NRK Meny
Normal

Ber skipene dra fra Bergen

Havnevesenet ber supplyskip om å søke kaiplass andre steder inntil videre.

Supplyskip drar fra Bergen

REISTE TIDLIG: DOF Management sin supplybåt «Skandi Skansen» på vei ut av Bergen tidlig onsdag morgen. Innen torsdag skal det været et fåtall skip igjen til kai i Bergen.

Foto: Johannes Kyte / NRK

– Det virker som supplyrederne har tatt vår anmodning alvorlig, og flere velger å flytte skipene ut av havnen. Det setter vi stor pris på, sier Ulrik Jørgensen, konstituert havnedirektør i Bergen og Omland Havnevesen.

Det er situasjonen med luftforurensningen i Bergen som gjør at havnevesenet onsdag har bedt supplyskipene som lå til kai i byen om å finne seg et annet sted å være. Reaksjonene har vært mange om at skip ligger og forurenser ved kai mens det ble innført datokjøring for bilister.

– Min bønn til regjeringen er enkel: Få fortgang i arbeidet med å gi byene flere miljøpolitiske virkemidler, sier klimabyråd Julie Andersland (V). Hun vil gjerne ha mulighet til å beordre skip bort fra havnen.

Seks skip blir igjen

Etter møte med Bergen kommune onsdag, begynte havnevesenet å ringe rundt til skipsrederne som hadde sine skip til kai i Bergen.

– Vi ber også skipene om å redusere energiforbruket til et minimum hvis de fortsatt blir liggende til kai i Bergen, forklarer Jørgensen.

Flere skip har allerede forlatt Bergen, og ifølge Havnevesenet vil antall skip bli redusert vesentlig fremover.

Supplyskip drar

Grafen viser havnevesenets forventning, Den viser en forventet halvering av antall supplyskip i havnen. Av de seks skipene som fortsatt skal ligge til kai torsdag kveld, ligger ett på landstrøm.

– I dag har det lagt mellom 12 og 14 skip ved havnen, og i morgen håper vi å være nede i seks, sier Ulriksen.

Det tas forbehold om endringer i seilingsplaner, men Ulriksen mener utviklingen viser at rederiene tar situasjonen på alvor.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste video

Onsdag 16. august begynte flyttingen av den store flytedokken fra Laksevåg til Ågotnes.
Programleder: Mariann Reikerås