Nå kan Mohamed (9) smile igjen

Far og sønn fra NRK-serien «Mottaket» har fått oppholdstillatelse og leilighet i Bergen. – Jeg er utrolig glad nå, jubler Lazkeen Ibrahim Alkhalil.

Lazkeen og sønnen Mohamed

GRÅT AV FORTVILELSE: Mohamed (9) var utrøstelig da han skjønte at de ikke fikk et eget sted å bo på Hitra. Far Lazkeen fortvilte og sa han aldri hadde sett sønnen gråte slik.

Foto: Ole André Lagmandokk / NRK

Den syriske mannen og hans ni år gamle sønn Mohamed har levd i uvisshet etter at de kom til Norge i november 2015. I mange måneder var asylmottaket på Landås i Bergen deres midlertidige hjem, før de to i mai ble flyttet et mottak på Hitra .

Landås er et femstjerners hotell i forhold til de andre mottakene. Jeg trodde ikke det skulle bli sånn.

Lazgeen Ibrahim Alkhalil
Lazkeen og sønnen Mohamed

NY START: Lazkeen og sønnen Mohamed trivdes på akuttmottaket på Landås. Nå blir Bergen

Foto: Ole André Lagmandokk / NRK

For Mohamad ble møtet med det lille rommet i Sør-Trøndelag dråpen som fikk begeret til å flyte over. Han strigråt i farens armer, etter å ha taklet hele den dramatiske flukten fra Syria til Norge uten å klage.

Har fått hageleilighet i Åsane

Nå har den lille familien fått oppholdstillatelse av UDI. Sent tirsdag kveld fikk de også beskjed om at det står en hageleilighet på nesten 60 kvadratmeter og venter på dem i Åsane i Bergen.

– Dette er en av de beste beskjedene jeg har fått på lenge. Det skal bli deilig å forholde seg til en egen bolig og en fast adresse. Tiden på mottak har vært tung. Vi er godt kjent i Bergen og trives begge veldig godt der, sier Lazkeen til NRK.

Det er frivillighetsgruppen Positiv Inkludering i Bergen som har skaffet far og sønn et sted å bo. Sidsel Lundebø forteller at det var ekstra utfordrende å få tak i leilighet.

– Nå jubler vi!

Mohamed viser tegningen av Hitra

GLEDET SEG: Mohamed gledet seg til å slå seg ned og starte et nytt på Hitra. Men niåringen ble voldsomt lei seg da han oppdaget at de bare ble flyttet til et annet lite rom.

Foto: Ole André Lagmandokk / NRK

– På grunn av Mohamad trengte vi en større leilighet, og vi ville heller ikke at en niåring som har opplevd såpass mye skulle bo i et belastet område. Heldigvis ble vi kontaktet av en utleier som hadde sett de to på NRKs nett-tv og ville hjelpe, sier Lundebø.

Leiligheten har båden en størrelse og beliggenhet som i utgangspunktet ligger over den lille familiens prisgrense.

– Heldigvis var utleier mer opptatt av å få inn skikkelige folk enn å tjene mest mulig penger. Så nå jubler vi virkelig, sier Lundebø.

– En tung bør er løftet fra mine skuldre. Vi er utrolig takknemlige og glade for all hjelpen vi har fått, sier Lazkeen.

Selv om alt ligger til rette er det ennå ikke helt avgjort. Leiekontrakten må godkjennes av Bergen kommune og IMDi må varsles. Det er fortsatt en mulighet for at IMDi tildeler Dem en annen kommune et annet sted i landet, og da er Lazkeen og sønnen nødt til å flytte dit

– Det haster med å få familien hit

Nå håper han og Mohamad å kunne starte arbeidet med å få resten av familien til Norge. Hjemme i byen Qamaishli venter mor og de to barna Omar (7) og Nour (4) på å få forlate den spente og høyst usikre situasjonen i hjemlandet.

– I forrige uke gjennomførte IS et angrep mot hjembyen vår. Flere fra nabolaget vårt ble drept, så det haster med å få dem hit. Jeg håper prosessen vil gå fort, sier Lazkeen.

Når broren min får komme til Norge skal jeg ta han med på svømming.

Mohamed Alkhalil

Se sjuende og siste episode av Mottaket, hvor vi følger far og sønn på ferden fra Bergen til Hitra:

Episode 7 av nettserien, "Mottaket". Serien følger livet på asylmottaket på Landås i Bergen.