Hopp til innhold

Han har valgt å ta skjermfri uke

Kristiansanderen Jarle Haugland har skrudd av PC-en, snudd TV-en i stua og droppet all mobilsurfing. Nå oppfordrer han andre til å gjøre det samme – i en hel uke.

Skjermfri uke

TAR MOBILPAUSE: Jarle Haugland er daglig leder i Familie & Medier. For femte året på rad slår det kristne mediehuset et slag for skjermfri uke, som de reklamerer for på sin egen nettside.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Siden fredag 12. mars har familiefaren, som er bosatt i Fyllingsdalen i Bergen, latt alle skjermer gå i svart etter jobb. Det samme gjør hans kone og tre barn. Her forklarer han hvorfor:

– Hvor nyttig skjermene enn er, så ser vi at de gjør et dypt inngrep i livene våre. Nå er det på tide å stoppe opp litt og tenke etter: Tar vi bevisste medievalg og er sjef i eget liv, eller har skjermene overtatt styringen?

LES OGSÅ: Testet livet uten internett

En tidstyv

Jarle Haugland er daglig leder i Familie & Medier. For femte året på rad slår det kristne mediehuset et slag for skjermfri uke. Uken avsluttes 18. mars.

Undersøkelser viser at vi sjekker mobilen hvert sjette minutt. Vi bruker over seks timer daglig på ulike skjermer. Ungdom i alderen 16–22 år tilbringer nesten fire timer på sosiale medier hver dag.

I 2014 brukte vi 120 minutter daglig på internett, viser tall fra SSB.

Det er lov å sende meldinger, ringe og kjøpe bussbillett på mobilen. Vi er ikke helt firkantet.

Jarle Haugland

– Vi utfordrer folk til å ta seg en skjermpause denne uken. Etter arbeid og skole, vel å merke. Man må få lov til å gjøre daglige gjøremål, sier Haugland.

Han mener mange bruker skjermene som en slags flukt fra virkeligheten og seg selv.

– Man må våge å kjenne etter hvem man selv er, samtidig som man tar tilbake blikkontakten med andre og bygge relasjoner. Når blikket ditt forsvinner ned i en skjerm så mister vi noe viktig, sier Haugland.

LES OGSÅ: Medievaner i rask endring

– Tvinner tommeltotter

– Hva skal du bruke all tiden til, som du nå får til overs?

– Ja, si det! Tvinne tommeltotter, kanskje? Jeg får mer tid til å lese. Og hvor romantisk det enn høres ut så spiller familien vår mer brettspill. Det klarte vi ved å love dem dessert hver dag, humrer trebarnsfaren til NRK.

Vi legger til at barna hans er fra tre til 13 år gamle. TV-en i stua har Haugland snudd rundt for å hindre at han og familien blir fristet til å skru den på.

Hvor mange som har tatt utfordringen med skjermfri er usikkert, men det kristne mediehuset har fått tilbakemeldinger fra klasser som gjør det. En mann fortalte at han har brukt skjermpausen til å lære seg å spille gitar, mens en familie opplevde så mye krangling at de droppet hele prosjektet.

Haugland presiserer at det finnes unntak for skjermpause-regelen:

– Det er lov å sende meldinger, ringe og kjøpe bussbillett på mobilen. Vi er ikke helt firkantet.