NRK Meny
Normal

Båtbygger tar snarveien ned fra fjellet

På denne oppfinnsomme måten frakter båtbyggeren Peter Helland-Hansen materialer ned fra fjellsiden. Snart skal han bygge trebåt nummer hundre.

Båtbygger Peter Helland-Hansen i Øystese er oppfinnsom

LØPESTRENG: Med millimeterpresisjon blir båtmaterialene sendt fra toppen av fjellskråningen og trygt ned på lasteplanet. Foto: Peter Helland-Hansen

«Kling!» Det smeller i metall når den solide vedskien treffer lasteplanet på bilen.

Måten vedskien havner der er enda mer imponerende. Trebåtbygger Peter Helland-Hansen fra Øystese har festet en løpestreng 60 meter oppe i fjellskråningen. Der har han hogget materialer til sine to nyeste båtprosjekter.

Med millimeterpresisjon får han på sekunder fraktet veden fra toppen av fjellskråningen og trygt ned i kjøretøyet.

Båtbygger Peter Helland-Hansen

ERFAREN BÅTBYGGER: Peter Helland-Hansen ved Hardanger Fartøyvernsenter.

Foto: Privat

Bygger kirkebåt

Peter Helland-Hansen (49) har på to tiår vært med å bygge nærmere hundre klinkede småbåter og stått for restaurering av like mange ved Hardanger Fartøyvernsenter i Norheimsund.

– På de gamle Hardangerbåtene er det vanlig å bruke røtter som innved. Vi er i gang med byggenummer 99, som er en Hardangerfæring. Vi håper også å bygge en kyrkjebåt, som blir tiæring nummer 100, i løpet av vinteren, forteller Helland-Hansen til NRK.

LES OGSÅ: Endelig ble Kristian (93) kvitt båtvraket i hagen

Forsker på trebåter

Peter Helland-Hansen har tatt mål av seg å samle dokumentasjon om lokale båtbyggertradisjoner for kommende generasjoner.

I fjor ga han ut boken «Strandebarmaren – småbåtbygging i Hardanger» som inneholder ekspertintervjuer, detaljbilder, historiske tilbakeblikk og arbeidstegninger.

LES OGSÅ: Han brukte 15 år på boka «Strandebarmaren»

Peter Helland-Hansen

SAGER: Peter Helland-Hansen trakterer motorsagen.

Foto: Privat

– Jeg har alltid likt å arbeide med hendene og syns båtbyggerfaget er et utrolig kjekt og utfordrende. Vi har en utrolig flott arv å bringe videre til nye generasjoner. Jeg har ikke angret en dag på det yrkesvalget, har Peter Helland-Hansen tidligere uttalt til Fanaposten.

Onsdag, torsdag og fredag denne uken er 30 deltakere fra inn- og utland i Norheimsund på maritimt verktøyseminar. Her skal de felle store trær og lære seg å kviste barke, grave frem røtter og sage båtmaterialer.

LES OGSÅ: Otto var med på å bygge 30 skip

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik