Norsk «Netflix for tegneserier» inngår avtale med Nintendo

BERGEN (NRK): Norske InkyPen blir første applikasjon som ikke er et spill på verdens raskest selgende spillkonsoll.

Inkypen, tegneserier for Nintendo Switch

NINTENDO-LANSERING: Med over 10.000 titler skal InkyPen friste lesere av nisje- og internasjonale tegneserier. De mest kjente tegneseriene fra DC Comics og Marvel vil derimot ikke være tilgjengelig ved lansering.

Foto: Mats Arnesen / NRK

InkyPen har skapt overskrifter i spillverden den siste tiden. Det bergensbaserte selskapet har nemlig inngått en avtale med spillgiganten Nintendo.

For første gang skal en applikasjon som ikke er et spill være tilgjengelig for et globalt publikum på deres spillkonsoll Nintendo Switch. Det japanske selskapet har så langt solgt nesten 20 millioner enheter av konsollen.

– I motsetning til de fleste andre medier, har ikke tegneserier funnet en god måte å digitalisere. Det er ingenting som ligner Netflix, Spotify eller andre tjenester, sier grunnlegger og teknisk ansvarlig i InkyPen, Peter Wingaard Meldahl.

Peter Wingaard Meldahl, Inkypen

TO SELSKAP: Peter Wingaard Meldahl er både teknisk sjef i InkyPen og daglig leder for Rain Games. Samarbeidet med Nintendo i utviklingen av spill i sistnevnte selskap kom godt med da de foreslo tegneserie-appen, sier Meldahl.

Foto: Mats Arnesen / NRK

Nintendos lange ventetid

Applikasjonen vil koste åtte euro i måneden, forteller Meldahl, og skal etter planen være klar i november. Å få på plass en avtale med et selskap av Nintendos størrelse, var likevel ikke bare lett.

– Det tok lang tid fra vi foreslo ideen for Nintendo til de sa ja. Ni måneder for å være nøyaktig. Min kolleger forteller meg at det er ganske kort tid til å være Nintendo. Tommelfingerregelen er at det tar ett år for dem å si nei. Ingen vet hvor lang tid det tar for dem å si ja, sier Meldahl.

Tegneserier har det siste tiåret mer eller mindre tatt over filmlandskapet i Hollywood. De mest kjente tegneseriene som Superman, Spiderman og Batman vil man derimot ikke finne på tjenesten til InkyPen.

– Det er en del tegneserier folk har hørt om på vår tjeneste, men hvis du tenker på tegneseriene fra DC Comics og Marvel, har de sine egne digitale tjenester. På sikt vil det være et spørsmål om vi kan vise at tegneserieskaperne tjener på å være en del av vår løsning, sier Meldahl.

– En stor anerkjennelse

Leder for Spillmakerlauget Vest, Jan Christan Heigl, er selv en ivrig tegneserieleser. Han tror InkyPen vil gjøre stor suksess på Nintendo Switch.

Jan Christian Heigl, Spillmakerlauget Vest

STOR TRO: Leder for Spillmakerlauget Vest, Jan Christian Heigl, har stor tro på InkyPen.

Foto: Mats Arnesen / NRK

– Det er utrolig kult å se at selskapet får vise seg frem i verden. Fra det jeg har sett har responsen på nettet vært utrolig positiv til nyheten.

Innovasjon Norge har også vært inne med støtte i oppbyggingen av selskapet.

– Det er en stor anerkjennelse av et lite norsk, bergensbasert selskap. Det er også en anerkjennelse av spillmiljøet her i Bergen, sier finansieringsrådgiver i Innovasjon Norge Hordaland, Christopher Rosenkilde.

Christopher Rosenkilde, Innovasjon Norge

GA STØTTE: Finansrådgiver Christopher Rosenkilde i Innovasjon Norge så tidlig potensial i InkyPen.

Foto: Mats Arnesen / NRK

Hva avtalen er verdt, har ikke Meldahl lyst til å dele.

– Vi har våre prognoser, men det er generelt sett veldig vanskelig å si. Et tankeeksperiment er at Nintendo Switch har 20 millioner brukere, ti prosent av disse er interessert i tegneserier og ti prosent av denne gruppen har lyst til å kjøpe et abonnement, sier Meldahl.