Fotballhelten «ingen» visste om inspirerte ny John Olav Nilsen-låt

Historien om Odd Frantzen var lenge ukjent for de aller fleste. Nå er den blitt inspirasjon for en låt på John Olav Nilsen og Nordsjøens nye plate.

John Olav Nilsen og Odd Frantzen

NY PLATE: John Olav Nilsen og Nordsjøen er aktuell med platen Nordsjøen, der en av sangene er inspirert av Odd Frantzen.

Foto: NRK / Privat

– Det er en enormt sterk og gripende historie, også er det veldig spesielt at den så lenge har vært ukjent for allmennheten, sier John Olav Nilsen.

Artisten er sammen med bandet Nordsjøen for tiden aktuell med ny plate. En av de nye låtene på den, «Olympia», er inspirert av historien om Odd Frantzen.

Frantzen var i lang tid etter sin død et ukjent navn for folk flest. I sommer fortalte NRK om livet til den glemte bergenseren.

Fotballhelten var en del av landslaget som sensasjonelt slo Hitlers menn under OL i Berlin i 1936, men led en tragisk skjebne. Etter et hardt liv ble han drept på Gyldenpris i Bergen.

Oppdaget ved tilfeldighet

Nilsen fikk høre om Frantzen ved en tilfeldighet. Han har alltid har vært interessert i historier fra Bergen vest og «blodbyen» Gyldenpris.

– Jeg hørte om den tragiske hendelsen der han døde, og syns det var veldig interessant. Så begynte jeg å lese meg bakover i tid og sette meg inn i hele historien hans, sier Nilsen.

En av låten er inspirert av en spesiell bergenser.

– Som en bok

Så fascinert ble Nilsen av historien, at han mener den fortjener enda mer oppmerksomhet.

– Det høres ut som en litterær historie, et filmmanus eller en bok. Historien er så sterk og gripende. Den har fått oppmerksomhet det siste året, og det syns jeg er bra. For det fortjener den.

vestre strømkai

FOTBALLNAVN: Frantzen får også en plass et område oppkalt etter seg. Plassen foran Bergen Media City skal hete Odd Frantzens plass.

Foto: ENTRA EIENDOM

– Hvordan ble historien til en låt?

– Låten handler ikke direkte om han, men han blir en metafor for noe større. Noe som kan leve lengre enn det et enkeltliv kan gjøre. Han er en historie som lever videre, sier Nilsen.

Hør «Olympia» her: