Hopp til innhold

Sjakkeksperter: – Magnus har aldri vært så nervøs

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Flere av verdens ledende sjakkeksperter mener Magnus Carlsen sliter med nervene foran fire kritiske partier i sjakk-VM.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen virker mer nervøs enn Vishy Anand (t.h.), ifølge flere sjakkeksperter NRK.no har snakket med.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Se 4. parti mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand på NRK.nos sjakksider fra kl 10.30!

– Jeg tror aldri Magnus har vært så nervøs. Han har fortsatt ikke kommet skikkelig i gang. Magnus er fortsatt i oppvarming, og han spiller ikke den sjakken vi har sett ham spille i årevis, sier Lawrence Trent, britisk VM-kommentator, til NRK.no.

Magnus Carlsen måtte tirsdag igjen ta til takke med remis mot VM-motstander Vishy Anand. På pressekonferansen etter kampen uttalte den norske sjakkstjernen at han bare var glad for å overleve på slutten av partiet og at det var en nervøs stemning ved brettet.

Det siste har flere anerkjente sjakkeksperter – som sitter «ringside» i India – også lagt merke til.

– Tirsdagens parti var rimelig ille, men han greide å redde ett poeng. Kanskje kan det dempe nervøsiteten noe, sier Trent.

Lawrence Trent, som kommenterer den offisielle VM-sendingen, om det tredje partiet.

NRK snakket med sjakk-kommentator Lawrence Trent etter det tredje partiet.

Mener Anand er mer avslappet

Flere påpeker at den langt mer rutinerte Anand ser roligere ut enn den unge norske motstanderen.

– Det er ganske «tricky» for Magnus å spille mot noen som ikke er like nervøs som ham. Jeg tror det er mest Magnus som er bekymret. Jeg har aldri sett Anand så avslappet, sier Ian Rogers, kanskje verdens mest rutinerte sjakkjournalist.

– Jeg tror Anand skjønner at han er i ferd med å nå slutten av karrieren sin, og slik jeg ser det, har han akkurat riktig spenningsnivå, legger han til.

– Må gjøre bedre forberedelser

Garry Kasparov

Garry Kasparov, sjakklegende og tidligere Carlsen-hjelper, håper nordmannen har gjort bedre forberedelser før onsdagens kamp.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Det har lenge blitt spekulert i om Garry Kasparov, en av verdenshistoriens største sjakkspillere, fortsatt hjelper Magnus Carlsen under VM, men dette har 50-åringen avvist overfor NRK.no.

Kasparov har imidlertid fortalt at han ga Carlsen en krystallklar beskjed etter kollapsen i London i april: nordmannen måtte rydde opp i hvordan han håndterer press.

Etter å ha sett Carlsen i aksjon under tirsdagens uavgjortkamp, mener Kasparov at den unge sjakkspilleren må gjør bedre forberedelser i forkant av onsdagens parti.

– Magnus trenger å legge presset på Anand. Og må ikke bli for defensiv allerede i åpningen, sier Kasparov, som understreker at det er helt avgjørende å takle presset for å bli verdensmester.

Kritisk fase av spillet

Sjakkspilleren fra Bærum brukte tirsdag ettermiddag på å lade batteriene på bowlingbanen. Og det å være avslappet og uthvilt har aldri vært mer vesentlig for Carlsen: Nå går nemlig spillet inn i en kritisk fase.

– Magnus har sort i tre av de neste fire partiene (sort-hvit-sort-sort). Det er viktig å holde stand i de partiene. Han er sort onsdag, og det første han må tenke på er å nøytralisere serven til Anand, så kan han se seg om etter muligheter, sier Espen Agdestein, den norske sjakkspillerens manager.

Agdestein er lettet over at den indiske motstanderen ikke var mer på hugget tirsdag, men han understreker at Anand kan slå til når som helst.

– Det er tolv partier, og det blir bare mer og mer intenst. Men det er klart det er en viktig fase, og det ville være komfortabelt med en ledelse og ukomfortabelt å ligge bak, sier han.

Flere sjakkspillere kritiserte Carlsen og Anand spesielt etter de to første partiene for å spille kjedelig. Tirsdag svarte de to sjakkgeniene på tiltale og leverte et mer dramatisk parti med flere overraskende trekk.

Garry Kasparov er sikker på at de kommende partiene vil inneholde enda mer action.

– Scenarioet i kampen er at det vil bli en stigende spenning og flere kampelementer, sier han.

Magnus startet parti tre med hvit. Her ser du de første trekkene i det tredje partiet.

SE VIDEO: Magnus Carlsen sjokkerte sjakkekspertene da han valgte å kopiere åpningen fra VM-debuten.

Siste nytt

 • Kjempehopp på rankingen for «norsk» golffenomen

  Viktor Hovland beholder 8.-plassen på verdensrankingen i golf. Amerikaneren Michael Thorbjornsen, som har norsk far, avanserer over 1000 plasser på rankingen.

  Hovland var ikke med på helgens PGA-turnering i Connecticut, men der viste Thorbjornsen seg for alvor fram.

  Den 20 år gamle amerikaneren var rangert som nummer 1785 på OWGR-rankingen før turneringen, men hang lenge med i kampen om turneringsseieren. Til slutt endte han på en knallsterk 4.-plass.

  Det gjør at Thorbjornsen, som fortsatt har amatørstatus, går helt opp til 412.-plass på verdensrankingen i golf.

  Selv om ikke Hovland deltok, stilte flere av verdens beste golfspillere i turneringen. Thorbjornsen endte foran blant andre verdensener Scottie Scheffler og Rory McIlroy.

  Hovlands neste store turnering er majorturneringen British Open fra 14. til 17. juli. 1. juli deltar han i en veldedighetsturnering i Larvik. (NTB)

  Travelers Championship Golf
  Foto: Seth Wenig / AP
 • Laengen klar for Tour de France

  Vegard Stake Laengen er tatt ut i troppen til UAE Team Emirates som skal delta i årets Tour de France.

  Det opplyser laget på sin Twitter-konto mandag formiddag. Laengen deltar dermed i det prestisjetunge sykkelrittet for femte gang i karrieren.

  Slovenske Tadej Pogacar har vunnet Tour De France de to foregående årene, og er kaptein på UAE-laget også i årets ritt.

  I tillegg til Vegard Stake Laengen og Tadel Pogacar er følgende UAE-ryttere tatt ut: Rafal Majka, Brandon McNulty, Marc Soler, Matteo Trentin, Mikkel Bjerg og George Bennett.

  Trening med Alexander Kristoff og Team Coop
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Cech gir seg i Chelsea

  Petr Cech slutter i rollen som utvikler og teknisk rådgiver i Chelsea.

  Det opplyser Chelsea på egen nettside mandag.

  Chelsea-legenden slutter i rollen 30. juni etter tre år i jobben. Cech har blant annet hatt som oppgave å sørge for at fotballavdelingene i klubben arbeider effektivt sammen.

  Den tidligere målvakten spilte for London-klubben fra 2004 til 2015. Han innehar rekorden for flest kamper totalt uten å slippe inn mål i klubbens historie med hele 228 kamper.

  Han vant 15 titler, blant annet mesterligaen i 2012 og Premier League fire ganger i løpet av tiden hos blåtrøyene.

  Petr Cech
  Foto: VALERY HACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste