NRK Meny
Normal

– Selv om regjeringen går motsatt vei, skal Bergen være inkluderende

Bergen oppretter etat for inkludering av flyktninger, og oppvekstbyråden går hardt ut mot Sylvi Listhaug. Hun svarer med å gratulere, men slår fast at ingen kan vedtas integrert.

Pål Hafstad Thorsen

UT MOT LISTHAUG: – På tross av at regjeringen går i motsatt retning, skal Bergen være en inkluderende by hvor gamle og nye bergensere føler seg velkommen og blir integrert, sier oppvekstbyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap).

Foto: Sølve Rydland / NRK

Byrådet i Bergen gikk i torsdagens byrådsmøte inn for å opprette en egen etat for inkludering av flyktninger.

Erlend Horn

INKLUDERINGSBYRÅD: Erlend Horn (V) i Bergen.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

– Vellykket integreringsarbeid er viktig både for den enkelte flyktning, nærmiljøene og bysamfunnet, grunngir byråd for sosial, bolig og inkludering, Erlend Horn (V).

Kommunens enhet for enslige mindreårige, som i dag sorterer under oppvekstbyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap), legges sannsynligvis inn under den nye etaten.

– Bergen kommune skal gjøre sitt ytterste for at barn på asylmottak får et godt barnehage- og skoletilbud mens de venter på å få behandlet sine søknader, sier Thorsen til NRK.

Sylvi Listhaug avviser krititikken

POLITISK KVARTER: Listhaug står på uttalelsene sine om at barn tvinges på flukt i stor grad.

Oppgitt over Listhaug

Etter at innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) på Politisk kvarter torsdag forsvarte sine omdiskuterte uttalelser om flyktningbarn, rykket oppvekstbyråden ut på Twitter:

Laster Twitter-innhold

– Det var som et innspill til det Listhaug lirte av seg, sier Thorsen.

Han sier han er oppgitt over måten statsråden omtaler flyktninger på.

– Hun har helt sikkert rett i at ikke alle barn ønsker å flykte, men mange familier har ikke et valg. Som forelder vet jeg at jeg vil gjøre det meste som står i min makt for å gi barna mine en trygg fremtid. Det tror jeg også er utgangspunktet til mange av de flyktningene som kommer til Norge, sier oppvekstbyråden.

Asylmottaket på Landås

VIL INKLUDERE: Asylmottaket på Landås i Bergen har per i dag oppunder 500 beboere. Kommunen vil nå satse mer på å integrere disse.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

– På høy tid å avlive «gullstol»-myten

Han viser til Listhaugs uttalelser om at «en kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge», og mener regjeringens kutt i lommepenger i fjor høst gjør den kommentaren enda mer urimelig.

– Det er på høy tid å avlive Listhaugs myter om gullstolen. Regjeringen gjør integreringen av flyktninger vanskeligere med sin dårlige oppførsel. Menneskene som bor på transittmottak, som for eksempel på Landås (mottak med ca. 500 beboere i Bergen, journ.anm.), får utbetalt 390,- i måneden, som er nok til én utflukt i uken. Regjeringen har gjort det fryktelig vanskelig for asylsøkere som ønsker å komme seg ut og delta i samfunnet mens de venter på å få behandlet søknaden sin, mener Thorsen.

Med dagens initiativ for å opprette en egen inkluderingsetat, mener han byrådet i Bergen tar langt mer ansvar for inkludering enn statsråden.

– På tross av at regjeringen går i motsatt retning, skal Bergen være en inkluderende by hvor gamle og nye bergensere føler seg velkommen og blir integrert, sier Thorsen.

Sylvi Listhaug

STATSRÅD: Sylvi Listhaug (Frp).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Listhaug: – Håpet om en bedre økonomisk fremtid gir ikke oppholdsgrunnlag i Norge

Listhaug svarer slik på oppvekstbyråden Thorsens utspill:

– Som alle foreldre ville jeg også gjort alt jeg kunne for mine barn og min familie. Derfor forstår jeg veldig godt at mange ønsker å reise til Europa og Norge for å få et bedre liv. Håpet om å få en bedre økonomisk fremtid gir imidlertid ikke oppholdsgrunnlag i Norge. Det ville ikke være bærekraftig, sier statsråden.

Hun argumenterer for innstramming av asylpolitikken.

– Vi kan ikke ta imot alle som vil ha en bedre økonomisk fremtid. Jeg mener derfor at vi må stramme inn for å sikre den norske velferdsmodellen og god integrering. Hvor mange som skal integreres er avgjørende for hvor godt vi kan lykkes, sier Listhaug.

– Politikere kan ikke vedta at noen skal integreres, men at vi kan legge til rette for at de kan lykkes. Den enkelte må legge ned en betydelig egeninnsats for å lære seg norsk og komme inn i arbeidslivet. Derfor er det viktig med krav. Når det gjelder begrepet gullstol, ble det nettopp brukt for å understreke at ingen kan vedtas integrert, men at det forutsettes stor egeninnsats, sier statsråden.

– For øvrig vil jeg gratulere byrådet i Bergen med opprettelsen av den nye etaten og ønske lykke til med jobben, sier Listhaug.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik