NRK Meny
Normal

Foreldrene støtter de ansatte i barnehagen med blomster og kort etter overgrepene

«Vi ønsker å vise vår tillit» og «vi står sammen i dette», skriver foreldrene. – Det holder oss oppe i denne krisen, sier styreren i den overgrepsrammede barnehagen.

Overgrepsutsatt kommunal barnehage sladdet kort

STOR STØTTE: På av mange kort de ansatte i den kommunale barnehagen har fått av foreldre etter at overgrepssaken ble kjent, står det at «vi står sammen i dette».

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

I forrige uke kom en fire år gammel gutt hjem fra den kommunale barnehagen i Bergen og fortalte foreldrene om det en mannlig ansatt hadde utsatt ham for.

Nå sitter 31-åringen fengslet, siktet for totalt fem overgrep i to barnehager. Mannen var assistent i den kommunale barnehagen. Da sivilt politi pågrep ham på jobb, skal han ha sagt «jeg kommer neppe tilbake her».

– Har vært veldig tungt og vanskelig

Mannens tidligere kollegaer har naturlig nok opplevd perioden etter pågripelsen som svært belastende, og barnehagen får tett oppfølging av kriseteam hele denne og neste uke.

Ryktene har gått i sosiale medier om hvem mannen er, og belastningen har vært ekstra stor for de mannlige ansatte, forteller styreren til NRK.

– Det har vært veldig tungt og vanskelig, og de ansatte har vært mye lei seg. Vi kan ikke forstå at han har fått til å gjøre overgrep her. Jeg føler at han har sviktet oss, sier styreren.

– Det er veldig alvorlig at vi har navngitte ansatte som urettmessig henges ut, med bilde, som den antatte overgriperen. Det er vanskelig for de ansatte å opprettholde en normal barnehagehverdag i en så unormal situasjon som dette er, sier kommunaldirektør Robert Rastad i Bergen kommune.

Overgrepsutsatt kommunal barnehage styrer, blomster og kort

STYREREN: – Det å oppleve den tilliten fra foreldrene gjør veldig godt, sier styreren i den kommunale barnehagen når hun viser hilsenene de har fått.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

– Tilliten gjør veldig godt

Men de ansatte har også opplevd stor støtte etter at overgrepssaken ble kjent, forteller styreren til NRK. Torsdag formiddag viser hun oss rundt på personalets pauserom, der det ikke er vanskelig å få øye på at mange tenker på de ansatte i disse dager.

Overgrepsutsatt kommunal barnehage del av kort

KORT: Til de ansatte i den kommunale barnehagen.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Langbordet bugner av blomsterhilsener, de fleste fra foreldre til barn i barnehagen.

De har også mottatt hilsener fra andre barnehager, og oppmuntringer som sjokolade og hjemmebakst fra både foreldre og besteforeldre til barn i barnehagen.

– Det holder oss oppe i denne krisen, sier styreren.

På kortene de ansatte har fått fra foreldre står det blant annet «dere skal vite at vi har full tillit til dere», og at «vi står sammen i dette, og vi skal komme oss gjennom dette».

– Det å oppleve den tilliten fra foreldrene gjør veldig godt, og vi er også veldig glade for støtten vi har fått fra andre barnehager, sier styreren.

Overgrepsutsatt kommunal barnehage kort

TILLIT: «Vi ønsker å vise vår tillit og støtte», skriver foreldrene i dette kortet til barnehagen.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Tre gutter i den kommunale barnehagen

Mannen (31) har forklart at han har begått overgrep mot tre gutter i den kommunale barnehagen NRK besøker. I tillegg har han forklart seg om overgrep mot to gutter i en privat barnehage han tidligere jobbet i.

Overgrepsutsatt kommunal barnehage blomster på bord

BLOMSTER: Barnehagen har fått en rekke hilsener etter at overgrepssaken ble kjent.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Styreren i den kommunale barnehagen tror de alltid vil føle en viss usikkerhet knyttet til om det er andre barn som er utsatt.

– Vi er selvsagt redde for at det kan gjelde flere barn i barnehagen, sier hun.

De voksne har fortalt barna at mannen er arrestert, og at han ikke kommer tilbake. Torsdag er alle barna på plass i barnehagen. Det er styreren glad for.

– Det sender et signal fra foreldrene om at de ønsker å gjenopprette en normal hverdag, sier hun.

Mor: – Vi får veldig god informasjon

Selv om uroen blant foreldrene har vært stor, uttrykker samtlige foreldre NRK har snakket med i saken stor tillit til de ansatte i den kommunale barnehagen.

– Vi er veldig fornøyde med barnehagen og de ansatte, sier en mor som er i barnehagen for å levere datteren torsdag.

Selv om foreldrene ikke får vite alle detaljer i saken, føler de seg godt orienterte.

– Vi får fortsatt veldig god informasjon, og kan ringe og spørre om ting vi lurer på, forteller moren.

Robert Rastad

FEIL PERSONER IDENTIFISERES: – Jeg må oppfordre folk til ikke å tro på det de finner i sosiale medier rundt dette, for vi har fått en hel del henvendelser der feile personer er distribuert med bilde, forteller kommunaldirektør Robert Rastad.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Siste video

Vegvesenet rydder på rasstedet på riksvei 13 i Odda, der to biler ble truffet av et steinras.