NRK Meny
Normal

Byrådet visste ikke om Frps egenrapport

Resten av byrådet ble forundret da Frp kom med sin egen bybanerapport, medgir partiets gruppeleder Tor Woldseth. – Dette er jo blitt en betent sak, sier han.

Bybanen Bryggen med kjøreledning

OVER BRYGGEN ELLER I TUNNEL?: Nå har Frp laget sin egen rapport for en trasé der Bybanen går i tunnel gjennom sentrum. – Bergen og Hordaland skal vokse, og da trenger vi en stor forsamlingsplass som Bryggen, sier Tor Woldseth.

Foto: Bergen kommune

– De utredningene vi allerede har sett, har en klar tendens til å vri hele retningen inn mot alternativet over Bryggen, sa byrådsmedlem Eiler Macody Lund (Frp) da partiet tirsdag la frem sin alternative trase for Bybanen til Åsane.

Frp har bestilt en egen konsulentrapport for et alternativ der banen går mer i dagen gjennom sentrum, men samtidig skåner Bryggen. Lund ser ikke på bestillingen som et uttrykk for mistillit mot byrådet de er en del av sammen med Høyre og KrF.

– Vi mener dette er et supplement til en god diskusjon, sa Lund til NRK i går.

Byutviklingsbyråd Filip Rygg (KrF) svarte med å si at alternativet til Frp ikke svarte på kollektivdekning i tilstrekkelig grad.

– En betent sak

Tor Woldseth

AVVISER INTERN KRANGEL: Tor Woldseth (Frp) medgir at byrådskollegaene ble ovverasket over partiets rapport.

NRK kjenner til at saken skal ha blitt dårlig mottatt i de andre byrådspartiene, og flere skal mene at det er illojalt av Frp å bestille sin egen rapport.

Høyre og KrF ønsker ikke å kommentere saken. De to partiene var ikke informert om rapporten før den ble lagt frem.

Det var imidlertid opposisjonspartiet Ap, som har vært enige med Frp i at Bryggen skal skånes når Bybanen skal legges til Åsane.

Frps gruppeleder Tor Woldseth medgir at saken vakte oppsikt i rådhuset tirsdag.

– De var jo litt forundret, og det kan jeg jo godt forstå. Dette er jo blitt en betent sak, sier Woldseth, med henvisning til debatten om tunnel eller ikke gjennom sentrum.

Har gitt rapporten til byrådskollegaene

Han avviser imidlertid at samarbeidsklimaet mellom Frp og de to øvrige byrådspartiene skal ha blitt forsuret som følge av egenrapporten.

– De lurte på hvorfor vi hadde bestilt rapporten, noe vi var litt uforstående til. Vi ville bare verifisere om dette var en mulig løsning. De var litt forundret, men det ble klarert i går. Det er stor takhøyde i byrådet, sier Woldseth.

Vi skulle egentlig lese gjennom denne rapporten i fred og ro.

Tor Woldseth (Frp)

Han forteller at rapporten ble lagt frem tidligere enn planlagt grunnet påtrykk fra media.

– Vi skulle egentlig lese gjennom denne rapporten i fred og ro. Men så gikk vi ut med det, og det var forsåvidt greit nok. Nå har både KrF og Høyre fått denne rapporten, og det er ikke noe som er hemmeligholdt, sier gruppelederen.

Vet ikke om bystyret stemmer for

Arbeiderpartiet har tidligere anklaget kommunens fagetat for å trekke frem de positive sidene ved Bryggen-alternativet og være negative til tunnel. Woldseth avviser at de går bak ryggen på sitt eget byråd ved ikke å stole på utredningene som allerede er gjort.

– Nei, vi går ikke bak ryggen på byrådet. Noen ganger kommer partiene med egne løsninger på saker. Dette var så komplisert at vi måtte verifisere om det var en mulighet før vi gikk ut med det. Derfor bestilte vi en konsulentrapport. Det er ikke snakk om noen mistillit til verken den ene eller andre, sier Woldseth.

– Hvordan har selve forslaget blitt mottatt - har dere håp om å få bystyret med på det?

– Det vet jeg ikke, det er jo ganske nytt. Det er etter vår mening et godt alternativ. Men det kan jo dukke opp alternativer som er enda bedre, og da har ikke vi problemer med å hive oss på det, sier Woldseth.

Laster kart, vennligst vent...

FRPS ALTERNATIV: Den svarte streken viser hvor Frp vil at tunnelen skal gå. Nonneseter og Kaigaten er stasjoner på eksisterende trasé. Frp foreslår i tillegg en stasjon i Nygaten, og to stasjoner under jorden: Vetrlidsalmenningen og Krohnengen.

Siste video

Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.
Slik ser det ut i våre nye lokaler.
Programleder: Marte Rommetveit