NRK Meny
Normal

Bli med inn i kunststudentenes nye storstue

Den nye Kunst- og designhøgskolen i Bergen har kostet en milliard kroner. Arkitekten bak mener bygget kan sette byen på verdenskartet.

Det nye bygget til Kunst- og designhøgskolen i Bergen.
Foto: Ingvild Fjelltveit / NRK

– Det blir et bygg som speiler Bergen og Vestlandet, og som vi tror kan skape identitet i Møllendal bydel, sier prosjektleder og arkitekt Astrid Renata Van Veen i Snøhetta.

For elleve år siden Snøhetta vant arkitektkonkurransen om å få tegne den nye Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Tomtearbeidet begynte i 2014 og byggingen i mai 2015.

Ville ha signalbygg

Politikerne ønsket seg et signalbygg, og bygget som Statsbygg bygger på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet har en kostnadsramme på 1,038 milliarder kroner.

Nå er bygget nesten ferdig.

– Vi tror bygget vil gjøre seg bemerket og bli en stemme for Bergen ut i verden, sier Van Veen.

Står ferdig vinteren 2017. Om ett år kan kunst- og designstudenter flytte inn.

Se nærmere på detaljene og bli med inn i det nye bygget i Møllendalsveien i Bergen.

Vil invitere publikum inn i kunstens verden

Bygget i Møllendalsveien er på nærmere 1500 kvadratmeter, og det er rundt 200 arbeidere som jobber med å få det ferdig.

Fasaden har store vinduer, som er plassert for at kunststudentene på skolen skal få lys inn på de mest hensiktsmessige stedene.

Snøhetta-arkitekten håper bygget vil bli en bro mellom kunstmiljø og bergensere.

– De store vinduene skal gi lys til kunstnerne, men også invitere publikum inn. Kunstverden kan være litt introvert. Bygget skal invitere folk inn i kunstens verden, sier Van Veen.

prosjektleder og arkitekt Astrid Renata Van Veen i Snøhetta.

UTSIKT: Prosjektleder Astrid Renata Van Veen sier at de har vært opptatt av at bygget skal ha utsikt mot Bergen sentrum.

Foto: Ingvild Fjelltveit / NRK

Kritisert for å være for kjedelig

Bygget som er reist i Møllendalsveien er ikke det som Snøhetta opprinnelig vant arkitektkonkurransen med i 2005. Den gang var planen et bygg med et vingeformet tak, som skulle være et signalbygg i Bergen.

Flere politikere og arkitekter i Bergen uttrykte den gang skuffelse for at bygget ble mindre og mer nøkternt enn opprinnelig.

– Dette er et mye bedre bygg for studentene som faktisk skal bruke det. Vi ble kanskje litt revet med av tanken om et signalbygg i den opprinnelige skissen. Dette bygget er mer robust, funksjonelt og har et industrielt preg. Det samsvarer i med institusjonen, sier Van Veen.

– Og dette er et bygg som står oss i Snøhetta veldig nært, legger hun til.

Flytter inn i 2017

Prosjektsjef Hans Thomas Holm i Statsbygg sier at det nye bygget trolig vil være ferdig allerede i februar, men at det deretter skal testes og kontrolleres.

I mai skal testingen være ferdig, og i august 2017 rykker mellom 300 og 350 kunststudenter inn.

– Det er litt som en kommunesammenslåing. I dag er studentene spredd på seks ulike steder i byen. Så det blir spennende å se hvordan de vil ta i bruk bygget og jobbe sammen, sier Holm.