NRK Meny
Normal

Sjakkeksperter: – Magnus har aldri vært så nervøs

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Flere av verdens ledende sjakkeksperter mener Magnus Carlsen sliter med nervene foran fire kritiske partier i sjakk-VM.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen virker mer nervøs enn Vishy Anand (t.h.), ifølge flere sjakkeksperter NRK.no har snakket med.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Se 4. parti mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand på NRK.nos sjakksider fra kl 10.30!

– Jeg tror aldri Magnus har vært så nervøs. Han har fortsatt ikke kommet skikkelig i gang. Magnus er fortsatt i oppvarming, og han spiller ikke den sjakken vi har sett ham spille i årevis, sier Lawrence Trent, britisk VM-kommentator, til NRK.no.

Magnus Carlsen måtte tirsdag igjen ta til takke med remis mot VM-motstander Vishy Anand. På pressekonferansen etter kampen uttalte den norske sjakkstjernen at han bare var glad for å overleve på slutten av partiet og at det var en nervøs stemning ved brettet.

Det siste har flere anerkjente sjakkeksperter – som sitter «ringside» i India – også lagt merke til.

– Tirsdagens parti var rimelig ille, men han greide å redde ett poeng. Kanskje kan det dempe nervøsiteten noe, sier Trent.

Lawrence Trent, som kommenterer den offisielle VM-sendingen, om det tredje partiet.

NRK snakket med sjakk-kommentator Lawrence Trent etter det tredje partiet.

Mener Anand er mer avslappet

Flere påpeker at den langt mer rutinerte Anand ser roligere ut enn den unge norske motstanderen.

– Det er ganske «tricky» for Magnus å spille mot noen som ikke er like nervøs som ham. Jeg tror det er mest Magnus som er bekymret. Jeg har aldri sett Anand så avslappet, sier Ian Rogers, kanskje verdens mest rutinerte sjakkjournalist.

– Jeg tror Anand skjønner at han er i ferd med å nå slutten av karrieren sin, og slik jeg ser det, har han akkurat riktig spenningsnivå, legger han til.

– Må gjøre bedre forberedelser

Garry Kasparov

Garry Kasparov, sjakklegende og tidligere Carlsen-hjelper, håper nordmannen har gjort bedre forberedelser før onsdagens kamp.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Det har lenge blitt spekulert i om Garry Kasparov, en av verdenshistoriens største sjakkspillere, fortsatt hjelper Magnus Carlsen under VM, men dette har 50-åringen avvist overfor NRK.no.

Kasparov har imidlertid fortalt at han ga Carlsen en krystallklar beskjed etter kollapsen i London i april: nordmannen måtte rydde opp i hvordan han håndterer press.

Etter å ha sett Carlsen i aksjon under tirsdagens uavgjortkamp, mener Kasparov at den unge sjakkspilleren må gjør bedre forberedelser i forkant av onsdagens parti.

– Magnus trenger å legge presset på Anand. Og må ikke bli for defensiv allerede i åpningen, sier Kasparov, som understreker at det er helt avgjørende å takle presset for å bli verdensmester.

Kritisk fase av spillet

Sjakkspilleren fra Bærum brukte tirsdag ettermiddag på å lade batteriene på bowlingbanen. Og det å være avslappet og uthvilt har aldri vært mer vesentlig for Carlsen: Nå går nemlig spillet inn i en kritisk fase.

– Magnus har sort i tre av de neste fire partiene (sort-hvit-sort-sort). Det er viktig å holde stand i de partiene. Han er sort onsdag, og det første han må tenke på er å nøytralisere serven til Anand, så kan han se seg om etter muligheter, sier Espen Agdestein, den norske sjakkspillerens manager.

Agdestein er lettet over at den indiske motstanderen ikke var mer på hugget tirsdag, men han understreker at Anand kan slå til når som helst.

– Det er tolv partier, og det blir bare mer og mer intenst. Men det er klart det er en viktig fase, og det ville være komfortabelt med en ledelse og ukomfortabelt å ligge bak, sier han.

Flere sjakkspillere kritiserte Carlsen og Anand spesielt etter de to første partiene for å spille kjedelig. Tirsdag svarte de to sjakkgeniene på tiltale og leverte et mer dramatisk parti med flere overraskende trekk.

Garry Kasparov er sikker på at de kommende partiene vil inneholde enda mer action.

– Scenarioet i kampen er at det vil bli en stigende spenning og flere kampelementer, sier han.

Magnus startet parti tre med hvit. Her ser du de første trekkene i det tredje partiet.

SE VIDEO: Magnus Carlsen sjokkerte sjakkekspertene da han valgte å kopiere åpningen fra VM-debuten.

Siste nytt

 • Ødegaard ikke med til Tallinn

  Martin Ødegaard er som eneste spiller vraket fra Real Madrid-troppen til kampen mot Atlético Madrid i Tallinn onsdag kveld. Det tolkes som at han er på vei bort. Fra 30-mannstroppen som møtte AC Milan manglet nemlig kun Ødegaard.

  Martin Ødegaard
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Kan bli slutt på OL-ishockey

  Ishockey for menn kan bli teke heilt ut av OL-programmet i Beijing i 2022, ifølgje presidenten i det internasjonale ishockeyforbundet René Fasel, melder sportbladet.se.

  Det er eitt av fire alternativ IIHF har lagt fram. Dei tre andre er å få med NHL-spelarane som tidlegare, ei turnering utan NHL-spelarar slik som sist vinter, og å arrangere OL som U23-turnering.

  Ishockey under OL
  Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters
 • Jim «The Anvil» Neidhart er død

  Den tidligere World Wrestling Entertainment-utøveren Jim «The Anvil» Neidhart (63) døde i går av hodeskader etter et fall i hjemmet sitt i Florida. Neidhart varaktiv i ringen fra 1985 til 1997.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag