NRK Meny
Normal

Naboenes 13 krav til asylmottaket

Adgangskontroll, nattevakter og mer politi i området. Det er noen av kravene fra naboene til det som blir et av Norges største akuttmottak for asylsøkere.

Skrudde sammen 200 senger på asylmottak

ENGASJEMENT: I helgen ble 200 senger skrudd sammen av frivillige på Landås. Fortsatt gjenstår det blant annet å montere 500 senger og 300 skap.

Foto: Ole-André Lagmandokk

– Vi ser at det skaper en del utfordringer å få 700 asylsøkere til Landås, utfordringer vi som nabolag ikke klarer å løse selv, sier formann i fotballklubben SK Baune, Bjørnar Mykkeltvedt.

Sammen med mange andre organisjoner på Landås har han bidratt til en kravliste som er sendt til Bergen kommune etter at det ble kjent at Landås får et akuttmottak for asylsøkere .

Blant annet ber de om døgnberedskap ved mottaket, bedre belysning og rydding av turstier i området.

– Vi er kanskje mest engstelige for grupper utenfra som vil ta seg inn i bygget, ikke de som bor der, sier Mykkeltvedt.

Mange er uenige

Den gamle lærerhøyskolen på Landås skal ta imot inntil 700 asyksøkere og blir et av de største i landet. Oppstart blir i første halvdel av desember.

Nabolaget på Landås har engasjert seg i saken. På et folkemøte for noen uker siden kom det så mange at møtet måtte holdes to ganger for at alle skulle få den informasjonen de trengte.

– Vi satte oss ned for å finne kontruktive løsninger for nabolagets ve og vel. Vi hadde flere møter i området og hjalp kommunen med å arrangere folkemøter. Vi vil at dette skal bli en suksesshistorie, sier Mykkeltvedt.

– Men vi vet også at det er mange her som også er uenige i listen vi nå har sendt til kommunen, sier han.

Bjørnar Mykkeltvedt

LANG LISTE: - Vi har skrevet ned punkter som vi som nabolag ikke klarer å løse selv, sier formann i fotballklubben SK Baune, Bjørnar Mykkeltvedt.

Foto: Marthe Njåstad

Vil ha barnefamilier

Bedre belysning og rydding av turveiene er viktige punkter på listen, sier Mykkeltvedt.

– Plutselig kommer det mange nye mennesker hit. Det er ingen grunn til at det skal være mørke kroker her, det vil sikkert være hyggelig for dem som kommer også, tror Mykkeltvedt.

Nabolaget ber UDI om å prioritere å sende barnefamilier til asylmottaket på Landås. De mener anlegget med gymsal og boltreplass egner seg godt for barn, i tillegg til at det bor mange barn i nabolaget.

De ber også om at det legges til rette for undervisning for disse barna.

Folkemøte om asylmottak på Landås

SMEKKFULLT: Det måtte holdes to folkemøter på Landås for at alle skulle få den informasjonen de trengte.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Mye er realistisk

Kommunen gjennomgår nå listen fra Landåsboerne og skal besvare dem iløpet av uken. Byråd for sosial, bolig og inkludering Erlend Horn (V) har møtt flere av dem som står bak listen.

Erlend Horn

SKAL GI SVAR: Kommunen skal svare Landåsboerne iløpet av uken.

Foto: Jo Straube / Venstre

– Listen er en god og seriøs gjennomgang av ting de synes det er viktig å få avklart. Jeg er glad for at de er så tydelige. Vi jobber med å besvare dem så godt vi kan og mye er realistisk å få gjennomført, sier han.

Det er Norsk folkehjelp skal drive asylmottaket på Landås, og sammen med UDI må de svare for flere av kravene, blant annet punktene som handler om vaktordninger, bemanning og hvem som skal bo på mottaket.

– Jeg forventer at Norsk folkehjelp og UDI lytter til beboernes krav, sier Horn.

Siste video

Annika Beinnes synger Solveigs sang i båten "Babben"