NRK Meny
Normal

– Jeg føler jeg har bred støtte i partiet

Bergen Høyre vraker Ragnhild Stolt-Nielsen og går for utfordreren Martin Smith-Sivertsen. Han frir allerede til de andre borgerlige partiene i byen.

Martin Smith-Sivertsen

NY FAVORITT: Martin Smith-Sivertsen får støtte av seks av syv medlemmer i nominasjonskomiteen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Jeg vil legge veldig vekt på å få til et bredt borgerlig samarbeid etter valget neste år.

Martin Smith-Sivertsen
Ragnhild Stolt-Nielsen

PÅ VEI UT: Hun har sittet som byrådsleder siden i fjor høst. Nå er Ragnhild Stolt-Nielsen på vei ut av byrådet

Foto: Sindre Vik Helgheim / NRK

Det var knyttet stor spenning til dagens pressekonferanse på Høyres Hus i Bergen. Her la frem sin innstilling for hvem de vil ha i sjefsstolen i byrådet i Bergen.

Her ble det klart at en nesten enstemmig komité går for å vrake sittende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen til neste valg. I stedet innstiller de utfordreren Martin Smith-Sivertsen som byrådsleder til neste års valg.

På pressekonferansen ble det klart at seks av syv medlemmer i komiteen har stemt for utfordrer Martin Smith-Sivertsen. John Helge Gullaksen var den eneste som støttet Stolt-Nielsen.

– Vi har lagt merke til at organisasjonen har fremmet et ønske om endring, og om Smith-Sivertsen, sa komiteens leder Anne Lorgen Riise under dagens pressekonferanse.

– Det har vært stort engasjement i partiet. Det har vært en krevende oppgave å velge mellom flere svært dyktige kandidater. Vi har hatt grundige diskusjoner internt, og snakket med kandidatene.

Nominasjonskomiteen i Bergen Høyre holdt pressekonferanse om sin innstilling før neste års kommunevalg. De går for å vrake sittende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.

SE VIDEO: Nominasjonskomiteens leder Anne Lorgen Riise fortalte at flertallet i komiteen går for Martin Smith-Sivertsen.

Frir til Venstre og KrF

Bergen er en borgerlig by og da er det viktig at det gjenspeiler seg i byrådets sammensetning - helst med et flertall med alle de borgerlige partiene.

Smith-Sivertsen

Martin Smith-Sivertsen dukket selv opp på pressekonferansen etter nominasjonskomiteens presentasjon.

– Det var veldig kjekt å få en slik innstilling. Det danner et grunnlag, men samtidig er det en delt innstilling og det er nominasjonsmøtet som skal avgjøre, sa han til NRK umiddelbart etter pressekonferansen.

– Jeg føler at jeg har en bred støtte i partiet. Det er et veldig godt utgangspunkt med tanke på den jobben som skal gjøres, sier han.

Han varsler ikke noen store endringer dersom han blir ny byrådsleder.

– Det vil ikke bli noen endring i politikken. Det blir Høyre sin politikk, og det samarbeidet vi har med Frp og med den byrådsplattformen vi har her. Samtidig blir det en ny person i toppen, og jeg vil legge veldig vekt på å få til et bredt borgerlig samarbeid etter valget neste år, sier han.

Han nøler ikke med å fri til de andre borgerlige partiene, Venstre og KrF, som står utenfor byrådet.

– Jeg vil jobbe målbevisst for å få det til. Bergen er en borgerlig by og da er det viktig at det gjenspeiler seg i byrådets sammensetning – helst med et flertall med alle de borgerlige partiene.

Se det første intervjuet med Martin Smith-Sivertsen etter at det ble kjent at han bli innstilt som ny byrådsleder i Bergen.

SE VIDEO: – Dette er ikke en mistillit til Ragnhild Stolt-Nielsen, sa Martin Smith-Sivertsen på dagens pressekonferanse.

Snakket om å trekke seg

Nominasjonsmøtet i partiet finner sted 14. oktober, der den endelige nominasjonen vedtas. Da skal Bergen Høyre stemme over innstillingen fra nominasjonskomiteen til neste års bystyreliste.

Toppen av listen vil dermed se slik ut:

  1. Ordførerkandidat: Trude Drevland
  2. Byrådslederkandidat: Martin Smith-Sivertsen

Ragnhild Stolt-Nielsen har allerede varslet at hun kunne komme til å trekke seg allerede i høst om hun ikke ble byrådslederkandidat.

– Komiteen ser også at de som sitter i posisjon i dag har hatt en vanskelig og krevende politisk situasjon å håndtere det siste året, sier Riise.

Kamp etter Mæland forsvant

Ragnhild Stolt-Nielsen har sittet som byrådsleder i Bergen siden forgjengeren Monica Mæland forsvant over fjellet til posten som næringsminister etter valget i fjor.

Monica Mæland var den ubestridte ener i sin tid som byrådsleder for Høyre i Bergen. Under forrige nominasjonsprosess for fire år siden hadde hun ingen utfordrere, og ble enstemmig valgt som byrådsleder.

Men etter at Høyre og Frp kom til makten i regjeringen, og Mæland ble hentet til Oslo, har det oppstått intern kamp.

I sommer kastet den erfarne Høyre-mannen i Bergen, Martin Smith-Sivertsen, offisielt hansken. Da utfordret han Stolt-Nielsen til duell før den kommende nominasjonsprosessen og neste høsts kommunevalg.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo