NRK Meny
Normal

– Magnus greier det til slutt

Joachim B. Nilsen (20) vant i går klubbmesterskapet i sjakk i Bergen. I dag følger han kompisen Magnus Carlsens fjerde parti mot Vishy Anand.

Joachim B. Nilsen

BERGENSMESTER: Joachim B. Nilsen er Bergens beste i sjakk og håper med tiden å representere Norge i et mesterskap.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Det er helt utrolig at jeg kan sitte hjemme og følge Magnus sine kamper direkte på tv.

Joachim B. Nilsen

– Jeg prøver å følge med så godt jeg kan, men jeg er nervøs på hans vegne. Men Magnus er Magnus. Han greier det til slutt, sier Nilsen til NRK.

LES OGSÅ: Sjakkeksperter: – Magnus har aldri vært så nervøs | Anand fikk fjernet Kasparov fra første rad

«Et geometrisk geni»

Nilsen og Carlsen er gode venner og kjenner hverandre svært godt gjennom det norske sjakkmiljøet. Men bergenseren er snar med å presisere at de to befinner seg på vidt forskjellig nivå.

– Jeg er nummer tre i min årsklasse og er slett ikke i norgeseliten, selv om det er målet. Håpet mitt er å en gang representere Norge i et mesterskap, sier Nilsen, som representerer Bergen Schakklub.

Magnus Carlsen

KJEMPER FOR VM-TITTEL: Magnus Carlsen spiller i dag sitt fjerde parti mot Vishy Anand i India.

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

I likhet med forfatter og sjakkekspert Hans Olav Lahlum mener han den 22 år gamle sjakkstjernen er et «geometrisk geni».

Fikk bank av Carlsen i lynsjakk

– I går gjorde Magnus et trekk som Houdini-computeren ikke likte. Han legger planer som computeren ikke tenker på, fordi det ikke er logisk, sier Nisen.

– Har du selv spilt mot Magnus Carlsen?

– Nei. Eller jo, vi spilte litt lynsjakk for noen år siden. Kan vi snakke om noe annet? ler 20-åringen.

– Kan være som å se maling tørke

Han beskriver den voldsomme interessen rundt sjakksporten som «veldig uvant».

– Det er helt utrolig at jeg kan sitte hjemme og følge Magnus sine kamper direkte på tv. Mange sitter vel med inntrykk av at det er som å se maling tørke, men jeg syns media løser det bra og klarer å gjøre det folkelig, sier Nilsen.

Sjakk mer pop enn Brann

Selv reiser han mye rundt på skolefritidsordninger i bergensområdet for å fortelle om sjakk. Der merker han godt hvilken status VM-kampene mellom Carlsen og Anand har fått.

– Jeg pleier dra noen sammenlikninger med fotball, men nå vil ungene bare prate om Magnus, ikke om fotball. «Brann er så dårlige, de liker vi ikke», sier de.