NRK Meny
Normal

– Vi sier ikke at ubåten ikke skal heves

Høyre og Frp møter massiv kritikk for manglende løfter om heving av Fedje-ubåten. – Ingen opsjoner er tatt vekk, svarer påtroppende statsminister Erna Solberg.

Erna Solberg om Fedje

- Ingen opsjoner er tatt vekk

Høyre og Frp må i alle fall være skuffet over seg selv.

Kristin Handeland, ordfører i Fedje (Ap)

NRK Brennpunkt dokumenterte i april at så godt som alle de faglige rådene tilsa at kvikksølvet i det tyske ubåtvraket U 864, som siden andre verdenskrig har ligget på havbunnen ved Fedje, burde dekkes til i stedet for å heves.

Men Øyvind Halleraker fra Høyre og Arne Sortevik fra Frp sto likevel last og brast med folket på Fedje, som ville ha opp den farlige lasten fra vraket.

Men i regjeringsplattformen de to partiene presenterte i går, er formuleringene om heving fraværende.

– Må være flaut

Det har skapt sterke reaksjoner både på Fedje og i opposisjonspartiene.

– Høyre og Frp må i alle fall være skuffet over seg selv, sier Ap-ordfører Kristin Handeland i Fedje.

SV-leder Audun Lysbakken tar langt hardere i.

– Dette må være flaut for de lokale representantene for Høyre og Fremskrittspartiet, som har vært kjepphøye i kritikken av den rødgrønne regjeringen i årevis, og sagt at her er det bare å heve.

Audun Lysbakken

-FLAUT: SV-leder Audun Lysbakken tror det er flaut å være Frp- og Høyre-representanter fra Hordaland etter den manglende Fedje-forpliktelsen i regjeringsplattformen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Og så kommer regjeringserklæringen, og så er det bare uklar tale, og ingen løfter om å følge opp det de selv har sagt i valgkampen. Jeg synes det er pinlig, sier SV-lederen.

Taus Solberg

Også tidligere Høyre-ordfører på Fedje, Erling Walderhaug, er skuffet. Han varsler at han vil ta saken opp internt i partiet.

Erna Solberg var imidlertid lite villig til å snakke om ubåten da NRK intervjuet henne i dag.

– Det er ingen opsjoner som er tatt vekk, selv om vi ikke sier akkurat det samme i denne regjeringsplattformen som det en del stortingsrepresentanter fra Hordaland har sagt, sier den påtroppende statsministeren.

Trygg og forsvarlig

Solberg og co. skriver i sin ferske plattform at den nye regjeringen vil «sikre en miljømessig trygg og forsvarlig løsning for U-864 utenfor Fedje i Hordaland».

På Fedje håper de dette fremdeles betyr at vraket skal heves.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås