NRK Meny
Normal

Otto var med på å bygge 30 skip

Timelønnen var 3 kroner og 25 øre da 21 år gamle Otto Lauritz Halseth startet på jobb ved verftet i 1955. Onsdag var det klart Noryards Fosen ikke har penger til å betale sine ansatte lønn og slo seg konkurs.

Otto Lauritz Holseth

81 år gamle Otto Lauritz Halseth mimrer tilbake til da han var ung og startet verftet i Rissa i Sør-Trøndelag.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK

Hjørnesteinsbedriften i Rissa har hatt mange navn og mange ansatte siden 81-åringen begynte sin yrkeskarriere ved skipsverftet som nå heter Noryards Fosen.

Noryards i Rissa

Hjørnesteinsbedriften Noryards Fosen sender i løpet av torsdag inn konkursbegjæringen til Fosen tingrett.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Den gangen var det mye vedlikehold av trebåter. Vi hadde tre sliper som vi dro på, mimrer 81 år gamle Halseth om sine første år ved verftet.

Men nå er det slutt for det som startet som Frengen Slip og Motorverksted, ble kjent som Fosen Mekaniske verksteder under byggingen av luksusskipet MS «The WorId» og som under navnet Noryards Fosen nå slår seg konkurs. Årsaken til konkursen er kanselleringen av BOA IMR sin ordre på et offshorefartøy.

– Det er utrolig skuffende og har mye å si for lokalsamfunnet. Jeg var ikke ledig én dag mens jeg var ansatt, sier Halseth.

Bygde 30 skip

På 1950-tallet var det vanlig at arbeiderne på verftet gjorde litt av alt. Etter hvert ble oppgavene mer spesialiserte.

– Vi gjorde alt mulig. Vi flyttet rundt og jobbet videre med nye oppgaver. På slutten ble det rørlegging på meg, forteller Halseth.

I løpet av årene på verftet, var 81-åringen med på å bygge tretti skip. Den første båten han var med på å bygge, var frakteskuten Uno som gikk på norskekysten på 1960-tallet.

Sluttet og kom tilbake

Anna Synnøve Bye

Anna Synnøve Bye tok over verftet etter sin far. Selv ga hun seg i 2008.

Foto: Ole Petter Klepp/NRK

Halseth jobbet på verftet på Fosen i 23 år før han fikk jobb i Forsvaret. Etter 18 år i kongens klær bar det på nytt til Kvithyll i Rissa. Nedskjæringene i Forsvaret fikk den 61 år gamle tidligere verfsansatte til å banke på kontordøren til Anna Synnøve Bye og spørre om hun hadde jobb til ham på Fosen Mek.

– Jeg fikk jobb på dagen og ble der til jeg gikk av med pensjon. Det ble til sammen 28 år. Og fra 3,25 kroner i timen ved starten, var timesatsen 130 kroner i 2002, det er litt av en forskjell, ler han.

Håper på ny drift

Otto Lauritz Holseth tenker nå på de som i dag er ansatt ved verftet. 81-åringen gir klart uttrykk for at det er svært trist at verftet nå melder oppbud.

– Det var meget fint å arbeide der. Fosen Mek. var en lett arbeidsplass. Arbeidet var tungt, men det var få problemer og godt miljø, sier en vemodig Holseth, som i mange år etter pensjonsalder pleide å stikke innom for å slå av en prat med gamle kolleger

Nå håper den tidligere verftsarbeideren at hjørnesteinsbedriften igjen kan reise seg og at de ansatte kan komme tilbake på jobb.

– Jeg håper de kommer i gang igjen. Det betyr så mye for Rissa, sier Halseth til NRK.

Hjørnesteinsbedriften i Rissa har hatt mange navn og mange ansatte siden 81-åringen begynte sin yrkeskarriere ved skipsverftet som nå heter Noryards Fosen.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25