Hopp til innhold

Forsvarerne opprørt: – Uverdig og krenkende

De syv tiltalte mennene nekter å forklare seg iført fot- og håndjern. – At tiltalte lenkes slik, er noe Europarådets torturkomité har reagert på tidligere, sier forsvarer Øystein Storrvik.

Øyvind Storrvik

REAGERER PÅ FOTJERN OG HÅNDJERN: Forsvarsadvokat Øystein Storrvik mener de tiltalte ikke blir behandlet i tråd med retningslinjene under narkorettssaken i Bergen tingrett.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Rettssaken som startet i dag i Bergen tingrett er den mest bevoktede rettssaken i Bergen gjennom tidene.

Politiet tar ingen sjanser, noe også de syv tiltalte mennene får erfare. Iført fot- og håndjern ble de i tur og orden ført inn til rettssakens første dag, som av logistiske årsaker holdes i lokalene til Gulating lagmannsrett.

Sigrid, tiltalte på funnstedet

FESTET I BELTET: De tiltalte bruker håndjern som er festet i et belte de bærer rundt livet, slik som på dette bildet fra Sigrid-rettssaken i Oslo. (Arkiv)

Foto: Marius Arnesen / NRK

Det skapte opprør blant samtlige forsvarere i saken, anført av advokat Øystein Storrvik.

– Det er krenkende og uverdig. Det går bare ikke an, og jeg håper retten ser at man ikke kan stå i en vitneboks og hevde sin uskyld mens man er lenket på hender og føtter. Det er i seg selv forhåndsdømmende, sa Storrvik.

Uvanlig strengt

De syv tiltalte bærer fotjern og håndjern som er festet i et belte de bærer rundt livet. Innretningen er fleksibel, og bevegelsesfriheten er betydelig bedre enn ved konvensjonelle jern.

Det er likevel svært sjelden at slikt benyttes i norske rettssaler. Selv under terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik, fikk terroristen slippe jernene når retten var satt.

Gulating Lagmannsrett

STORT POLITIOPPBUD: Væpnede styrker holder vakt utenfor rettslokalet.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

I Nokas-rettssaken fikk politiet kritikk for bruken av fotjern av Europarådets torturkomité, og ble fjernet noen uker ut i hovedforhandlingen.

– Sikkerhetsregimet rundt denne saken virker uforståelig strengt. At man lenker de tiltalte på denne måten er helt uvanlig. Også Europarådet har fastslått at dette er unødvendig, sier forsvarer Storrvik til NRK.

Nektet å forklare seg

Aktor Benedicte Hordvik hadde imidlertid liten forståelse for innvendingene som forsvarerne reiste på vegne av sine klienter.

– Bevegelsesfriheten er god, og jeg kan ikke skjønne at det er så ille som det her beskrives, sa Hordvik.

Deretter tok forsvarer Ole-Petter Grythe Hoff ordet. Hans klient var den første som forklarte seg i rettssaken, som det er satt av åtte uker til.

– Min klient nekter å forklare seg uten at jernene tas av. Salen kryr av politifolk, det må da være mulig å ordne noe slik at han kan slippe, sa Hoff.

Tingretten besluttet at de vil ta endelig standpunkt i saken i morgen.

– Alternativet er mer politi

Aktor Benedicte Hordvik sier til NRK at aktoratet ikke kan gjøre annet enn å stole på politiets vurderinger.

– Skal jernene vekk, må vi få inn flere politifolk i salen fremover, sier hun.

Flere titalls bevæpnede politifolk vokter rettssaken mot syv narkotiltalte menn som skal være knyttet til et internasjonalt mafianettverk.