling. Utstyret som brukes i denne saken fremstår som mer krenkende enn utstyret som ble brukt i Nokas-saken», skriver Storrvik i anken.

– Disse hånd- og fotjernene begrenser bevegelsesfriheten sterkt. Det er helt vilt, krenkende og nedverdigede. Min klient føler seg også forhåndsdømt som må gå med dette, samtidig som han skal hevde sin uskyld, sier Storrvik.

Storoppbud av politifolk

Minst 15 arrestforvaltere passer til enhver tid på de syv siktede mennene, mens et titalls væpnede politifolk står vakt utenfor rettslokalene.

Aktor og statsadvokat Benedicte Hordnes sa i går til NRK at hun ikke syntes bruken av fot- og håndjern var burde være et for stort overgrep fra politimaktens side.

– De har mye større bevegelsesfrihet med denne innretningen enn ved normale håndjern, sa Hordnes, og la til at dersom de tiltalte skulle låses ut av lenkene, måtte enda flere politimenn stå vakt i rettssalen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Arnanipatunnelen

VÆPNET AKSJON: Inne i Arnanipatunnelen på E 16 øst for Bergen, stilte politiet seg opp natt til 1. november 2012, og stoppet bilen med stoff.

Foto: Remi Bøe Presttun

Visepolitimester John Reidar Nilsen sier at bruken av hånd- og fotjern, omtalt som «body cuffs» internt i politiet, er funnet nødvendig etter en nøye vurdering.

– Når vi som politimakt bestemmer oss for å bruke et maktmiddel er det fordi det er nødvendig og naturlig, sier Nilsen, som legger til at politiets beslutninger ikke er hugget i stein.

– Det kan bli lempet, opprettholdt eller skjerpet. Vi foretar nye vurderinger fortløpende, sier visepolitimesteren.

Mafiatilknytninger

Flere av forsvarerne har uttalt til NRK at de mener sikkerhetsnivået er unødvendig høyt til en sak som dreier seg om narkotikasmugling. Til sammen deltar rundt 30 arrestforvarere og polititjenestemenn.

– Vi er et stort politidistrikt, som hele tiden allokerer våre ressurser uten at det går ut over annen nødvendig virksomhet, sier Nilsen.

Narkotikarettssaken som pågår i Bergen tingrett, begynte å rulle i fjor høst, da væpnet politi aksjonerte mot flere biler i Arnanipatunnelen i Bergen. 5 kilo amfetamin og 40.000 narkotiske tabletter ble beslaglagt i aksjonen.

Politiet mener de tiltalte er tilknyttet et sørsvensk kriminelt miljø, som igjen har forgreninger til et europeisk nettverk.

– Har dere informasjon som kan tyde på at noen vil ønske å ta seg inn i rettssalen mens saken pågår?

– All vår virksomhet og alle våre tiltak er basert på informasjon. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere grunnlaget for våre vurderinger, sier Nilsen.

Flere titalls bevæpnede politifolk vokter rettssaken mot syv narkotiltalte menn som skal være knyttet til et internasjonalt mafianettverk.