Mister kontrakten med Hurtigruten etter 25 år: – Vil føre til nedbemanning

I 25 år har Baker Brun levert brød og bakervarer til sultne turister langs norskekysten. Nå er de droppet til fordel for United Bakeries.

Hurtigruten Trollfjord i Kirkenes

NÅDDE IKKE OPP: – Vi har jevnlig våre store kontrakter ute på anbud, det må vi dersom vi skal overlevere i knallhard internasjonal konkurranse. Vi har hatt et godt forhold til Baker Brun gjennom mange år som stor leverandør av bakervarer, men de nådde dessverre ikke helt opp i konkurransen denne gangen, sier kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten, Rune Thomas Ege.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Fra 1. februar 2019 får ikke lenger Baker Brun levere bakervarer til Hurtigruten.

Beskjeden kom for noen dager siden.

– Sånn er bransjen. Kontrakten var ute på anbud, som er helt normalt. Vi oppfatter ikke at prosessen var utenom det vanlige, sier daglig leder i Baker Brun, Ove Bruntveit.

Trolig nedbemanning

I 25 år har Hurtigruten vært en av de største og viktigste kundene for bakerikjeden. Skipene fraktet en halv million passasjerer mellom Bergen og Kirkenes i 2017.

Bruntveit opplyser at tapet av kontrakten vil føre til nedbemanning i Baker Brun.

– Vi er nødt til å redusere kostnadene våre i takt med at volumet vi produserer minker. Det er for tidlig å si noe om hvor mange ansatte eller hvilke avdelinger det vil påvirke. Vi har ikke tatt opp dette internt, og det blir feil å si mer gjennom media, sier Bruntveit.

MS Midnatsol i Bergen

– GODT FORHOLD: Kommunikasjonsdirektør Ege forteller at Hurtigruten og Baker Brun har hatt et godt forhold i mange år. – Det er også mulig de vil fortsette å levere enkelte varer til oss i Hurtigruten fremover, sier Ege.

Foto: Atle Markeng / NRK

Tre år lang kontrakt

Tillitsvalgt for ansatte i Baker Brun, Alf Arne Herdlevær, har ikke besvart NRKs henvendelse for en kommentar i saken.

Ifølge årsregnskapet til Baker Brun hadde selskapet 83 ansatte og en omsetning på 103,5 millioner kroner i 2017.

Ny hovedleverandør av bakervarer blir altså United Bakeries. Kontrakten har en varighet på tre år. Hverken Hurtigruten eller United Bakeries ønsker å kommentere verdien av avtalen.

– Som i alle andre anbud og valg av leverandører, var det ikke ett enkeltelement. Her var det en kombinasjon av flere faktorer, der United Bakeries samlet sett kom best ut blant veldig mange tilbydere, sier kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten, Rune Thomas Ege.

Rune Thomas Ege

LEIT: Tapet av Hurtigrute-kontrakten vil føre til nedbemanning, forteller Baker Brun. – Det er selvfølgelig alltid leit for dem som ikke når opp i anbudskonkurranser. Men United Bakeries har 500 arbeidsplasser i Norge, og vi er glade for å bidra til å sikre dem, sier kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten, Rune Thomas Ege.

Foto: Hurtigruten

– Vil produsere mest i Norge

Hurtigruten har de siste årene økt fokuset på å servere kortreist og lokal mat om bord sine skip. Fransk-norske United Bakeries produserer varene sine flere steder i Europa.

– Hvor vil produktene Hurtigruten får fra United Bakeries produseres?

De aller fleste produktene skal produseres i Norge, nærmere bestemt Oslo og Skien. Det har vært en forutsetning for oss. I anbudsprosessen avviste vi flere aktører som ville produsere alt eller store deler av bakervarene utenlands. Det var helt uaktuelt for oss, sier Ege.

Salgs- og markedsdirektør i United Bakeries, Henrik Bo Jørgensen, bekrefter at hovedtyngden av produktene bakeriselskapet skal tilby Hurtigruten vil bli produsert i Norge. Samtidig har han medfølelse med konkurrent, Baker Brun.

– Bransjen er tøff. Det byr seg noen muligheter, der man må slå til. Det er klart det er vondt for selskaper som mister en kontrakt. Utover det har jeg ingen kommentar til kontrakten, sier Jørgensen.