NRK Meny
Normal

Må utsette operasjoner grunnet legestreiken

Helse Bergen må kontakte pasienter som skulle opereres i dag og fortelle at operasjonene blir utsatt grunnet legestreik.

Operasjon på Hagavik

STOPPER OPERASJONER: Her på Kysthospitalet på Hagavik i Os i Hordaland må flere operasjoner utsettes grunnet legestreiken.

Foto: Helse Bergen

Etter bruddet i forhandlingene hos Riksmekleren like over midnatt natt til onsdag, har Akademikerne tatt 194 medlemmer ut i streik.

Ansatte ved følgende institusjoner streiker:

  • Oslo universitetssykehus
  • Sykehuset Østfold
  • Helse Bergen
  • Helse Stavanger
  • Finnmarkssykehuset

– Legeforeningen har valgt å gå ut i streik. Det synes vi er beklagelig, sier kommunikasjonsdirektør i Spekter, Gunnar Larsen.

Utsetter ortopediske operasjoner

Eivind Hansen økonomidirektør

Eivind Hansen, adm.dir. i Helse Bergen.

Foto: Haukeland universitetssjukehus

25 leger og fire ingeniører i Helse Bergen streiker. Det får særlig konsekvenser for Kysthospitalet på Hagavik i Os.

– Det ser ut som noen operasjoner på Hagavik, i alle fall i dag, vil måtte bli utsatt, sier Eivind Hansen, administrerende direktør i Helse Bergen, til NRK onsdag morgen.

Pasientene som blir rammet, blir nå kontaktet av sykehuset.

– Det er noen planlagte ortopediske operasjoner som blir utsatt. Vi vil kontakte alle som blir berørt så raskt som mulig. Ellers skal pasienter, med mindre de hører noe annet, møte til timene som normalt, sier Hansen.

Også i Stavanger kan operasjoner bli utsatt.

– Vil omfatte veldig få

Utover de utsatte operasjonene, må Helse Bergen nedjustere kapasiteten på noen poliklinikker, ifølge Hansen. Ellers får ikke streiken store konsekvenser.

– Det er tatt ut et begrenset antall leger, og noen i akademikergruppene. Vi skal gjøre alt vi kan for at pasientene blir rammet i så liten grad som mulig. Dette vil omfatte veldig få, og vi skal gjøre det vi kan for å unngå store konsekvenser, sier Hansen, som påpeker at det foreløpig er et lite antall av de ansatte som er tatt ut i streik.

– Vi har ikke fått noe tall på hvor mange det blir hvis streiken trappes opp, men vi følger situasjonen tett, sier Hansen.

Christopher Kvistad

Christopher Kvistad, tilltsvalgt for Akademikerne i Helse Bergen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Pasientene skal ikke møte en utmattet lege

Christopher Kvistad, tilltsvalgt for Akademikerne i Helse Bergen, sier de ønsker å ramme arbeidsgiveren, og ikke pasientene, ved å gå ut i streik.

– Det vil uten tvil ramme noen, men vi ønsker at pasientene skal rammes i så liten grad som mulig. Tvert imot streiker vi for å bedre tilbudet til pasientene, for at de skal slippe å møte en utmattet lege når de kommer til en time eller en operasjon, sier han.

Arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne mener fastsetting av arbeidsplaner skal skje kollektivt mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte, som i dag, mens arbeidsgiverorganisasjonen Spekter vil at arbeidstiden skal fastsettes individuelt med den enkelte lege.

Striden førte til brudd i forhandlingene tidligere i sommer.

– Vi ønsker ikke at det skal innføres nye ordninger som går på bekostning av pasientsikkerheten, sier Kvistad.

Opptrapping fredag

Akademikerne har varslet opptrapping av streiken fredag.

Da blir ytterligere 119 medlemmer ved Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs Hospital tatt ut.

Ifølge Akademikerne fører ikke streikeuttaket til fare for liv og helse.