NRK Meny
Normal

Bilister fortviler over beksvarte tunneler på E16

E16, VAKSDAL (NRK): Hovedveien mellom øst og vest er bekmørk i mange av tunnelene på den ulykkesutsatte strekningen Voss-Bergen.

Mørk tunnel på E16 i Vaksdal

MØRKE: Midt på lyse dagen er dette sikten i flere av tunnelene på E16 mellom Bergen og Voss.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

E16 mellom Bergen og Voss er kjent for sine mange tidligere ulykker og den overhengende rasfaren. Det eneste lyset i en av tunnelene på Vaksdal kommune er noen små lamper som er hengt opp langs den ene tunnelveggen.

– Det er ekstremsport å kjøre gjennom tunnelene i bekende mørke. På regnværsdager er det med livet som innsats, sier bilist Atle Kårstad.

Han har sønner som driver med det vi vanligvis kaller ekstremsport, men Kårstad er mest redd for guttenes kjøretur til og fra ekstremsportbygden Voss.

– Dette er tivolibelysning

– Du kan ikke kalle dette for lys i det hele tatt. Dette er tivolibelysning, eller partybelysning. Dette har ingenting med lyssetting eller trafikksikkerhet å gjøre, sier Kårstad.

Atle Kårstad

HAR FÅTT NOK: Atle Kårstad er bare en av mange som har fått nok. Flere bilister bruker nå sosiale medier til å få ut frustrasjon og klage på Statens vegvesen.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Langs den sterkt trafikkerte europaveien er det også tunneler som ikke har lys i det hele tatt. Noen av dem har vært uten lys i fire år, ifølge Kårstad.

– Det mest elementære er at vi må få lys i tunnelene!

– Hvis det er sol ute, så ser du ingenting når du kjører inn i tunnelene.

Det sier Trine Ludvigsen, som NRK treffer på en av rasteplassene langs E16.

– Ja, det blir bom svart. Du ser ingenting med det samme. Det er ekkelt og skummelt hvis det i tillegg er en sving i tunnelmunningen, sier motorsyklist Knut Endre Folkedal.

Ingen planer om lys i år

Statens vegvesen har ingen planer om å få lys i tunnelene før de skal oppgraderes i 2018.

– Tunneler uten lys er ikke like trygge å kjøre i som tunneler med lys, sier avdelingsdirektør Olav Finne i Statens vegvesen.

Avdelingsdirektør Olav Finne i Statens vegvesen.

NESTE ÅR: Olav Finne i Statens vegvesen sier at tunnelene på E16 skal oppgraderes i 2018.

Foto: Stian Røkenes / NRK

Midlertidige sikkerhetstiltak fra Vegvesenet er å sjekke at nødutstyret i tunnelene fungerer, og å sette fartsgrensen ned.

Tore Grepperud har stoppet på rasteplassen på Trengereid. Heller ikke han er imponert over Vegvesenet.

– Vi kan ikke sette et skilt på bilen med «mangler lys». Det er ikke lov. Men det gjør Vegvesenet, og skiltene deres står der i ett år. Eller to år. Sånn er det. Det skjer ikke noe.