Hopp til innhold

Forsvarer: – DNA-bevisene er svekket

33-åringen som er siktet for drapet på Monika Sviglinskaja (8) kalte det «et mirakel» at politiet hadde DNA-bevis mot ham. Nå mener forsvareren bevisene er svekket.

Monika-siktet

MANNEN POLITIET VIL TILTALE: 33-åringen fra Litauen var en stund Kristina Sviglinskajas samboer. Politiet ber statsadvokaten tiltale ham for forsettlig drap på datteren hennes, Monika (8).

I november 2011 ble Monika Sviglinskaja (8) funnet død av kvelning hjemme i Sund.

I dag, over fire år senere, innstiller politiet på at hennes 33 år gamle tidligere stefar tiltales for drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

– Det var for så vidt ventet, ut fra den innstillingen politiet har hatt siden pågripelsen. Vi ser frem til å få saken belyst i retten, sier 33-åringens forsvarer, Aasmund Sandland.

Hvis Riksadvokaten er enig med politiet, må klienten hans møte for retten, trolig til våren. Sandland er tydelig på at 33-åringen ikke kommer til erkjenne straffskyld.

– Han har jo hatt et ganske klart svar på det siden han ble pågrepet. Han har erklært seg ikke skyldig, og det er noe han opprettholder.

Advokat Aasmund Olav Sandland

FORSVARER: Advokat Aasmund Olav Sandland.

Foto: Knut-Sverre Horn

– DNA-bevis svekket

Sandland vil ikke kommentere de teknologiske bevisene, blant annet Facebook-meldingen politiet har fått bekreftet er sendt fra hans klient til Monikas mor, men fokuserer på det han mener er svekkede DNA-bevis i saken siden 33-åringen ble siktet og pågrepet i oktober i fjor.

Siktelsen kom ifølge politiadvokat Asbjørn Onarheim etter nye DNA-analyser.

– Etter min oppfatning er DNA-bevisene svekket i forhold til hvordan det var for et år siden, sier forsvarer Sandland.

Etterforskere i Monika-saken i retten

ETTERFORSKER: Etterforskingsleder Tor Kallmyr (t.v.) fra Kripos og politiadvokat Asbjørn Onarheim under et fengslingsmøte i saken i januar.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Politiet: – Bedre resultater

Under et fengslingsmøte i januar ga den drapssiktede uttrykk for at det var «et mirakel» at det var funnet DNA-bevis, og mente de kunne stamme fra da han bodde i leiligheten, og altså ikke fra direkte kontakt med Monika.

I februar presenterte politiet en ny DNA-analyse som viste funn av siktedes DNA flere steder enn i den foreløpige rapporten, blant annet på Monikas hals, fingre, arm og håndflate.

– Resultatene er også bedre i den forstand at det er mer informasjon å hente fra dem, sa politiadvokat Onarheim til NTB.

I mai kom det frem at politiet mente å ha funnet siktedes DNA-struktur på klærne Monika hadde på seg da hun ble funnet død.

Folkehelseinstituttet og rettsmedisinerne var uenige om DNA-funnet på beltet åtteåringen hadde rundt halsen da hun ble funnet.

– Ikke bastant

Uenigheten gjorde at britiske eksperter ble koblet inn. De konkluderte nylig med at DNA-funnene i saken mest sannsynlig stammer fra direkte kontakt mellom Monika og den drapssiktede.

Dermed mener politiet det er mindre sannsynlig at DNA-sporene lå igjen i leiligheten fra tiden da 33-åringen bodde der, og anser DNA-bevisene som styrket. Forsvarer Sandland er av motsatt oppfatning.

– Konklusjonen fra de sakkyndige er ikke så bastant som man kunne få inntrykk av da han ble pågrepet. Man kan ikke utelukke at dette er sekundæroverført DNA, sier Sandland.