Hopp til innhold

Vil bli Bergens nye politiske overhode

Martin Smith-Sivertsen (49) utfordrer byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen til duell. Vinner han den, kan han bli Bergens politiske overhode allerede i høst.

Martin Smith-Sivertsen

KLAR FOR KAMP: Martin Smith-Sivertsen utfordrer Ragnhild Stolt-Nielsen som byrådslederkandidat. – Jeg har den største respekt for Ragnhild, sier han. – Vi har ulike styrker og svakheter som personer, men jeg tror ikke det er de store skillelinjene politisk, sier hun.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Martin Smith-Sivertsen ønsker å bli Høyres nye byrådsleder i Bergen.

Jeg er veldig ambisiøs på Bergens vegne.

Martin Smith-Sivertsen

Navnet hans var i vår og sommer nevnt i forbindelse med de ledige byrådspostene Gunnar Bakke, Filip Rygg og Dag Inge Ulstein i tur og orden etterlot seg etter bråk rundt bybanetraseen mellom Bergen sentrum og Åsane. Verken Smith-Sivertsen eller sittende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen vil kommentere om han fått tilbud om å lede en av Stolt-Nielsens byrådsavdelinger.

I dagens Bergens Tidende lanserer derimot Smith-Sivertsen sitt kandidatur til å ta over Stolt-Nielsens jobb.

– Jeg har noe å tilføre

Den 49 år gamle juristen har tidligere sittet tolv år i bystyret, og var Høyres ordførerkandidat ved valget i 1999. Etter valget endte han og Bergens forrige byrådsleder, næringsminister Monica Mæland, opp som kommunalråder for høyre.

Martin Smith-Sivertsen og Monica Mæland

TETT SAMARBEID: Martin Smith-Sivertsen og Monica Mæland fikk aldri makten sammen i Bergen, men vinner førstnevnte nominasjonskampen i Høyre i høst, kan han få jobben Mæland hadde i ti år før hun ble næringsminister.

Foto: Andreas Grimsæth / NRK

– Vi havnet i opposisjon, og jeg har jo egentlig ikke kommet lenger enn det i politikken tidligere, sier Smith-Sivertsen til NRK.

Det er tolv år siden han forlot bystyret. Siden den gang har Smith-Sivertsen styrt familiebedriften innen eiendom og hotellvirksomhet, men han har også vært leder for Hordaland Høyre i to år, og sittet i sentralstyret for partiet.

Nå er han valgt til leder av komiteen som skal meisle ut Bergen Høyres program frem mot neste års lokalvalg, et program han altså selv kan få en helt sentral rolle i å sette ut i livet.

– Det går bra i forretningene, jeg har gjort mye av det jeg ville gjøre der, og barna har blitt større. Nå har jeg muligheten til å engasjere meg igjen, og jeg mener jeg har noe å tilføre, med min bakgrunn og min erfaring, sier han.

Opptatt av byutvikling, skole og kultur

NRK treffer den ferske byrådslederkandidaten på en kafé i Marken i Bergen. To turister, som nettopp har kommet til byen med toget, kommer bort til bordet og ber om tips til hva de bør se og gjøre. Smith-Sivertsen tar på seg guidingansvaret.

– Gå til Torget og Bryggen. Og etterpå kan dere dra på Fløyen, for eksempel, sier han og peker.

– Jeg er veldig opptatt av de mulighetene Bergen har, og er veldig ambisiøs på Bergens vegne. Innen byutvikling, utvikling av skoler og kulturliv, for eksempel, er det mange muligheter. Og man blir jo engasjert og har lyst til å gjøre noe med de mulighetene som er der.

– Og du mener du kan bidra til det?

– Ja, ja, ja. Ellers hadde jeg jo aldri gjort dette, sier Smith-Sivertsen om målet om å bli byrådsleder.

– Det har vært en del støy innad i Høyre og byrådet, spesielt i bybanesaken. Du kaller deg selv en samlende person. Et det tilfeldig at du lanserer kandidtaturet ditt nå?

– Det er simpelthen fordi vi skal ha kommunevalg til neste år, og nominasjonen til de fremste plassene på Bergen Høyre sin liste kommer til å skje relativt tidlig i høst. Så da må man jo komme på banen.

– Jeg har den største respekt for Ragnhild

Ragnhild Stolt-Nielsen

LITE FORSKJELL: Ragnhild Stolt-Nielsen mener det er små politiske forskjeller mellom henne og Martin Smith-Sivertsen.

Foto: Ingrid Hognaland / NRK

I tillegg til at han mener årene i det private næringslivet har gjort ham løsningsorientert, trekker Smith-Sivertsen frem evnen til å involvere bredt i politiske prosesser og å få folk til å samarbeide som sine største styrker.

Stolt-Nielsens utfordrer kjenner den sittende byrådslederen fra studentpolitikken og bystyret, og sier han liker henne veldig godt både som menneske og politiker.

– Jeg har den største respekt for Ragnhild.

– Hvordan reagerer hun på at du stiller som motkandidat?

– Helt avslappet, og profesjonelt. Intet problem. Høyre er et stort parti, og alle forstår at det må være mulig å ha flere kandidater til våre topposisjoner.

Stolt-Nielsen har varslet at hun trekker seg som byrådsleder dersom hun taper høstens kamp om å bli nominert som Høyres byrådslederkandidat til kommende valg.

– Det kan bli en votering, og det må man jo ikke bli skremt av. Jeg er jo litt spent, og det kan bli gøy.

– Stolt-Nielsen trekker seg hvis hun taper voteringen. Kan du bli byrådsleder i høst?

– Ja, i så fall kan jeg jo det.

– Hvordan ser du på det?

– Den utfordringen må vi ta når den kommer.

– Da får du et kontroversielt bybanevedtak opp i hendene et knapt år før valget?

– Ja, men når man søker innflytelse og ønsker å bidra, så er det jo nettopp fordi jeg synes at disse vanskelige sakene for byen er spennende. Det trigger meg enormt å kunne jobbe med litt kompliserte saker som omhandler økonomi, samfunnsutvikling og ulike politiske synspunkter.

Vil lage en plan for folketallsveksten

– Ville du stilt som motkandidat hvis Monica Mæland fortsatt var byrådsleder?

– Det blir litt for hypotetisk. Men det er et godt spørsmål. Jeg har problemer med å forestille meg det, selvfølgelig, i og med at Monica og jeg samarbeidet så tett tidligere.

– Så det ville vært vanskeligere å stille som motkandidat til henne?

– Nei, det blir for hypotetisk, det går ikke an å svare på det.

Saker som dette har aldri vært lette i Bergen, det har alltid vært krangel.

Martin Smith-Sivertsen

Smith-Sivertsen sier han personlig ikke ser på Bryggen som noe alternativ for Bybanen. Han vil ikke si hva han synes om forslaget bystyret har vedtatt, om å bygge tunnel ved Kjøttbasaren mellom Bryggen og Torget, annet enn at han mener man må prøve å få det realisert.

– Jeg har full respekt for at dette har vært veldig vanskelig. I tillegg til middelalderstrukturen har Bergen sannsynligvis det trangeste sentrum av storbyene i Norge. Men saker som dette har aldri vært lette i Bergen, det har alltid vært krangel. Bergenserne tilkjennegir relativt klart hva de mener, sier Smith-Sivertsen.

  • LES MER OM BYBANESAKEN:

Som leder i programkomiteen ønsker ikke Smith-Sivertsen å gå for høyt ut med sine personlige standpunkter i kontroversielle saker i bergenspolitikken, som skoleforfall, byluft og bompenger. Selv blir han kanskje aller mest engasjert når han snakker om den ventede folketallsveksten i byen. Den er blant de definitivt største utfordringene for kommunen, mener han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Martin Smith-Sivertsen

DRIVER HOTELL: Dette hotellet i Marken inngår i Smith-Sivertsen-familiens portefølje. – Jeg vil nok bli litt utålmodig når jeg kommer tilbake til politikken, men det er jo ikke dumt, sier byrådslederkandidaten om erfaringen fra næringslivet.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Jeg er utrolig opptatt av å løse den utfordringen på en god måte. Man må lage en god, urban plan for hvordan Bergen skal utvikle seg, med et effektivt transportsystem.

Stolt-Nielsen: – Vanskelig å forskuttere

Ragnhild Stolt-Nielsen sier hun ikke er overrasket over at Smith-Sivertsen stiller som motkandidat til henne.

– Martin fortalte meg det selv. Det er fritt frem for alle å lansere sitt kandidatur. Vi skal ha en nominasjonsprosess som skal sluttføres i oktober, og så får vi se hva resultatet av den blir.

Byrådslederen mener det er vanskelig å peke på forskjeller mellom seg selv og motkandidaten som politikere.

Likheten er at begge to stiller for Høyre, at vi brenner for å gjøre en innsats for byen, og er veldig opptatte av godt borgerlig samarbeid.

Ragnhild Stolt-Nielsen

– Likheten er at begge to stiller for Høyre, at vi brenner for å gjøre en innsats for byen, og er veldig opptatte av godt borgerlig samarbeid. Så har vi selvsagt ulike styrker og svakheter som personer, men jeg tror ikke det er de store skillelinjene politisk.

– Frank Rossavik, politisk redaktør i Bergens Tidende, skriver at Smith-Sivertsen ikke ville gått åpent ut med dette nå hvis han ikke følte seg trygg. Hvordan oppfatter du støtten Smith-Sivertsen har innad i partiet?

– Både Martin og jeg har relativt lang fartstid innad i partiet, og vi vet begge to at det er vanskelig å forskuttere resultatet av en nominasjonsprosess.

– Martin ble markert blåere

Harald Schjelderup

SYMPATISK: – Jeg kjenner Martin, og han er en sympatisk person, sier Harald Schjelderup (Ap), som kan få Martin Smith-Sivertsen som konkurrent til byrådsledervervet ved valget neste høst.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

NRK har vært i kontakt med gruppelederne for de andre partiene i bystyret. De færreste ønsker å uttale seg om den kommende nominasjonskampen.

– Jeg kjenner Martin, og han er en sympatisk person. På 90-tallet var han kjent som en politiker som var opptatt av miljøvern, men som opposisjonsleder fra 1999 til 2003 ble han markert blåere, sier Harald Schjelderup (Ap).

– Jeg registrerer at det er kamp om plassene, og det blir spennende å følge nominasjonsprosessen. Slik jeg kjenner Stolt-Nielsen og Smith-Sivertsen, så ser jeg ikke noen store forskjeller på dem politisk, sier Julie Andersland (V).

Hun ble i forrige uke invitert inn i byrådet av Høyre og Frp, men forhandlingene strandet før de begynte da Venstre stilte Bybanen over Bryggen som ultimatum.

– Jeg fikk ganske raskt tilbakemelding på at det ikke var aktuelt, sier Andersland.

Med Smith-Sivertsen som byrådsleder kan invitasjonen til Venstre komme på nytt.

– Høyre har et godt samarbeid både med Venstre og KrF, og jeg synes Ragnhild har gjort rett i å forsøke dette. Mitt ønske er at alle fire borgerlige partier skal samarbeide, men det fungerer godt med Høyre og Frp i mindretallsbyråd også, sier han.