NRK Meny
Normal

Meldte seg ut av kirken to ganger - fikk likevel valgkort

Marte Elice Kjølstad hadde meldt seg ut av Den norske kirke to ganger. Allikevel fikk hun denne uken årets kirkevalgkort i posten.

Marte Kjølstad - Kirken

FIKK VALGKORT OGSÅ I ÅR: Et slikt kort dukket opp i posten til Marte Kjølstad til tross for at hun har meldt seg ut av kirken.

Foto: NRK/PRIVAT

– Jeg er hverken døpt eller konfirmert i kirken. Det er merkelig at jeg kan være medlem av noe jeg aldri har hatt noen tilknytning til.

Og akkurat det har Marte Elice Kjølstad prøvd å gjøre noe med. Men to forsøk på å melde seg ut av Den norske kirke gav ikke resultater.

– På slutten av 90-tallet meldte moren min meg ut av statskirken som den het da. Men ved det forrige kirkevalget for fire år siden fikk jeg allikevel et valgkort i posten, sier en oppgitt Marte Elice Kjølstad.

Det valgkortet gjorde at hun tok saken i egne hender, og sendte et brev tilbake til kirken hvor hun ba om at hun skulle meldes ut igjen. Kjølstad fikk aldri noe svar, og regnet dermed med at alt var i orden.

– Men igjen fikk jeg et nytt valgkort nå på mandag. Til tross for at jeg skal ha vært utmeldt to ganger tidligere var jeg altså fremdeles medlem.

Ingeborg Dybvik

BEKLAGER: Ingeborg Dybvik i Den norske kirke kan ikke love at det samme ikke skjer igjen.

Foto: DEN NORSKE KIRKE

Kirken beklager

I går kveld skrev NRK at Den norske kirke fremdeles sliter med medlemsrot og oppblåste medlemstall.

På 90-tallet bestemte Stortinget at kirken skulle basere sitt medlemsregister opp mot Folkeregisteret, mot kirkens vilje. Den norske kirke mente at denne måten å telle medlemmene på ville føre til feil. Opp gjennom årene har de flere ganger prøvd å rydde opp og slettet over 164.000 personer som feilaktig sto i medlemsregisteret.

Kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, Ingeborg Dybvig, beklager at Kjølstad og andre fremdeles finnes i registrene.

– Det skal ikke være nødvendig å melde seg ut mer enn en gang. Vi jobber med å finne ut hvorfor de fremdeles står i registeret, sier Dybvig, som legger til at de per nå ikke vet hvorfor dette skjer.

Marte Elice Kjølstad

MELDT SEG UT TRE GANGER: Men Marte Kjølstad mottar fremdeles kirkevalgkort

Foto: PRIVAT

Håper alle gode ting er tre

På tirsdag sendte Marte Kjølstad sin tredje utmelding til kirken. Hun har foreløpig ikke hørt noe fra dem. Men siden det ikke har gått mange dagene siden hun på ny meldte seg ut, håper hun at alle gode ting er tre.

– Jeg satser på at jeg slipper å melde meg ut en fjerde gang. Det hadde vært ganske irriterende.

Men det kan ikke Ingeborg Dybvik i Den norske kirke love.

– Det jeg kan love er at vi skal gjøre vårt beste for at dette ikke skal skje igjen, sier hun.

Kjølstad mener at nok er nok.

– Jeg håper de får ryddet opp i medlemsrotet en gang for alle. At Kirken skal ha så mye vanskeligheter med å rydde opp i medlemstallene sine virker litt mistenkelig synes jeg, avslutter Kjølstad.

Medlemstallene til Kirken påvirker ikke hva de selv får i statsstøtte, men indirekte påvirker det hva andre tros – og livssynssamfunn får.

Siste video

13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.
 Programleder Mariann Reikerås