NRK Meny
Normal

– Vi går rettens vei hvis det blir avslag

I dag avholdt Utlendingsnemnda skjebnemøtet som vil avgjøre Taimans fremtid.

Taiman i Irak, støttegruppen i Oslo

KREVER OMGJØRING: Noen av Taimans støttespillere hadde tatt turen til Oslo for å følge dagens skjebnemøte. Fra venstre bak: Advokat Asgeir Thomassen, Rudi Bakken, Per Kristian Sebak. Foran: Abril-Marisol Diaz.

Foto: Skjermdump Youtube / Privat

Taiman Agid Fatah på Trandum

STRESSET: Taiman Agid Fatah sier at han er redd på grunn av den Islamske Stats fremmarsj i Irak. Her er han fotografert like før han ble sendt ut av Norge.

Foto: Daniel D. Laabak

I dag avholdt Utlendingsnemnda (UNE) sitt nemndmøte for å avgjøre skjebnen til Taiman Agid Fatah, som i februar ble sendt ut av Norge etter 13 år i landet.

Fatahs advokat Asgeir Thomassen argumenterte under møtet med at situasjonen i Nord-Irak, der Fatah oppholder seg, har blitt tilspisset som følge av Den Islamske Stats (IS) fremmarsj.

– Taiman fikk i dag forklare seg for Utlendingsnemnda via Skype fra Irak. Han forklarte seg både om situasjonen da han fikk avslag på familiegjenforening og hvordan situasjonen er for han i dag i Irak, sier Thomassen til NRK.

Også Taimans far var tilkalt som vitne under møtet. Han og advokaten håper møtet kan bringe Taiman tilbake til familien i Norge.

– Han bør få oppholdstillatelse, men det er for tidlig å si hvilken konklusjon Utlendingsnemnda faller på, sier Thomassen.

UNEs endelige svar vil ifølge advokaten komme seinest innen tre uker.

Søkte 24 dager for sent

Taiman Agid Fatah kom til Norge som 14-åring med familien i 2001. Han og resten av barna i familien søkte 24 dager for sent til å få oppholdstillatelse under den nye forskriften om barn av asylsøkere i 2004.

Året etter fikk resten av familien opphold gjennom familiegjenforening med faren, som hadde kommet til Norge i 1999, men Taiman var da passert 18 år, og falt ikke inn under dette reglementet.

Dermed oppholdt han seg ulovlig i Bergen frem til han, etter en rekke klager til Utlendingsnemnda (UNE), ble sendt til Irak 10. februar i år.

Etter utsendelsen bestemte Taimans advokat seg for å ta saken til retten, men de planene ble avblåst da UNE i april varslet at de ville se på saken på nytt.

Taiman-saken har vekket stort engasjement både i Bergen og nasjonalt. Blant annet trakk et av UNE-medlemmene seg i protest mot at Taiman ble sendt ut etter 13 år i Norge, uten at det fikk justisminister Anders Anundsen (Frp) til å ville blande seg inn i UNEs behandling av saken.

Taiman-opprop

HAR MOBILISERT: Mange har mobilisert for Taiman etter at det ble klart at han sendes ut av landet. Her under en tidligere aksjon.

Foto: Johannes Morland

Flere støttespillere på plass

I dag var flere av støttespillerne på plass under nemndmøtet i Oslo. De fikk imidlertid ikke være med på selve møtet, men valgte likevel å dra for å vise sin støtte til Taiman.

– Vi har reist til Oslo for å vise vår tilstedeværelse. Vi har fått oppdateringer fra møtet og formidler dette videre på sosiale medier, sier lederen for Taimans støttegruppe, Rudi Bakken.

Han forteller at Taiman er stresset på grunn av den spente situasjonen i Irak. Ekstremistorganisasjonen Den Islamske Stat er kun seks mil unna der Taiman oppholder seg.

– Taiman selv sier at han er redd. Han føler at han må komme seg bort, sier Bakken.

Han varsler at Taimans sak blir tatt til retten hvis Utlendingsnemnda står på sitt opprinnelige vedtak.

– Vi kommer til å gå rettens vei hvis konklusjonen blir at han får avslag på opphold i Norge.

UNEs konklusjon i saken er ventet i slutten av august eller september.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås