Krever at Erna punger ut for Festspillene

Festspillene i Bergen frykter «uopprettelige konsekvenser» hvis de ikke får penger over statsbudsjettet. Nå roper politikerne i Bergen varsku.

F.v. Harald Schjelderup, Hilde Onarheim, Julie Andersland, Anders Beyer og Lubna Jaffery

TVERRPOLITISK ENIGHET: F.v. byrådsleder Harald Schjelderup (Ap), Høyre-gruppeleder Hilde Onarheim, kulturbyråd Julie Andersland (V), festspilldirektør Anders Beyer og Lubna Jaffery, nestleder i festspillstyret, vil ha Festspillene tilbake på statsbudsjettet.

Foto: Fayruz Sado / NRK

Festspillene i Bergen (FiB) har siden oppstarten i 1953 vært en fast post på statsbudsjettet, og har de siste årene mottatt rundt 20 millioner kroner årlig.

Men i fjor vedtok Stortinget at Festspillene i stedet skulle finansieres gjennom Kulturrådet. Det kan føre til mindre støtte neste år. I forslaget til statsbudsjett for 2017 har Høyre og Frp nemlig ikke lagt inn noen økning til Kulturfondet, som knutepunktfestivalene, blant dem FiB, finansieres over.

«Det betyr at rådet i praksis ikke har mulighet til å gi prisjustering til de virksomhetene», skrev Kulturrådet i en pressemelding da statsbudsjettforslaget ble lagt frem.

– Rådet bad i sin budsjettsøknad særlig om tilskudd til drift- og virksomhetsstøtte. Når det ikke kommer noen økning, kan det bety at vi blir nødt til å ta fra de store for å opprettholde prosjektstøtten til de mindre prosjektene, sa rådsleder Tone Hansen i oktober.

Statsminister Erna Solberg talte på åpningen av Festspillene

FESTSPILLENE I BERGEN: Erna Solberg på vei ned fra scenen etter sin tale under åpningen av Festspillene i Bergen i fjor. Nå ber bergenspolitikerne henne sikre Festspillenes fremtid.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Konsekvensene kan være uopprettelige

Det bekymrer FiB-ledelsen sterkt. De sier den nye finansieringen har alvorlige implikasjoner, og at de negative konsekvensene på sikt kan være uopprettelige.

– Hvis vi skal fortsette å få støtte gjennom Kulturrådet, blir det som en kamp i feil vektklasse. Vi har fått helt tydelige signaler om at de må ta fra de store og gi til de små. Det betyr helt konkret at vi mister penger, og må kutte i programmet for Festspillene i 2017, sier festspilldirektør Anders Beyer til NRK.

– Hvis man fortsatt ønsker at Festspillene skal være på et internasjonalt nivå, må vi være på statsbudsjettet, sier han.

Anders Beyer

FESTSPILLDIREKTØR: Anders Beyer.

Foto: Fayruz Sado / NRK

Byrådslederen: – Vi skal ha Festspillene tilbake på statsbudsjettet, snarest mulig

Mens regjeringen og samarbeidspartiene krangler om drivstoffavgifter før innstillingen til statsbudsjettet for 2017 kommer søndag, slutter bergenspolitikerne nå opp om byens viktigste kulturinstitusjon.

Fredag formiddag stilte byrådsleder Harald Schjelderup (Ap), kulturbyråd Julie Andersland (V) og Høyre-gruppeleder Hilde Onarheim opp sammen med festspilldirektøren for å vise sin støtte og ta til orde for at festspillene kommer tilbake på statsbudsjettet.

– Det er skapt usikkerhet rundt Festspillenes økonomi. Det kan på sikt gi utfordringer med å gi den kvaliteten på Festspillene som Festspillene selv ønsker. Vi har et tydelig tverrpolitisk budskap fra Bergen: Vi skal ha Festspillene tilbake på statsbudsjettet, snarest mulig, og helst allerede fra 2017, sier Schjelderup til NRK.