NRK Meny
Normal

Nå starter påskekøene: – Dette er bare begynnelsen

Det blir nedbør i fjellet i hele Sør-Norge første og andre påskedag. Men gode vindforhold gjør faren for stengte fjelloverganger minimal.

Kø på Trengereid

KØ PÅ E16: Køen har ved 15-tiden søndag begynt å hope seg opp på Trengereid på E16 inn mot Bergen, der trafikken fra Voss og Kvamskogen møtes.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

– Alt er åpent. Det er rolige vindforhold, men det er jo nedbør i luften, sier trafikkoperatør Hanne Norheim til NRK søndag morgen.

Haugastøl kl 11.39 påskedag

NEDBØR: Det er ventet nedbør i fjellet både i dag og i morgen, som her på rv. 7 ved Haugastøl søndag like før klokken 12.

Foto: Statens vegvesen webkamera

Mens påskeutfarten ga nær perfekte trafikkforhold for bilistene som bruker fjellovergangene i Sør-Norge til påskeferien, ser det ut til å bli en smule mer utfordrende å komme seg hjem igjen første og andre påskedag. I alle fall føremessig.

  • Spør NRK om påsketrafikken! Se nederst i artikkelen.

Status tidlig første påskedag er altså at alt er åpent. Oppdaterte føreforhold klokken 14:

  • Rv. 13 Vikafjellet: Stort sett snødekke, stedvis bart.
  • Fv. 50 Hol-Aurland: Stort sett bart, snø og slaps noen steder.
  • E16 Filefjell: Stort sett bart, snø og slaps noen steder.
  • Rv. 7 Hardangervidda: Bart og vått.
  • E134 Haukeli: Bart og vått, fare for glatte partier.
  • Rv. 52 Hemsedal: Stort sett bart og vått, litt snøslaps.
  • Rv. 15 Strynefjellet: Stort sett bart, fare for glatte partier.

– Nå ser jeg på kameraene våre at trafikken er økende. På E16 mot Arna er det ikke kø, men det går sakte, og det renner på hele tiden, sier trafikkoperatør Hanne Norheim til NRK klokken 14.

Statens vegvesen venter ytterligere økning i trafikken utover ettermiddagen.

– Dette er nok bare begynnelsen. Det er tidlig ettermiddag ennå, så det kommer til å øke på.

Nedbør, men lite vind

– Det er byger i vest nå. De trekker østover, over fjellet, og kommer til Østlandet i morgen. Så snur de, og kommer tilbake til Sør-Vestlandet utpå dagen i morgen, sa statsmeteorolog Anne-Mette Olsen til NRK søndag morgen.

Vinje kl 10.49 påskedag

BART: E134 har bare veier, som her ved Vinje søndag i 11-tiden, men det er fare for glatte partier.

Foto: Statens vegvesen webkamera

– Det blir altså nedbør i fjellet både i dag og i morgen, og jeg håper inderlig at de som har kjørt opp på fjellet har piggdekk på, sier Olsen.

Gladmeldingen er imidlertid at langtidsvarselet ser ut til å slå til, og at det blir lite vind i fjellet når påsketuristene skal hjem. Dermed er sjansene små for at det blir innført kolonnekjøring eller at fjelloverganger blir stengt.

– Vindforholdene skal gjøre det greit for folk å komme seg hjem. Brøytemannskapene jobber på fjellovergangene hele tiden, så det skal være greie forhold, sa trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, Hanne Norheim, søndag morgen.

Sol i vest i morgen

Men køer blir det trolig uansett. Eller, «køer – det blir det», som trafikkoperatøren sier.

Varden kl 11.39 påskedag

SKIFTENDE: På E16 over Filefjell, som her ved Varden, var det snødekke søndag morgen, men like før klokken 12 er det meste av snøen borte.

Foto: Statens vegvesen webkamera

Meteorologen påpeker at det er ventet perioder med sol i vest i morgen, og at mange dermed kan bli fristet til å utsette hjemreisen til sent andre påskedag.

– Det er ikke veldig stor forskjell på i dag og i morgen værmessig, men i områder som ligger litt nedenfor fjellet, som Røldal og Kvamskogen, vil det bli perioder med sol mellom bygene i morgen, sier Olsen.

– Vi håper trafikken fordeler seg godt, så det blir mindre kø, sier trafikkoperatør Norheim.

Merker endringer i kjøremønsteret

Snø på biler Bergen

SNØ OGSÅ I LAVLANDET: Det er ikke bare i påskefjellet det er snø. Søndag morgen har den lagt seg langt ned i Bergen sentrum. – Det er nok ikke unormalt, april er en litt lunefull tid værmessig, sier statsmeteorolog Anne-Mette Olsen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Det er jo dem som pakker og kjører hjem i dag, som gjerne har vært en uke på fjellet og vil ha en dag hjemme før ferien er over. Og så er det dem som tok ferie først onsdag, og gjerne vil nyte dagen i morgen, sier hun.

Statens vegvesen har imidlertid merket en endring i trafikkmønsteret knyttet til dette de siste årene.

– Før var det nok mer slik at folk måtte være på jobb mandag og tirsdag i påskeuken. Det har nok endret seg litt, og det gjør også noe med hjemfarten, sier trafikkoperatør Norheim.

Laster nettmøte, vennligst vent...