NRK Meny
Normal

– Har vanskelig for å tro at Høyre og Frp kan møte velgerne etter å ha innført køprising

Byrådslederen og Frp-toppen i Bergen sier de er klare til å innføre køprising hvis bystyret ber dem om det. Det overrasker professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot.

Ragnhild Stolt-Nielsen og Eiler Macody Lund

AVVISER KABINETTSSPØRSMÅL: Ragnhild Stolt-Nielsen (H) og Eiler Macody Lund (Frp) avviser at det er aktuelt for byrådet å gå av på saken om køprising.

Foto: NRK

Valglogo
Frank Aarebrot

VANSKELIG: Frank Aarebrot tror det vil bli vanskelig for Høyre og Frp å møte velgerne.

Foto: Åge Algerøy / NRK

I går ble det kjent at opposisjonen vil presse gjennom køprising i Bergen i morgendagens bystyremøte. Flertallet i bystyret, med byrådsavhopperne KrF i spissen, vil på den måte tvinge mindretallsbyrådet (Høyre og Frp) til å innføre en ordning de er motstandere av.

Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, sier han tror sannsynligheten for at byrådet stiller kabinettsspørsmål, der de truer med å gå av hvis køprisingen blir innført, er større enn at de ikke gjør det.

– Jeg har vanskelig for å tro at Høyre, og særlig Fremskrittspartiet, vil kunne møte velgerne etter å ha innført køprising i Bergen. De har valget mellom å bli styrt av bystyret i denne saken, eller stille kabinettsspørsmål og true med å gå av, sier Aarebrot.

Minst 40 kroner per passering

KrF har alliert seg med Byluftlisten og Venstre i forslaget om køprising, og får også støtte av resten av opposisjonen med unntak av Rødt.

Formålet med ordningen er å stoppe økningen av biltrafikk mot sentrum og begrense luftforurensingen. Det betyr at prisen i bomringen skal opp i rushtiden – trolig til minst 40 kroner per passering.

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) avviser at det blir aktuelt å stille kabinettsspørsmål på ordningen hennes forgjenger Monica Mæland tidligere har omtalt som usosial.

– Vi må forholde oss til bystyrets vedtak på en ordentlig måte, og gjøre det på beste vis, sier hun.

Frp følger bystyret

Tett trafikk over Danmarksplass

KØPRISING: Opposisjonen vil unngå trafikkøkning inn mot Bergen sentrum.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Selv om Høyre-Frp-regjeringen ikke har spart på bommene i nye veiprosjekter, regner Frp seg fortsatt som svorne bompengemotstandere. Det samme forholdet har de til køprising.

– Dette er illojalt av KrF, sa gruppeleder Tor Woldseth til NRK i går.

Leder i Bergen Frp, sosialbyråd Eiler Macody Lund, avviser likevel på det sterkeste at et kabinettsspørsmål er aktuelt.

– Kan Frp sitte i byråd og gjennomføre noe som dere har vært så klare overfor velgerne på at dere ikke vil innføre?

– Når man sitter i byråd er det et kollegium som bestemmer. Vi har ingen indikasjon på at vi ikke vil utføre det bystyret bestemmer, og vi tar det til etterretning, sier Macody Lund.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik