NRK Meny
Normal

Ekstremregnet på Vestlandet avlyst – ingen rekord

Det kom rikelige mengder nedbør over Vestlandet onsdag ettermiddag, men da det verste hadde gitt seg, kunne bergenserne konstatere at det ikke engang ble satt noen rekord.

Paraplyer i Bergen

VÅTT: Paraplyene var flittig i bruk i Bergen onsdag. Med det ble ingen nye nedbørsrekorder.

Foto: Emil Breistein / NTB scanpix

– Det har kommet brukbare mengder regn på enkelte målstasjoner. Men vi snakker jo om Vestlandet her, hvor folk er vant til at det regner. Det skal nok litt mer til enn dette for å gjøre inntrykk, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan til NTB.

I løpet av en ettermiddagstime ble det ved målstasjonen i Austevoll målt 15 millimeter regn. I Kvam ble det målt 12 millimeter i løpet av like lang tid.

Det er mye, men ikke ekstremt.

Sendte ut OBS-varsel

Onsdag morgen gikk Meteorologisk institutt ut med OBS-varsel for Vestlandet, med advarsel om at det i løpet av noen timer skulle komme opptil 60 millimeter regn. Nedbørsmengdene ville bli store nok til å utløse jordskred, flom og overflatevann.

– Vi snakker ikke om ekstreme mengder, nei. Det endelige omfanget får vi vite i 20-tiden. Det vi har så langt, er bare enkelte timemålinger, sier Granan.

Ved 19-tiden kan brannvesenet fortelle at de ikke har hatt et eneste oppdrag knyttet til nedbøren.

– Det har vært usedvanlig stille. Vi har ikke hatt noen oversvømmelser. Jeg ser skodden henger fortsatt, men det er mindre nedbør enn tidligere nå, sier vaktkommandør ved 110-sentralen i Hordaland, Arne Corneliussen, til NRK.

Det verste gikk sør

Varselet gjaldt for Boknafjorden i sør til Sognefjorden i nord. Det slo ikke til. Ved 15-tiden var det verste regnværet over. Fra klokken 08-14 i dag falt det 22 millimeter regn. Det er ikke rekordmengder i Bergen, konstaterer BT.

– Det verste ser ut til å ha gått sør for oss. Det var blant annet kraftig torden i Sunnhordland. Nå er nedbøren på vei mot Hardanger, sa statsmeteorolog Jann Arnetvedt ved værvarslinga på Vestlandet.