NRK Meny
Normal

Hyller selvsikre og ydmyke rapkometer

Urørt-programlederen spår bergensrapperne Dårlig Vane en stor fremtid. – En selvsikker og ydmyk gjeng som lager sykt catchy musikk, sier Eirik Havelin.

Dårlig Vane

LAGER BØLGER: Denne trioen er det siste stjerneskuddet fra Loddefjord i Bergen. Fra venstre: Lars-Kristian Holme, Martin Steen-Hansen og Amadou Jobarteh.

Foto: Anders Tesdal Galtung / NRK

Trioen fra Loddefjord har tatt det norske hiphop-miljøet med storm siste halvåret. Bangeren «Gikk i bakken», med sitt særdeles allsangvennlige refreng, har over en halv million avspillinger på Spotify og har skaffet bergenserne en plass i NRK P3s Urørt-finale 1. mars.

– Plassen er veldig fortjent. De gjør det ekte, lager musikken de selv elsker og prøver ikke å tilpasse seg markedet. Samtidig er det denne musikken som treffer akkurat nå, sier programleder Havelin, som selv har vært med på å plukke ut finalelåtene.

Eirik Havelin

IMPONERT: Eirik Havelin, programleder i NRK Urørt.

Foto: NRK

Spydde etter finaleplass

Plassen i Urørt-finalen kom som et lite sjokk på gutta selv, som fikk beskjeden backstage i Trondheim fredag 13. januar.

– Vi fikk vite det rett før vi gikk på scenen. Det ble jævlig god stemning, for å si det sånn! Samtidig så fikk jeg en voldsom klump i brystet som jeg merket godt under konserten. Det føltes som jeg skulle spy. Heldigvis skjedde det ikke før etterpå, sier Martin Steen-Hansen.

– Alt har gått sinnsykt fort. Det er bare drøyt et halvt år siden vi slapp «Gikk i bakken», og så skjer alt det her, sier han.

Gikk viralt på Spotify

Gruppen har allerede holdt det gående i snart fem år. Deres første EP «Genesis» kom i 2014, men gikk under radaren hos de fleste.

Siden den gang har det skjedd ting. Dårlig Vane brukte tid på å utvikle sin sound og ble tatt inn i varmen hos det velrennomerte rapkollektivet NMG-huset, kjent for blant andre Lars Vaular, A-laget, Kamelen, Store P og Jonas V.

Nå er gjengen på full fart opp i rapens elitedivisjon, blant annet med listing på Spotifys virale toppliste og en legendarisk smekkfull konsert på Slottsfjellfestivalen i fjor sommer.

– Tror vi vinner

Trioen håper å kunne leve av musikken, selv om et av medlemmene til daglig ikler seg grønn Kiwi-uniform og en annen jobber på en barneskole.

– Vi satser for fullt. For meg har det aldri vært noe annet enn musikken, sier Steen-Hansen.

Alle tre har god tro på at de stikker av med 1. plassen i Urørt-finalen 1. mars.

– Ikke for å høres cocky ut, men vi har ikke hørt om noen av de andre. Ingen rundt oss har hørt om dem heller, sier Amadou Jobarteh.

Skilte seg ut på Slottsfjell

Urørt-Havelin både introduserte og hørte bandet på Slottsfjell i fjor.

– Jeg koste meg veldig. Jeg var i moshpiten og «gikk i bakken» selv. Disse gutta er kompromissløse i det de gjør. Samtidig var de de eneste artistene som gikk runden og takket alle i crewet etterpå. Sånt blir lagt merke til, sier Havelin.