NRK Meny
Normal

Dark Room fikk ministeren til å gå for utvidet IP-lagring

Dark Room-ledelsen sier lengre lagring av IP-adresser kan forhindre overgrep mot barn. – Det vil jeg svært gjerne gi dem, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

Landsmøtet Fr.P 2017

VIL LAGRE IP-ADRESSER LENGER: – Det er telefonnummeret til PC-en din, helt enkelt. Jeg har veldig vanskelig for å se at det skal være så problematisk, sier justisminister Per-Willy Amundsen, her fotografert på Frps landsmøte, der han fikk partiet med på å gå inn for utvidet lagringstid for IP-adresser.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Uten utvidet lagring av IP-adresser blir veien til å finne frem til dem vi etterforsker mer kronglete, sier Hilde Reikrås, etterforskningsleder i Vest politidistrikts operasjon Dark Room.

Tirsdag ble det kjent at totalt 84 saker nå er opprettet gjennom prosjektet bare i Vest politidistrikt, og at minst 300 barn er utsatt for seksuelle overgrep, noen av dem på grensen til tortur.

Men antallet saker kunne vært langt større, til tross for at så mange som 25 medarbeidere er avsatt på fulltid i Dark Room.

– Vi sliter med kapasiteten, fordi omfanget er så stort. Det er en hard prioritering på hva vi kan starte etterforskning av, sier påtaleleder Janne Ringset Heltne.

Et av tiltakene hun og Reikrås mener kan gjøre etterforskningen mer effektiv, og dermed føre til at flere overgrepsofre blir reddet, er altså utvidet lagringstid for IP-adresser.

Janne Heltne og Hilde Reikrås

VIL HA LENGRE LAGRINGSTID: Janne R. Heltne og Hilde Reikrås i Dark Room. – Det ville vært barn der ute som ikke hadde vært reddet ut av en overgrepssituasjon, hadde det ikke vært for at vi har så stort fokus på det, sier Reikrås.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

– Helt vesentlig for å bekjempe overgrep

– Man har fått være i fred fryktelig lenge på internett. Men slik er det ikke lenger, for nå er vi «på». Det ville vært barn der ute som ikke hadde vært reddet ut av en overgrepssituasjon, hadde det ikke vært for at vi har så stort fokus på det, sier Reikrås.

Men samtidig som flere overgripere stoppes, står Vest politidistrikt i praksis «uten mulighet til å oppklare svært mange krenkende og alvorlige straffbare handlinger», ifølge Dark Room-pressemeldingen som ble sendt ut tirsdag.

Årsaken til dette, er at informasjon om IP-adresser etter dagens lovgivning må slettes av internettleverandørene innen 21 dager. Ofte lagres den i langt kortere tid, eller ikke i det hele tatt, ifølge politiet.

«Informasjonen knyttet til IP-adresser er sentral, og ofte avgjørende [ ...]. Lengre lagringstid for IP-adresser er etter vår oppfatning helt vesentlig for å bekjempe seksuelle overgrep mot barn på nett», skriver de.

Justisministeren fikk beskjed under besøk

Så viktig mener Dark Room-ledelsen problematikken er, at de valgte å trekke det frem da de møtte justisministeren under hans besøk hos Vest politidistrikt i januar.

– Jeg er klar over denne problematikken. Det var faktisk Dark Room som gjorde meg oppmerksom på dette i utgangspunktet, sier Per-Willy Amundsen (Frp) til NRK.

– Vi synes det er viktig å melde fra om hvilke utfordringer man har, og presenterte problemstillingen for ham, forteller Reikrås.

Og det er liten tvil om at justisministeren har lyttet. Nylig fikk Amundsen Frps landsmøte til å gå inn for lagring av IP-adresser i seks måneder i stedet for 21 dager.

KrF har dessuten fremmet stortingsforslag om det samme, og justisministeren tror en lovendring kan skje relativt raskt.

– Det er jo noen utredninger som må gjøres, men jeg er innstilt på at vi skal legge frem en proposisjon så raskt som mulig. Dette har høy prioritet fra min side, sier Amundsen.

Dark room

DARK ROOM: Totalt 84 saker er nå opprettet gjennom Dark Room i Vest politidistrikt. I tillegg har andre norske politidistrikter opprettet flere titalls saker i egne etterforskninger i kjølvannet av de første Dark Room-avsløringene.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Veldig vanskelig for å se det problematiske

Justisministeren mener motforestillingene mot IP-lagring er misforståtte.

– Jeg ser at det blir reist en del problemstillinger rundt personvern. Det har jeg egentlig ikke forståelse for. Det er ikke snakk om å lagre data, men rett og slett kun om å lagre adressen til en PC, eller en ruter, om du vil, i en lengre periode, sier Amundsen.

Han mener det er mest nærliggende å sammenligne lagring av IP-adresser med telefonnumre.

– Det er telefonnummeret til PC-en din, helt enkelt. Jeg har veldig vanskelig for å se at det skal være så problematisk, sier justisministeren.

Han ser derimot store fordeler med lagringen:

– Oppsiden er at vi kan ta mange flere for alvorlig kriminalitet, blant annet seksuelle overgrep mot barn. Det er et viktig hjelpemiddel for å kunne avsløre og straffeforfølge pedofile overgripere. Ifølge politiet er dette et av de viktigste virkemidlene de kan få for å bekjempe overgrep mot barn. Og det er et virkemiddel jeg svært gjerne skal gi til politiet, sier Amundsen.

Kan komme rask avklaring

Det pågår nå forhandlinger om saken på Stortinget, og justisministeren tror på en avklaring i løpet av kommende uke.

Et flertall for utvidelse vil glede etterforskningsleder Hilde Reikrås i Dark Room.

– Dette er viktig i sakene vi etterforsker, så vi er glade for at det nå er et tema, sier hun.