NRK Meny
Normal

– Tabu å bruke kondom i mannlige sexmiljøer

– Kraftig vekst av syfilis skyldes at menn som eksperimenterer seksuelt med andre menn dropper kondom, mener smittevernoverlege.

Kondomer til Afrika

VIL IKKE BRUKE KONDOM: Menn som har raske sexmøter med andre menn vil ikke bruke kondom. – Kan føre til en spredning av sykdommen, sier smittevernoverlege i Bergen kommune, Øystein Søbstad.

Foto: Linda Pedersen

Kommunelege Øystein Søbstad i Bergen.

BEKYMRET: Smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune frykter flere vil få syfilis i fremtiden.

Foto: Kristian Ervik / NRK

I forrige uke skrev NRK om at stadig flere nordmenn får syfilis. Det er spesielt menn som har sex med menn, som gjør at smittetilfellene øker.

Smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune har inntrykk av at menn i disse miljøene ikke bruker kondom fordi det er tabubelagt.

– Kondom brukes nesten ikke i det hele tatt, fordi det er tabu å bruke. Det er en stor ulempe fordi det kunne ha beskyttet mange fra denne sykdommen, sier Søbstad.

Stor utfordring

Mens syfilis er så godt som fraværende i andre deler av landet, ser man økning i Hordaland. Her antall tilfeller gått fra seks til 23 - en firedobling, på ett år.

Legene kaller økningen for en epidemi fordi sykdommen er såpass sjelden. De frykter kjønnssykdommen nå skal få rotfeste.

– Vi klarer ikke å håndtere spredningen, fordi vi vet ikke hvem disse personene er. Det er en stor utfordring å få bukt med problemet, spesielt fordi miljøene er vanskelige å komme i kontakt med, sier Søbstad.

– Tallene vil øke

Han tror antall nordmenn med kjønnssykdommen vil øke i fremtiden.

Daniel Mekki

FOR DÅRLIG: Menn som har sex med menn er for dårlige til å bruke kondom, mener Daniel Mekki i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Foto: Ole-Andrè Lagmandokk / NRK

Inntil vi finner en effektiv måte å håndtere problemet på og inntil miljøet innfører tiltak for å stoppe dette, vil antallet øke. Innad i miljøet opplever vi mye motstand. De ønsker ikke at vi skal styre, begrense eller stoppe denne utviklingen, fordi de vil ha det moro, sier overlegen.

Daniel Mekki, leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Hordaland, er uenig med smittevernoverlegen.

– Vår erfaring er at menn i disse miljøene ønsker å ta i mot hjelp.

Mekki mener likevel den nye statistikken er dyster.

En firedobling i antall tilfeller på ett år, er noe vi må ta på største alvor. Mange av disse treffene er ofte impulsive og mennene er ikke flinke nok til å bruke kondom.

– Bruk kondom

Syfilis i første stadium, sår på penis.

SYFILIS I FØRSTE STADIUM: Sår på penis.

Foto: dermis.net / NRK

Smittevernoverlege Søbstad ber nå menn i risikogruppen beskytte seg mot å bli smittet.

– De som er aktive i dette miljøet må bruke kondom. Det er den beste prevensjonen mot kjønnssykdommer.

– Syfilis er en alvorlig sykdom som kan gi alvorlige konsekvenser hvis det ikke blir oppdaget og behandlet.