Hopp til innhold

3000 nordmenn ble nektet sletting på Google

5700 nordmenn har bedt om å bli slettet i Google-søk på to år. Men svært få ber om hjelp hos Datatilsynet når Google har sagt nei.

ORACLE-ALPHABET/VERDICT

SPØR IKKE: Google har nektet rundt 3000 nordmenn å få fjernet informasjon om seg selv. Men Datatilsynet registrerer nesten ingen klager.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

– Vi vet ikke hva det skyldes at så få tar kontakt, sier Rannveig Bakke Tvedten, juridisk rådgiver hos Datatilsynet.

Siden 2014 har enkeltpersoner kunnet kreve å få fjernet informasjon om seg selv fra søketreff på Google og andre søkemotorer. Hvis informasjonen er belastende og ikke har offentlig interesse, skal søkemotorene fjerne den fra søkeresultatene, ifølge denne dommen. EU-lovgivningen gjelder også for Norge.

5700 nordmenn har bedt Google om å fjerne personopplysninger siden det ble mulig i 2014. Rundt 3000 nordmenn av disse fikk ikke medhold.

Disse kan be Datatilsynet om hjelp til å overprøve avgjørelsen. Men siden 2014 har bare 45 spurt tilsynet om hjelp. 18 har fått medhold.

Vet ikke årsaken

– Sammenlignet med forespørslene Google har fått, er 45 et lite tall, sier Tvedten.

Rannveig Bakke Tvedten

GIR RÅD: Det er flere klageorganer som kan hjelpe deg med å fjerne informasjon fra Google-søk, sier Rannveig Bakke Tvedten i Datatilsynet.

Foto: Datatilsynet

Hun vet ikke hvorfor så få har henvendt seg til norske myndigheter for å få hjelp.

– Det kan være mange har godtatt svaret fra Google og slått seg til ro med det. Men det kan også være at de ikke kjenner til muligheten for å få saken vurdert av oss, sier Tvedten.

De som ber om hjelp, vil gjerne ha fjernet opplysninger som de tror begrenser karrieremuligheter eller er belastende for familien.

– Det kan være informasjon de ikke ønsker skal hefte ved dem for alltid, sier Tvedten.

Skal mye til å nå frem

Dersom Datatilsynet overprøver Google, eller en annen søkemotor som Yahoo eller Bing, blir som oftest søkeresultatet slettet, opplyser Tvedten.

Men det skal mye til:

  • En norsk mann tidligere dømt for økonomisk kriminalitet fikk for eksempel ikke fjernet denne opplysningen fra Google-søk. Det skyldtes blant annet at dommen var alvorlig, og at mannen fortsatt er « ... involvert i driften av en økonomisk virksomhet».
  • En annen person som var navngitt på et nettsted som sexforbryter, fikk imidlertid medhold i sletting. Begrunnelsen var blant annet at søketreffet hadde en svært belastende tittel, at det var ett av de første søketreffene på personen, og at navnet var publisert på en nettside som ikke « ... følger presseetiske retningslinjer».

Google ønsket ikke å stille til intervju om denne saken.

Slik går du frem

– EU-domstolen har sagt at du skal ha rett til å få fjernet informasjon, dersom det ikke er en offentlig interesse som overstiger retten til få det fjernet. Men det er svært vanskelig å avgjøre hva som har offentlighetens interesse, medgir Tvedten.

– Det er selvsagt også mulig å ta i bruk domstolene, sier Tvedten.