NRK Meny
Normal

– Politireformen kan stanse kommunesammenslåing

En ny storkommune i Sunnhordland vil bli liggende i ulike politidistrikt. Ordfører Kjetil Hestad i Tysnes kommune mener det skaper problemer for kommunereformen.

Kjetil Hestad

KRITISK: Ordfører Kjetil Hestad i Tysnes kommune mener politireformen skaper problemer for en ny kommunestruktur i Sunnhordland.

Foto: Knut Arne Oseid

Det var i går flertallet på Stortinget ble enige om det som skal bli den nye strukturen for politidistriktene i Norge. I fremtiden skal tallet på slike distrikt reduseres til 12.

Polititjenestene i kommunene Bømlo, Fitjar og Stord skal frem til en ny milliardbro er på plass over Bjørnafjorden styres fra Stavanger. Dersom ikke transportsambandet er på plass innen 2023 skal kommunene likevel bli vurdert flyttet til politidistrikt Vest med hovedkontor i Bergen.

– Ulike politidistrikt blir et problem

Ordfører Kjetil Hestad sier til tysnesbladet.no at dette stikker kjepper i hjulene for planen for en storkommune i Sunnhordland.

– Vi har hatt veldig gode samtaler både nordover og sørover med tanke på kommunereformen, men samarbeidet kan bli vanskelig dersom vi i fremtiden skal ligge i ulike politidistrikt.

– Samtidig er det en tendens til at Sunnhordland i stadig større grad blir trukket inn i Rogaland. Det skaper også bekymring med tanke for en ny helsereform, sier Hestad til avisen.

Han har ingen kommentar til at Bømlo, Stord og Fitjar eventuelt skal flyttes til Vest politidistrikt i 2023.

– Det gjenstår å se, mener han.

Får støtte av ordføreren på Stord

Liv Kari Eskeland

KREVENDE: Også ordfører Liv Kari Eskeland på Stord mener en deling i to politidistrikt vil gjøre en ny storkommune i Sunnhordland vanskelig.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Også ellers i Sunnhordland er det stor skuffelse over den nye politireformen i de politiske miljøene.

– Jeg er utrolig skuffet. Jeg hadde forventet at partifellene i regjeringen og samarbeidspartiene ville ha lyttet til oss, sier ordfører Liv Kari Eskeland (H) i Stord kommune.

Også hun mener en slik deling mellom to politidistrikt vil skape problemer for gjennomføringen av en kommunesammenslåing i Sunnhordland.

– Det blir selvsagt veldig krevende for oss dersom en ny storkommune får to politidistrikt å ta hensyn til.

– Jeg kommer selvsagt til å følge opp denne saken for å få en begrunnelse for hvorfor det er blitt slik det er blitt. Så får vi se hvordan vi skal ta dette videre, sier Liv Kari Eskeland.

Politireformen skal diskuteres og endelig vedtas i Stortinget 10. juni.

Siste video

 Programleder Mariann Reikerås
13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.