NRK Meny
Normal

Græsvik: Er ikke tatt av dekningen likevel

Utenrikskorrespondent Fredrik Græsvik hevdet på Twitter at han ikke lengre skal dekke Midtøsten for TV 2. Senere avviste han dette i en ny melding.

Fredrik Græsvik

I NORGE IGJEN: Fredrik Græsvik skrev på Twitter at han er tatt av TV 2s dekning av konflikten i Midtøsten. Senere avkreftet han dette.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Like over midnatt torsdag informerte Græsvik sine Facebook-venner at han fra da av gjorde om profilen sin på Twitter til en privat konto.

TV 2-reporteren, som blant annet har dekket krigen på Gaza, skrev også at han ikke lengre fikk lov til å dekke Midtøsten.

På direkte spørsmål fra en av hans over 43 000 følgere, om dette betyr at TV 2 har kalt ham hjem på grunn av feil fokus, svarer Græsvik.

– Jepp.

Twittermelding fra Fredrik Græsvik
Foto: Skjermdump

Videre skriver han dette på sin Facebook-side: «Jeg ber dere som er venner med meg uten å kjenne meg om å slette meg som venn.(...) Fom mandag er alle statusoppdateringer fra meg og har ingenting med Tv2 å gjøre.»

To timer senere begrunner han endringen på profilen med at «min arbeidsgiver vil ikke ha ansvaret for alt jeg skriver her.»

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

På Twitter gjorde reporteren det samme. Profilen @TV2Fredrik informerte om at han ville skille mellom jobb og privatliv, og skrev at han kom til å fjerne TV 2 fra profilnavnet:

Men klokka 10.30 la Græsvik ut en ny Twitter-melding, hvor han avkrefter at han er tatt av midtøstendekninga for kanalen. Samtidig har han skiftet navn fra @TV2Fredrik til @UriksFredrik.

Laster Twitter-innhold

NRK har vært i kontakt med Græsvik torsdag morgen. Han vil ikke kommentere saken.

TV 2: – Dette stemmer ikke

TV 2 avviser at Græsvik ikke får dekke Midtøsten lengre. Nyhetssjef Arne Rovick, sier til NRK at han har snakket med Græsvik torsdag.

– Det som Fredrik Græsvik har hevdet i sosiale medier, at han er tatt av TV 2s dekning av Midtøsten, medfører ikke riktighet. Grunnen til at han ikke er der nå er at han har ferie. Så enkelt er det. I hans feriefravær valgte vi å sende Pål T. Jørgensen til Israel og videre inn i Gaza for å dekke saken, sier Arne Rovick.

– Hvordan kan Græsvik ha oppfattet dette slik?

– Det må nesten han få svare for selv. Men jeg vil anta at dette beror på en misforståelse, sier Rovick.

Skal fortsatt dekke Midtøsten

Græsvik har daglig lagt ut meldinger om antall barn som har mistet livet i kampene mellom Israel og Hamas. Reporteren har fått kritikk for sin bruk av sosiale medier under dekningen av krigen på Gaza. Blant kritikerne har vært sjefredaktør Vebjørn Selbekk i avisen Dagen.

Rovick sier dette om denne kritikken:

– Det vi har sagt til Fredrik Græsvik og alle andre ansatte i TV 2 er at de skal være varsomme og objektive i sin opptreden i sosiale medier, og særlig i saker de dekker.

– Er det noe han har postet i sosiale medier som ledelsen har reagert på?

– Det vil vi i så fall ta internt med Fredrik Græsvik når han er tilbake fra ferie, sier nyhetssjefen, som står fast på at den profilerte utenrikskorrespondenten vil komme tilbake i TV-ruten direkte fra Midtøsten.

– Ja, det er vår klare holdning at Fredrik Græsvik fortsatt skal dekke konflikten i Midtøsten. Han har svært høy kompetanse om området, og vi vil gjerne bruke ham i fortsettelsen, sier Rovick.

Fikk to tusen hatmeldinger

Den prisbelønte krigsreporteren har fått hard medfart for sin måte å rapportere fra den pågående konflikten mellom Israel og Hamas. Tidligere i sommer ba han til slutt kritikerne om å gi ham fred.

På sin Facebook-side skrev han:

«Vær så snill. Nå er det nok. Over to tusen hatmld i form av sms mail twittermld og fb mld er for mye. Jeg avlyste ferien for å dekke en krig. Nå angrer jeg. Hatet fra Israelelskerne er mer enn jeg orker. Nå er det nok».