Hopp til innhold

Hotellansatt hindret 43.000 narkotabletter i å havne på gaten i Bergen

SANDSLI (NRK): En årvåken hotellresepsjonist fattet mistanke, og ledet politiet til et av Norges største tablettbeslag de siste årene. Men da et annet bergenshotell fryktet narkosalg, ville ikke politiledelsen hjelpe, ifølge varsleren.

Kjetil Røed, direktør Quality Hotel Edvard Grieg

HJALP POLITIET MED NARKOSAK: To menn som forsøkte å sjekke inn her på Quality Hotel Edvard Grieg på Sandsli i Bergen i januar, sitter nå fengslet, etter at en ansatt fattet mistanke og hotellet kontaktet politiet. – Når vi nå hører hvilken sak dette egentlig var, er vi glade for at vi har så årvåkne ansatte, sier hotelldirektør Kjetil Røed.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

I varslingsrapporten fra førstebetjenten ved seksjon for organisert kriminalitet i bergenspolitiet, kommer det frem eksempler på at grove narkoforbrytelser forskjellsbehandles etter hvor i Bergen forbrytelsene skjer.

To hotelldirektører i Bergen ringte i vinter og vår politiet med mistanke om at personer som drev med grov narkotikakriminalitet oppholdt seg på hotellene deres. Politiet rykket bare ut til ett av dem.

Årsaken, ifølge varsleren, var at det ene hotellet lå i Bergen sentrum, og at saken dermed måtte ha blitt etterforsket av det overarbeidede org. krim.-avsnittet på politihuset.

Det andre hotellet lå derimot utenfor Bergen sentrum. Dermed kunne saken etterforskes av en bydelspolitistasjon.

«Fungerende avsnittsleder var tydelig på at hadde henvendelsen kommet fra et hotell i sentrum, så måtte vi ha avvist denne og ikke rykket ut», skriver varsleren, om det som 7. januar i år viste seg å bli et storbeslag i en bil i garasjeanlegget til Quality Hotel Edvard Grieg på Sandsli sør for Bergen sentrum.

Det er veldig hyggelig hvis vi har vært med på å bidra til at det er mindre narkotika i omløp på gaten i Bergen.

Kjetil Røed, direktør ved Quality Hotel Edvard Grieg

Var på vei ut på markedet

Politiet fant 40.000 Rivotril-tabletter, to kilo hasj og 3000 andre narkotiske tabletter skjult i bilen. Ifølge etterforskningen tyder alt på at stoffet innen svært kort tid hadde havnet på gaten i Bergen, dersom politiet ikke hadde aksjonert.

To menn ble pågrepet. På mobiltelefonen til en av dem ble det ifølge dommen «funnet en tekstmelding, mottatt kort tid før pågripelsen 07.01.2016, der det ble oppgitt en adresse i Bergen. Etter det som er opplyst fra politivitne, var det en adresse som var kjent i sammenheng med omsetning av narkotika».

Ifølge varsleren viste etterforskningen at brorparten av tablettene trolig skulle til nordafrikanske narkotikaselgere i Bergen sentrum, og at de to mennene hadde en vesentlig rolle i tilførselen av Rivotril-tabletter til markedet i Bergen.

Beslaget er blant de største av narkotiske tabletter i Norge de siste årene, og kunne altså ha forsynt markedet i Bergen i lang tid.

– Det var en resepsjonist som reagerte

Men det var heftige interne diskusjoner i politiet før det i hele tatt ble noen aksjon, ifølge varsleren.

De to mennene som forsøkte å sjekke inn på hotellet om formiddagen 7. januar i år, en syrisk (22) og en norsk (32) statsborger, ble i høst dømt til tre års fengsel i Bergen tingrett. Det skjedde mye takket være en årvåken hotellbetjening.

– Det var en resepsjonist hos oss som reagerte da hun skulle ta imot ID-en fra en av dem. Hun mente vi måtte kontakte politiet, sier hotelldirektør Kjetil Røed ved Quality Hotel Edvard Grieg.

«Operasjonssentralen satte en førstebetjent ved ESA (etterretnings- og spaningsavsnittet, journ.anm.) i forbindelse med hotellet. Personalet hadde etter hvert fått nedtegnet navn fra et førerkort. Et raskt søk i etterretningsregisteret viste at mannen kunne settes i sammenheng med innførsel av Rivotril-tabletter til Norge», skriver varsleren i rapporten som nå behandles av Politidirektoratet.

Kjetil Røed, direktør Quality Hotel Edvard Grieg

VISSTE IKKE OM BESLAGET: – Ingen her har snakket om saken. De som var på jobb den dagen, forteller meg de trodde det bare var ID-problemene som gjorde at politiet kom, sier Kjetil Røed, direktør for Quality Hotel Edvard Grieg på Sandsli i Bergen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Annen politistasjon sa ja til å etterforske

ESA-betjenten fikk ja til å dra til hotellet med en kollega, men fikk klar beskjed om at de ikke måtte «gripe inn uten at det på forhånd ble avklart at etterforskningen ikke skulle tilfalle org. krim.-seksjonen», ifølge varsleren.

Da de tok kontakt med Bergen sør politistasjonsdistrikt, skal ESA-betjentene ha blitt forsikret om at bydelspolitiet skulle ta seg av etterforskningen. Dermed kunne de gå til en aksjon som altså viste seg å kunne ha svært stor betydning for antallet narkotiske tabletter på markedet i Bergen i tiden som fulgte.

– Det er veldig hyggelig hvis vi har vært med på å bidra til at det er mindre narkotika i omløp på gaten i Bergen, sier Kjetil Røed.

Røed begynte som direktør ved Quality Hotel Edvard Grieg i april i år, og kjente ikke til saken og dommen før NRK tok kontakt.

– Vi ante ikke at politiet gjorde et stort narkotikabeslag, og ingen her har snakket om saken. De som var på jobb den dagen, forteller meg de trodde det bare var ID-problemene som gjorde at politiet kom. Men når vi nå hører hvilken sak dette egentlig var, er vi glade for at vi har så årvåkne ansatte, sier Røed.

De ansatte har forklart ham at de opplevde at politiet kom raskt til stedet, og at de gjorde en god jobb.

Knyttet til kokain og skytevåpen – grep ikke inn

Den opplevelsen deles trolig ikke av hotellansatte andre steder. Varsleren hevder altså å ha fått tydelig beskjed fra ledelsen om at aksjonen ved Sandsli-hotellet aldri ville ha funnet sted dersom hotellet hadde ligget i Bergen sentrum.

I rapporten forteller varsleren også om det han mener er et eksempel på at dette også viste seg i praksis:

I vår ble politiet oppringt av et hotell i Bergen sentrum, som fortalte om flere personer som de siste ukene flere ganger hadde leid et eller flere hotellrom for en eller to netter. De oppførte seg ubehagelig mot betjeningen, og det var mistenkelig trafikk til og fra rommene de leide.

Varsleren hevder politiets avdeling undersøkte bekymringsmeldingen, og fant at flere av mennene tidligere hadde hatt befatning med kokain, skytevåpen og volds- og vinningskriminalitet.

«Alt tyder på at det er kriminell virksomhet som foregår i tilknytning til disse rommene, sannsynligvis omsetning av større mengder narkotika», skriver den erfarne etterforskeren i varslingsrapporten.

Men ifølge etterforskeren ble det aldri gjennomført noen aksjon mot dette hotellet, selv om han foreslo å lage en avtale med hotellet om at de skulle ta kontakt neste gang de mistenkelige gjestene sjekket inn.

Politihuset i Bergen

NY VARSLINGSSAK: Kort tid etter at et slags punktum er satt i Monika-saken, har ledelsen ved politihuset i Bergen fått en ny varslingssak å hanskes med.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Politimesteren: – Det var gitt en slik beskjed i systemet

Seksjonsledelsen skal ha sagt nei til å gripe inn, ifølge varselet. Årsaken var altså at de ikke hadde ressurser til å etterforske disse sakene.

Ordren om å stoppe «inntaket» av nye saker, det som internt i politiet kalles «produksjonsstopp», kom fra høyeste hold, bekrefter politimester Kaare Songstad.

– Det er riktig at det var gitt en slik beskjed i systemet. Den var helt nødvendig for at vi skulle få mer kontroll over hvilke saker som ble tatt inn. Det er ledelsen som har kommunisert dette til linjen, så beskjeden kommer ovenfra, ja, sier Songstad.

Denne ordren, som kom fra Songstads forgjengere, har ifølge varsleren blant annet ført til at politiet har droppet ransakelser. Slik har de unngått å avdekke større mengder narkotika eller flere gjerningsmenn, noe som ville lagt beslag på større etterforskningsressurser.

Dømt i løpet av et halvt år

I saken som startet med beslaget ved hotellet på Sandsli, en mil sør for Bergen sentrum, gikk etterforskningen imidlertid raskt. Vel fem måneder etter at de to mennene ble tatt, var de dømt til henholdsvis to år og elleve måneders og tre år og tre måneders fengsel.

– Saken har hatt sin behandling i Bergen tingrett, og er anket til statsadvokaten, bekrefter Bård-Tore Norheim, konstituert driftsenhetsleder ved Bergen sør politistasjon.

I bilens bagasjerom fant politiet narkotika i en subwoofer, i et oppbevaringsrom og i reservehjulsbrønnen. På den ene mannens mobiltelefon fant de meldinger politiet mener gjaldt pris på Rivotril og en adresse knyttet til narkosalg.

I tingrettsdommen mot de to mennene, som erkjente seg skyldig og delvis skyldig i tiltalen, fremgår det ikke om politiet har gjort mer omfattende undersøkelser for å knytte dem opp mot en større narkoliga. Norheim vil ikke kommentere detaljer fra etterforskningen, fordi saken inngår i ESA-førstebetjentens varslingsrapport.

Straxhuset

PÅ GATEN: Deler av rusmiljøet i Bergen har flyttet seg hit til Strax-huset på Damsgård etter at Nygådsparken ble stengt. Trolig ville noen av tablettene fra beslaget på Sandsli endt opp her.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Bostedet avgjorde aksjon mot narkoselger

Rapporten inneholder flere eksempler på at aksjoner har blitt beordret avblåst dersom man har hatt grunn til å mistenke at aksjonene ville medføre store narkobeslag, og org. krim. hadde måttet ta etterforskningen selv.

Og i oktober 2015 ble en aksjon gjennomført fordi et lensmannskontor sa ja til å etterforske saken:

Spanerne fikk beskjed om at de ikke skulle gå til aksjon mot en narkoselger ved Åsane terminal, nord for Bergen sentrum, hvis de ikke var sikre på at org. krim. slapp å etterforske saken.

Bergen nord politistasjon sa nei. Men spanerne fulgte etter mannen, og fant ut at han bodde i Lindås. Der sa lensmannen ja til å etterforske saken. I leiligheten fant politiet heroin, et større kontantbeløp og et falskt pass som mannen hadde benyttet til å sende over 800.000 kroner ut av landet med, ifølge rapporten.

Kaare Songstad

POLITIMESTER: Kaare Songstad kom fra jobb i Politidirektoratet for å «rydde opp» i Vest politidistrikt etter Monika-saken. Kort tid etter at han tiltrådte, fikk han en ny varslingssak på bordet sitt.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Kan godt hende den typen vurderinger har vært gjort

Politimester Kaare Songstad legger altså ikke skjul på at det har vært gitt tydelige beskjeder om å stoppe inntaket av saker som omhandler grov narkotikakriminalitet.

Fordi varslingssaken nå ligger hos Politidirektoratet, og er til behandling, ønsker han imidlertid ikke å kommentere hvordan enkeltsaker har blitt vurdert og behandlet internt i politiet.

– Men er det riktig at det i noen tilfeller har vært avgjørende for at man har gått til aksjon, at et lensmannskontor eller bydelskontor har sagt ja til å etterforske saken?

– Det vet jeg ikke. Det kan godt hende den typen vurderinger har vært gjort. Det er jo en dynamikk i dette, med hvem som gjør hva i straffesakssporet. Her foregår det hele tiden omprioriteringer, mellom enheter og mellom saker, sier Songstad.

Politimesteren vil ikke kommentere om han ser noen betenkeligheter ved at tunge narkosaker eventuelt overlates til politimiljøer som har mindre spisskompetanse på feltet, i stedet for til de erfarne narkoetterforskerne.

– I varslingsrapporten omtales to saker fra to hoteller ulike steder i Bergen. Ved hotellet i Bergen sentrum aksjonerer man ikke. Ved hotellet utenfor Bergen sentrum aksjonerer man. I den saken er to menn nå dømt til tre års fengsel. Hvordan kan man forsvare slik forskjellsbehandling?

– Dette er opplysninger rett ut fra varselet, som er til behandling. Jeg kan ikke gå inn på det. Dette krever mer dybde før vi svarer, sier Songstad.