Testet livet uten internett

Hvor avhengige er vi egentlig blitt av å få likes og hjerter på alt vi foretar oss?

somefri

AVLOGGET: Even Norheim Johansen (24), Anne Bjørg Vaa (22) og Marte Eline Fløien (21) har laget film om å logge seg av Internett.

Foto: Mariann Reikerås

Tre studenter logget seg av de digitale mediene i én uke, og laget film om opplevelsen.

– Jeg syns det var utfordrende med stillheten når jeg var alene hjemme og ikke kunne høre på musikk. Jeg ble nødt til å føle på hvordan det er på være i mitt eget selskap. Det trenger vi ikke så ofte å gjøre lenger. Vi har alltid noe underholdning som kan distrahere oss, sier Anne Bjørg Vaa.

Sammen med medstudentene Marte Eline Fløien og Even Norheim Johansen logget hun seg av alle digitale medier og la bort mobilen ei hel uke. Resultatet ble dokumentaren «Status: Logget ut».

Se hele filmen til studentene her:

Status: Logget ut. Slik gikk det da tre studenter logget seg av digitale medier i ei uke
Film av: Marte Eline Fløien, Anne Bjørg Vaa og Even Norheim Johansen

Nesa opp fra mobilen

– Vi så at folk stadig gikk rundt med propper i ørene og nesa ned i mobilen, og alle er redde for å gå glipp av noe som for eksempel er delt på Facebook. Vi ville finne ut hvordan vi klarte oss uten å være pålogget hele tiden, sier Fløien.

En hel uke uten å verken kunne høre på musikk, se på TV eller sjekke sosiale medier ble en tøffere utfordring enn de tre studentene hadde sett for seg.

Å måtte forlate stua i kollektivet når TV-en ble slått på, eller gå glipp av sosiale sammenkomster fordi man ikke så invitasjonen på Facebook, gjorde at de følte seg ganske isolert.

Begynte å lese på senga

Men alle tre føler likevel at de har fått noen gode digitale vaner av den avloggede uka.

– Før pleide jeg å se TV før jeg legger meg, nå leser jeg heller en bok, det blir jeg mye roligere av, sier Vaa.

– Jeg kjøpte meg et armbåndsur, for når du tar opp mobilen for å sjekke klokka, så begynner du ofte også å gå gjennom nye meldinger og varsler og så blir du sittende med den oppe, sier Fløien.

Og klarte studentene å holde fingrene av touchtastaturet? Det kan du se i filmen.

Anne Bjørg Vaa og Marte Eline Fløien studerer film- og TV-produksjon ved Universitetet i Bergen, mens Even Norheim Johansen er journaliststudent.