Hopp til innhold

Medlemsrot i Den norske kirke

Det er fortsatt medlemsrot og oppblåste medlemstall i Den norske kirke. Mange oppdager at de, mot sin vilje, er medlemmer av Kirken nå som de får valgkort i posten.

Bibelen foran et kors

Den norske kirke har flere ganger de siste årene prøvd å rydde opp i medlemsregisteret og har slettet over 164.000 personer som feilaktig sto som medlemmer.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Human-Etisk Forbund har fått flere klager.

– Det er folk som aldri har meldt seg inn, og som ikke er døpt, og det er folk som aktivt har meldt seg ut opptil flere ganger, sier kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund Agnieszka Bryn til NRK.

– Ikke reelle medlemstall

Flere oppdager nå at de er medlem fordi det er sendt ut valgkort i forbindelse med kirkevalget.

– Det viser at Kirkens medlemstall fremdeles er oppblåste og ikke reelle. Det viser at medlemssystemet er gammeldags og utdatert, og at det aktive valget fremdeles er å melde seg ut i stedet for å melde seg inn, sier Bryn.

På 90-tallet bestemte Stortinget at Kirken skulle basere sitt medlemsregister opp mot Folkeregisteret, mot Kirkens vilje. Den norske kirke mente at denne måten å telle medlemmene på ville føre til feil. Og det fikk de rett i.

Opp gjennom årene har de flere ganger prøvd å rydde opp og slettet over 164.000 personer som feilaktig sto i medlemsregisteret.

Kirken: – Svært beklagelig

Ingeborg Dybvig, kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, sier de ikke vet hvorfor det fortsatt er rot med medlemstallene.

– Vi undersøker det nå, for vi synes det er svært beklagelig at personer som ikke er medlemmer likevel har fått valgkort, sier Dybvig til NRK.

– I år er det sendt ut over 3,1 millioner valgkort. Vi har fått rundt 50 henvendelser. Vi er veldig glade for at folk tar kontakt med oss, for det gir oss muligheten til å korrigere dem som er feilaktig oppført.

Medlemstallene til Kirken påvirker ikke hva de selv får i statsstøtte, men indirekte påvirker det hva andre tros – og livssynssamfunn får.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger